Wzorowe sushi – przepis
Jedni tęsknią za słońcem, inni długo wyczekują chłodniejszych dni i wilgotnego powietrza, które sprzyjają pojawianiu się grzybów.
Nasze pociechy z pewnością wzbudzą zainteresowanie rówieśników prawdziwym przebojem wśród szkolnych przekąsek – „wzorowym sushi”, czyli kakaowymi naleśnikami nadziewanymi twarożkiem i bananami, podanymi w formie niewielkich kawałków, łudząco przypominających sushi.
Te i inne nietuzinkowe przekąski znalazły się w kolekcji „Śniadanie ucznia” – zbiorze przepisów dedykowanych urządzeniu Thermomix
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Naleśniki kakaowe:
160 g mąki pszennej
30 g cukru
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
2 jajka
160 g mleka
160 g wody mineralnej, niegazowanej
15 g oleju słonecznikowego
masło, do natłuszczenia patelni
Nadzienie:
350 g twarogu, półtłustego ˇ 100 g jogurtu typu greckiego
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g bananów, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naleśniki kakaowe
1 Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i kakao, dodać jajka, mleko, wodę i olej, zmiksować 15 s/obr. 6.
2 Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.
Nadzienie
3 Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie 30 s/obr. 5.
4 Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.
5 Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
Naleśniki kakaowe
1 Mąkę, cukier i kakao, jajka, mleko, wodę i olej zmiksować.
2 Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
Nadzienie
3 Twaróg zblendować z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
4 Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.
5 Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.
Smacznego!