Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm?



Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm? Zbliża się koniec zimy i wiosenne przesilenie. To czas, w którym bardzo często bywamy osłabieni i potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia, aby uniknąć różnego rodzaju chorób oraz infekcji. Nad odpornością można pracować na wiele sposobów, ale bez wątpienia na nasze zdrowie i samopoczucie wpływ będzie miała dieta. Jakie składniki i potrawy pomogą nam poprawić odporność? Oto kilka kulinarnych podpowiedzi.

Zima i przedwiośnie to czas, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowym zagrożeniem jest również najgłośniejszy problem ostatnich tygodni – koronawiurus, którego objawy przypominają grypę. Dlatego bardzo ważne jest, by nie tylko minimalizować ryzyko zarażenia się wirusem, ale również zadbać o jak najwyższą odporność organizmu. W tym celu warto pamiętać o wprowadzeniu do codziennej diety produktów bogatych w cenne witaminy i składniki mineralne.

Czerwona papryka, szpinak, kiwi

Witamina C to bardzo ważny „budulec” odporności organizmu. Właśnie dlatego w okresie wysokiej zachorowalności warto pamiętać o odpowiedniej, dziennej dawce warzyw i owoców, które są jej źródłem. Czerwona papryka, brokuły, pietruszka, czarne porzeczki oraz kiwi – to tylko niektóre warzywa i owoce bogate w witaminę C. Wzmocnić organizm pomoże również beta-karoten, który znajdziemy w marchewce, w szpinaku, w jarmużu, w brzoskwiniach, w śliwkach oraz w innych warzywach i owocach. Komponując zdrowe menu najważniejszym okaże się zróżnicowanie potraw, które pozwoli nam uniknąć rutyny i monotonii. Warto sięgnąć po nieoczywiste, a przy tym sprawdzone receptury, jak np. przepis na frittatę z fasolką, papryką i chorizo, czy też pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem.

Kasza jaglana

Ten rodzaj kaszy to doskonałe źródło witamin z grupy B. Jak wiadomo, zawierają one wapń, potas, żelazo, lecytynę oraz cenny aminokwas – tryptofan. Przygotowując danie obiadowe na bazie kaszy jaglanej warto dodać do niej wspomniane już wcześniej warzywa. Jeśli natomiast przygotowujemy zdrowy deser lub przekąskę, dodajmy do kaszy owoce sezonowe, które również pozwolą nam wzmocnić organizm: czarne porzeczki, truskawki, kiwi, pomarańcze.




Warzywa cebulowe

Pomocne w pracy nad odpornością okażą się również warzywa cebulowe, do których zaliczamy: cebulę, czosnek, por oraz szczypior. Wszystkie stanowią doskonałe źródło witamin C, A i E oraz składników mineralnych – siarki, magnezu, żelaza i selenu. Na tym jednak nie koniec – czosnek i cebula zawierają także fitoncydy, które posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Pamiętajmy więc, by stosować je zarówno jako dodatki do potraw, jak i składniki bazowe potraw, np. zupy cebulowej z serem gruyère.

Kapusta kiszona

Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem w menu wzmacniającym odporność jest oczywiście kiszona kapusta. Nie bez powodu, ponieważ zawiera dużo witamy C i K, a także witaminę E. Jest też źródłem potasu, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.

Pozytywny wpływ kapusty na nasz organizm nie jest zależny od tego, w jakiej formie ją podamy i zjemy. Dlatego też warto serwować ją jak najczęściej, jako dodatek do dań obiadowych. Smakowitymi i ciekawymi propozycjami będą schab z kiszoną kapustą lub tarta z kiszoną kapustą i grzybami. Dzięki nim nie tylko dostarczymy organizmowi ważnych substancji odżywczych, ale również przygotujemy po prostu pyszne i zdrowe posiłki.

Zobacz przepisy Dania na Odporność:

FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO
ZUPA CEBULOWA

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego „bikini body”, które dumnie będzie prezentować na plaży.…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a to oznacza nierzadko prowadzenie auta nawet przez kilkanaście…
CZYTAJ

Dobre dla Ciebie i przyjazne dla planety – Poznaj serię produktów Epoch od Nu Skin

Marka Nu Skin® nie zwalnia tempa i podejmuje kolejne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i troski o naszą planetę. Dlatego…
CZYTAJ

Artur Rojek ambasadorem akcji „Czujesz Klimat?” Rossmann

Artur Rojek został ambasadorem akcji Rossmann „Czujesz Klimat?”. Artysta ogłosił swoją decyzję podczas OFF Festivalu w Katowicach. Wspólnie z marką…
CZYTAJ

Polacy i kuchenne zero waste – czy uczymy się niemarnowania żywności?

Marnowanie żywności to ważny, globalny problem. Poziom naszej ekologicznej świadomości stale jednak wzrasta, co przekłada się także na pozytywne nawyki…
CZYTAJ

Potrzeby skóry po lecie… Czyli nawilżanie to nie wszystko!

Mówisz: „regeneracja” skóry po lecie, myślisz „nawilżanie”. I bardzo słusznie, ale to nie wystarczy. Skóra po wakacyjnych wycieczkach, kąpielach w…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na łonie natury. Podczas letniej beztroski warto jednak pamiętać…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy jest edukacja Polaków nt. znaczenia suplementacji witaminy D3…
CZYTAJ

Okulary ze straganu i chlorowana woda – wakacyjne grzechy, których oczy nie znoszą

„Morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew…” – to tylko jeden ze sposobów spędzenia wyjazdu wakacyjnego. Planując odpoczynek pamiętamy…
CZYTAJ

Ten pierwiastek ciągle zagraża dzieciom w Polsce. UNICEF alarmuje

Może być w zabawkach, ubraniach, kosmetykach, farbach, biżuterii czy przyborach kuchennych. Może też przedostać się do naszej żywności poprzez glebę…
CZYTAJ

Lato bez kłopotu – Kulka, sztyft czy spray? Jaki dezodorant wybrać na lato?

Kulka, sztyft czy spray? Jaki dezodorant wybrać na lato? Przede wszystkim naturalny! A poza tym łagodny nawet dla wrażliwej skóry,…
CZYTAJ

Aloes, limonka i lawenda w letniej pielęgnacji włosów i skóry

REVOSS PROFESSIONAL SZAMPON i MASKA z ALOESEM i WYCIĄGIEM z LIMONKI. Szampon i maska polecane do mycia i pielęgnacji włosów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jak wakacje wpływają na naszą pewność siebie?

Przez cały rok wiele kobiet dąży do wymarzonego wakacyjnego ciała, tak zwanego…
CZYTAJ

Zmęczenie za kierownicą – jak sobie radzić i na co uważać? Wyjaśnia kardiolog Maciej Pruski, ekspert z Grupy American Heart of Poland

Wakacje oraz długie weekendy często wiążą się z dalszymi podróżami – a…
CZYTAJ

Od kleszcza do choroby serca, Powikłania kardiologiczne przy boreliozie – jak rozpoznać i zapobiegać? Tłumaczy dr n.med. Iwona Banasiewicz-Szkróbka kardiolog z Grupy American Heart of Poland

#Wakacje to dla wielu z nas okazja do spędzania wolnego czasu na…
CZYTAJ

W ramach akcji „Dbaj o zdrowie” rusza bezpłatne badanie na oznaczenie witaminy D3

W pierwszy weekend sierpnia rozpoczyna się akcja “Dbaj o zdrowie”. Celem inicjatywy…
CZYTAJ

Okulary ze straganu i chlorowana woda – wakacyjne grzechy, których oczy nie znoszą

„Morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew…” – to tylko jeden…
CZYTAJ