FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO



FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO czas: 10 min. 45 min. 4 porcje, na 1 porcję: Wartość kaloryczna 981.8 kJ, Wartość kaloryczna 234.5 kcal, Białko 14.2 g, Węglowodany 13 g, Tłuszcz 15.2 g, Błonnik 2.8 g

SKŁADNIKI:

– 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki lub 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki, uprzednio rozmrożonej
– wrząca woda, ilość do sparzenia fasolki
– 60-80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
– 180-200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
– 15 g oleju rzepakowego
– 4 jajka, rozm. M
– 30 g mąki kukurydzianej, Melvit
– 5 g kolendry, świeżej, tylko liście (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
– ¼ łyżeczki chili, mielonego
– ½ łyżeczki soli
– 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 1 cm kostkę
– 500 g wody




Przygotowanie:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego fasolkę. Koszyczek z fasolką włożyć do miski i wlać tyle wrzącej wody, aby fasolka była zakryta, odstawić na ok. 2 min, następnie odsączyć, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i paprykę, dodać olej, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia z fasolką, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól, wymieszać 10 s/obr. 3.
4. Dodać odsączoną fasolkę i chorizo, wymieszać 6 s//obr. 2.
5. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, następnie wylać na niego masę, odstawić.
6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 22-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, przy pomocy papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć frittatę na talerz, następnie pokroić na kawałki.
7. Frittatę z fasolką, papryką i chorizo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WARIANT:

Frittatę z fasolką, papryką i chorizo można również przygotować w piekarniku. Należy wówczas w punkcie 4. przelać masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty (Ø 24 cm), następnie piec 20 min (160°C).

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix
:

1. Zagotować wodę, następnie wsypać do niej fasolkę, odstawić na 2 minuty, następnie odsączyć i przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Posiekać cebulę szalotkę i paprykę. Następnie dusić na patelni przez kilka minut, dodać do fasolki i odstawić na chwilę.

3. Do urządzenia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól, a następnie wszystko wymieszać.

4. Dodać do naczynia miksującego odsączoną fasolkę i chorizo, wszystko wymieszać.

5. Masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsujsza i piec przez około 20-25 minut.

6. Gotową frittatę przełożyć na talerz, pokroić na kawałki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ