Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry
Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata zebrane przez ekspertów marki Sandra.
Kuchnia meksykańska, włoska czy chińska? Żadna z nich, wbrew pozorom, nie jest trudna do opanowania. Aby się nie zniechęcać, na początek warto wybrać nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowania dania. Takie propozycje zebrała marka Sandra.
Chiński stir fry
Stir fry to nic innego jak technika przygotowywania potraw. Jest to szybkie smażenie na mocno rozgrzanym oleju. W ten sposób możemy przygotować mięso, warzywa, makaron czy ryż.
Składniki:
– Cebula
– Por
– Groszek cukrowy
– Pieczarki
– Marchewka
– Garść orzeszków ziemnych
– Łyżka sosu sojowego
– Min kolby kukurydzy marki Sandra
– Makaron chow mein
– Łyżka pokrojonego świeżego imbiru
– Ząbek czosnku
– Polędwiczki z kurczaka
– Chili
– Olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy: marchewkę i kolbę w słupki, pieczarki przekrawamy na pół, cebulę w kostkę, pora w grube plastry. Na patelni lub woku rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki, imbir i kurczaka.
Smażymy wszystko przez kilka minut. Dodajemy sos sojowy oraz chili. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy makaron. Mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
Zobacz także:
Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese
Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla