Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm?



Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm? Zbliża się koniec zimy i wiosenne przesilenie. To czas, w którym bardzo często bywamy osłabieni i potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia, aby uniknąć różnego rodzaju chorób oraz infekcji. Nad odpornością można pracować na wiele sposobów, ale bez wątpienia na nasze zdrowie i samopoczucie wpływ będzie miała dieta. Jakie składniki i potrawy pomogą nam poprawić odporność? Oto kilka kulinarnych podpowiedzi.

Zima i przedwiośnie to czas, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowym zagrożeniem jest również najgłośniejszy problem ostatnich tygodni – koronawiurus, którego objawy przypominają grypę. Dlatego bardzo ważne jest, by nie tylko minimalizować ryzyko zarażenia się wirusem, ale również zadbać o jak najwyższą odporność organizmu. W tym celu warto pamiętać o wprowadzeniu do codziennej diety produktów bogatych w cenne witaminy i składniki mineralne.

Czerwona papryka, szpinak, kiwi

Witamina C to bardzo ważny „budulec” odporności organizmu. Właśnie dlatego w okresie wysokiej zachorowalności warto pamiętać o odpowiedniej, dziennej dawce warzyw i owoców, które są jej źródłem. Czerwona papryka, brokuły, pietruszka, czarne porzeczki oraz kiwi – to tylko niektóre warzywa i owoce bogate w witaminę C. Wzmocnić organizm pomoże również beta-karoten, który znajdziemy w marchewce, w szpinaku, w jarmużu, w brzoskwiniach, w śliwkach oraz w innych warzywach i owocach. Komponując zdrowe menu najważniejszym okaże się zróżnicowanie potraw, które pozwoli nam uniknąć rutyny i monotonii. Warto sięgnąć po nieoczywiste, a przy tym sprawdzone receptury, jak np. przepis na frittatę z fasolką, papryką i chorizo, czy też pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem.

Kasza jaglana

Ten rodzaj kaszy to doskonałe źródło witamin z grupy B. Jak wiadomo, zawierają one wapń, potas, żelazo, lecytynę oraz cenny aminokwas – tryptofan. Przygotowując danie obiadowe na bazie kaszy jaglanej warto dodać do niej wspomniane już wcześniej warzywa. Jeśli natomiast przygotowujemy zdrowy deser lub przekąskę, dodajmy do kaszy owoce sezonowe, które również pozwolą nam wzmocnić organizm: czarne porzeczki, truskawki, kiwi, pomarańcze.




Warzywa cebulowe

Pomocne w pracy nad odpornością okażą się również warzywa cebulowe, do których zaliczamy: cebulę, czosnek, por oraz szczypior. Wszystkie stanowią doskonałe źródło witamin C, A i E oraz składników mineralnych – siarki, magnezu, żelaza i selenu. Na tym jednak nie koniec – czosnek i cebula zawierają także fitoncydy, które posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Pamiętajmy więc, by stosować je zarówno jako dodatki do potraw, jak i składniki bazowe potraw, np. zupy cebulowej z serem gruyère.

Kapusta kiszona

Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem w menu wzmacniającym odporność jest oczywiście kiszona kapusta. Nie bez powodu, ponieważ zawiera dużo witamy C i K, a także witaminę E. Jest też źródłem potasu, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.

Pozytywny wpływ kapusty na nasz organizm nie jest zależny od tego, w jakiej formie ją podamy i zjemy. Dlatego też warto serwować ją jak najczęściej, jako dodatek do dań obiadowych. Smakowitymi i ciekawymi propozycjami będą schab z kiszoną kapustą lub tarta z kiszoną kapustą i grzybami. Dzięki nim nie tylko dostarczymy organizmowi ważnych substancji odżywczych, ale również przygotujemy po prostu pyszne i zdrowe posiłki.

Zobacz przepisy Dania na Odporność:

FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO
ZUPA CEBULOWA

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ

Hej, chcesz coś z Avonu? Artystka i ambasadorka marki – Cleo – dołącza do grona Konsultantek!

Po ogłoszeniu Cleo nową ambasadorką marki Avon, przyszedł czas na kolejny elektryzujący news! Wokalistka dołącza do grona Konsultantek, aby realizować…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ

8 marca 2024, mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi. Prof. Andrzej Bochenek, który wielokrotnie operował z prof. Religą wspomina tą wybitną postać

8 marca, 2024 roku mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi,…
CZYTAJ