Terapeutyczne właściwości koktajli



Terapeutyczne właściwości koktajli. Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w pobliskiej wiosce leczono wszelkie choroby i wzmacniano organizm spożywając owoce i warzywa w płynnej postaci. Brzmi jak znany wstęp do bajki?

Okazuje się, że terapeutyczne właściwości koktajli są znane od kilku stuleci i to wcale nie mit! Terapia z koktajli potrafi leczyć nawet przewlekłe choroby, dostarczając do naszego organizmu wiele minerałów. Skuteczność tej tezy potwierdzają lekarze i dietetycy.

Zmiksowane warzywa i owoce od lat uchodzą za niezawodne źródło wszelkich witamin, antyoksydantów, minerałów o wysokiej wartości odżywczej. Terapia z użyciem świeżo zblendowanych koktajli leczy nasz organizm między innymi na poziomie trzech układów: immunologicznym, hormonalnym oraz enzymatycznym.

Czy koktajl może być lekarstwem?

Brzmi jak absurd? Leczenie za pomocą odpowiednio dobranych warzyw i owoców w płynnej postaci to terapia, która wspomaga konwencjonalne leczenie. Pełnowartościowe składniki zawarte w owocach i warzywach, takie jak: białka, tłuszcze, świeże enzymy, witaminy, hormony, aminokwasy osłaniają nasz organizm przed czynnikami rakotwórczymi.

Koktajl z odpowiednio dobranych warzyw i owoców to bomba witaminowa, która przyjmowana systematycznie sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi idealnych warunków do regeneracji komórek.

Regularne przyjmowanie zmiksowanych owoców i warzyw pomaga naszemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu serca, układu krwionośnego, jelit, wspomaga przemian materii (dzięki której utrzymujemy prawidłową wagę naszego ciała) i dba o funkcjonowanie jelit.

Czy przyjmujecie leki na poszczególne schorzenia czy choroby? Nawyk regularnego picia koktajli zastąpi pełne koszyki medykamentów w postaci leków czy proszków. Czas na farmaceutyczne porządki!

Dlaczego koktajl?

Z każdej strony słyszymy o konieczności przyjmowania znaczących porcji owoców i warzyw kilka razy dziennie. Nie oszukujmy się. Mało kto jest w stanie przyjąć zalecane porcje w ciągu dnia z powodu braku czasu!

Kolejnym argumentem przemawiającym za blendowanie składników jest wydłużony czas przyswajalności w przypadku przyjmowania surowych warzyw i owoców (nawet 3 godziny!). Koktajl warzywno-owocowy przygotowany z pomocą blendera (np. Vitamix – marki coraz bardziej popularnej w Polsce i lidera na rynku amerykańskim) oszczędzi czas, a organizm szybciej wchłonie niezbędne substancje odżywcze.

Dużo prościej jest naszemu organizmowi przyswoi warzywa i owoce w postaci gładkiej i kremowej konsystencji niż trawiąc kilogramy jabłek, bananów, marchwi w surowej postaci.




Witalne antidotum na choroby cywilizacyjne

Układ immunologiczny odpowiada za odporność naszego organizmu, z kolei układ hormonalny koordynuje działania różnych komórek w naszym organizmie. Nikogo nie powinien dziwić fakt wpływu koktajli na poszczególne układy.

Zblendowane warzywa i owoce są źródłem witalnym leczącym ówczesne choroby! Spójrzmy chociażby na prosty w przygotowaniu koktajl marchwiowy który poprawia nasz wzrok, obniża ryzyko zawałów i innych chorób serca. A dodając do niego jabłko?

Ten niepozorny owoc z naszego ogródka zawiera wiele związków z grupy polifenoli działających antynowotworowo. Wodne rodniki niszczą zdrowe komórki w naszym organizmie, przez które chorujemy na nowotwory czy szybciej się starzejemy – na te choroby cywilizacyjne najlepszym sposobem jest przyswajanie bogactwa owocowo-warzywnego.

W jakiej postaci? Najlepiej zblendowanej, bowiem wykorzystywany jest cały owoc i warzywo, których błony komórkowe mają najwięcej wartości odżywczych.

Koktajle mają właściwości terapeutyczne i wspomagają leczenie wszelkich schorzeń. Dostarczanie naszemu organizmowi tak dużej dawki owoców i warzyw w zblendowanej postaci to sposób na leczenie chorób przewlekłych, wzmocnienia układu odpornościowego, spowolnienia procesu starzenia się, poprawy kondycji włosów i skóry. Aż chciałoby się powiedzieć: dawno, dawno temu, wszelkie choroby cywilizacyjne skutecznie leczono za pomocą warzyw i owoców w płynnej postaci, a dzisiejsze zaawansowane urządzenia do blendowania pozwalają na spożycie tego, co najlepsze dla naszego organizmu.

Źródło: Vitamix

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ