FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO



FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO czas: 10 min. 45 min. 4 porcje, na 1 porcję: Wartość kaloryczna 981.8 kJ, Wartość kaloryczna 234.5 kcal, Białko 14.2 g, Węglowodany 13 g, Tłuszcz 15.2 g, Błonnik 2.8 g

SKŁADNIKI:

– 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki lub 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki, uprzednio rozmrożonej
– wrząca woda, ilość do sparzenia fasolki
– 60-80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
– 180-200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
– 15 g oleju rzepakowego
– 4 jajka, rozm. M
– 30 g mąki kukurydzianej, Melvit
– 5 g kolendry, świeżej, tylko liście (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
– ¼ łyżeczki chili, mielonego
– ½ łyżeczki soli
– 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 1 cm kostkę
– 500 g wody




Przygotowanie:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego fasolkę. Koszyczek z fasolką włożyć do miski i wlać tyle wrzącej wody, aby fasolka była zakryta, odstawić na ok. 2 min, następnie odsączyć, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i paprykę, dodać olej, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia z fasolką, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól, wymieszać 10 s/obr. 3.
4. Dodać odsączoną fasolkę i chorizo, wymieszać 6 s//obr. 2.
5. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, następnie wylać na niego masę, odstawić.
6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 22-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, przy pomocy papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć frittatę na talerz, następnie pokroić na kawałki.
7. Frittatę z fasolką, papryką i chorizo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WARIANT:

Frittatę z fasolką, papryką i chorizo można również przygotować w piekarniku. Należy wówczas w punkcie 4. przelać masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty (Ø 24 cm), następnie piec 20 min (160°C).

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix
:

1. Zagotować wodę, następnie wsypać do niej fasolkę, odstawić na 2 minuty, następnie odsączyć i przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Posiekać cebulę szalotkę i paprykę. Następnie dusić na patelni przez kilka minut, dodać do fasolki i odstawić na chwilę.

3. Do urządzenia miksującego wbić jajka, dodać mąkę, kolendrę, sos sojowy, kmin rzymski, chili i sól, a następnie wszystko wymieszać.

4. Dodać do naczynia miksującego odsączoną fasolkę i chorizo, wszystko wymieszać.

5. Masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsujsza i piec przez około 20-25 minut.

6. Gotową frittatę przełożyć na talerz, pokroić na kawałki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Najbardziej komfortowe buty do biegania* ASICS GEL-NIMBUS 25 wkracza do gry

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii,…
CZYTAJ

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie. Pomoc humanitarna najbardziej potrzebującym…
CZYTAJ

Objętość, elastyczność i zdrowy wygląd 3 wyzwania dla delikatnych włosów

Pielęgnacja i stylizacja włosów cienkich, delikatnych lub pozbawionych objętości to prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują na perfekcyjne działanie protein, keratyny i…
CZYTAJ

Magia Kina Pokaz najnowszej kolekcji Deni Cler wiosna/lato 2023

„Magia kina” - to tytuł najnowszej kolekcji Deni Cler na sezon wiosna/lato 2023, której premiera odbyła się 26 stycznia w…
CZYTAJ

SUPER KONKURS: Wygraj kieszonkowe od MAOAM!

Marka MAOAM zaprasza wszystkich fanów soczystych i owocowych gum rozpuszczalnych do udziału w ogólnopolskim konkursie, w którym do wygrania jest…
CZYTAJ

TikTok gra razem z WOŚP!

TikTok po raz pierwszy oficjalnie dołącza do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i zachęca wszystkich swoich użytkowników do wzięcia udziału…
CZYTAJ

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić!

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić, aby zachować dłużej…
CZYTAJ

Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?

Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan…
CZYTAJ

Uzdrowisko Ustroń na ferie– wyjątkowe połączenie przyrody, modernizmu i historii

Ustroń to miejscowość, która słynie przede wszystkim z górskich pejzaży oraz leczniczych zasobów solanki i borowiny, a wraz z nadejściem…
CZYTAJ

Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym sposobem na uratowanie czyjegoś życia. 26 stycznia obchodzimy…
CZYTAJ

Trendy w branży beauty – podsumowanie 2022 roku, co będzie na topie w 2023 roku

Branża beauty stanowi spory segment rynku światowego. Kosmetyki pielęgnacyjne, kosmetyki do makijażu oraz do higieny osobistej… Nic dziwnego, że globalną wartość…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy…
CZYTAJ

Babciu, Dziadku – zadbaj o swoje zdrowie, czyli o profilaktyce dla seniora

Już w najbliższy weekend, 21. i 22. stycznia obchodzimy Dzień Babci i…
CZYTAJ

Aktywność fizyczna kluczem do wzmocnienia wydajności mózgu ASICS przedstawia wyniki przełomowego eksperymentu

Badania ASICS pokazują, że regularne ćwiczenia zwiększają możliwości ludzkiego mózgu. W przełomowym,…
CZYTAJ

Sezon grypowy w pełni. Jak wzmacniać odporność organizmu? Co warto wiedzieć na temat grypy?

Jesteśmy w okres zwiększonej liczby infekcji dotyczących dróg oddechowych. W tym roku…
CZYTAJ