Jak odzyskać równowagę hormonalną i zrzucić zbędne kilogramy – przepisy i niezbędne informacje na każdą fazę hormonalną



Dolegliwości związane ze zmianami hormonalnymi dotyczą kobiet w wieku 35-55 lat. Książka pozwoli zrozumieć kobiecie, co dzieje się z jej ciałem i emocjami w poszczególnych fazach hormonalnych. Zawiera informacje, wskazówki i rady, które pomogą poczuć się lepiej i utrzymać poziom hormonów na stabilnym poziomie. Nie zabraknie przyjemnej praktyki – autorki przedstawiają kompleksowy plan żywieniowy.

Proste przepisy na śniadania, obiady, desery są złożone ze składników, które przywrócą zdrowie i dobry nastrój, a kobietom wchodzącym w okres przedklimakteryczny i klimakteryczny pomogą pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości. Twój organizm to inteligentna, sprawnie działająca maszyna, która do właściwego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniego paliwa. Stosując odpowiednią dietę, możesz zapobiec zaburzeniom powodowanym przez hormony i neuroprzekaźniki.

Premiera książki Odzyskaj równowagę hormonalną już 13 marca 2019

Książka składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej, Znajdują się w niej:

– niezbędne informacje o hormonach, ich funkcjonowaniu oraz fazach hormonalnych,

– listę składników spożywczych, potrzebnych do podtrzymania produkcji hormonów,

– opis czynników, które mają wpływ na równowagę hormonalną,

– 60 przepisów, które stymulują właściwą pracę hormonów,

– praktyczny plan żywieniowy na dwa tygodnie.




W książce Odzyskaj równowagę hormonalną odnajdziesz odpowiedni rodzaj diety sprzyjający utrzymaniu równowagi hormonalnej, żywotności i radości życia. Dobrze odżywiony mózg sprawia, że jesteś: gotowa i czujna, radosna, skupiona na celu, zorganizowana, mniej się stresujesz.

Pierwsza część książki dostarcza najważniejszych informacji wrażliwym układzie hormonalnym kobiety, co może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych i jakie są ich objawy. Znajdują się tutaj listy i opisy składników, których organizm potrzebuje do produkcji ważnych dla kobiet hormonów.

Autorki omówiły czynniki mające wpływ na zmiany poziomu hormonów, takie jak stany zapalne, stres, antykoncepcja, insulinooporność, medytacja, styl życia i inne – z książki dowiesz się jak nimi zarządzać by utrzymać poziom hormonów na właściwym poziomie. Ponadto dowiesz się wiele o bioidentycznych hormonach, których zwolenniczkami są autorki.

Na podstawie wyników badań naukowych, jak również dwudziestu pięciu lat moich własnych doświadczeń, mogę bez wahania stwierdzić, że właściwa równowaga hormonalna w połączeniu z bioidentycznymi hormonami przyczynia się do sprawnego funkcjonowania mózgu, utrzymuje organizm w zdrowiu i poprawia nastrój.

Druga część książki zawiera 60 gotowych przepisów na łatwe, pełnowartościowe dania. Dzięki temu każdakobieta będzie mogła z łatwością odzyskać równowagę na kolejnych etapach swojej „drogi”.

Ulrika Davidsson – jedna z najbardziej doświadczonych w Szwecji doradczyń do spraw dietetyki, autorka książek kulinarnych. Efektem jej rozległej wiedzy w zakresie dietetyki i zdrowia są zawarte w książce Odzyskaj równowagę hormonalną przepisy na potrawy, które mają pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi hormonalnej.

Mia Lundin – wykwalifikowana pielęgniarka w dziedzinie ginekologii i położnictwa. Od dwudziestu lat zajmuje się leczeniem zaburzeń hormonalnych, takich jak dolegliwości klimakteryczne, PMS i depresja poporodowa.

Tytuł: Odzyskaj równowagę hormonalną
Autorki: Ulrika Davidsson, Mia Lundin
Data premiery: 13.03.2019
Oprawa: twarda Format: 165 x 240 mm
Liczba stron: 168
ISBN: 978-83-8132-067-2
Cena detaliczna: 44,90 zł

Książka dostępna na stronie sklep.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach od 13 marca 2019

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ