Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese



Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata zebrane przez ekspertów marki Sandra.

Kuchnia meksykańska, włoska czy chińska? Żadna z nich, wbrew pozorom, nie jest trudna do opanowania. Aby się nie zniechęcać, na początek warto wybrać nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowania dania. Takie propozycje zebrała marka Sandra.

Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Większości osób danie to kojarzy się z potrawą przygotowywaną „na szybko”, w której jedynym warzywem jest pomidor. Nic bardziej mylnego. Prawdziwe spaghetti con ragu alla bolognese zawiera także marchewkę oraz seler, a także różne rodzaje mięsa. Warto również wiedzieć, że z sosem bolońskim jest jak z naszym bigosem – im częściej odgrzewany, tym lepszy.

Składniki:

– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego
– 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki marki Sandra
– 50 g selera
– 50 g cebuli
– 50 g marchewki
– 250 ml wina białego
– 40 ml mleka 3,2%
– Łyżka oliwy z oliwek
– Sól, pieprz




Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy mięso wołowe i wieprzowe. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni przez ok. 10 minut do momentu, aż odparuje woda. Po tym czasie dodajemy białe wino.

Ponownie czekamy, aż odparuje woda (i alkohol) mieszając co jakiś czas. Jako ostatnie dodajemy pomidory. Teraz zmniejszamy ogień i pozostawiamy sos na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Co godzinę dolewamy ok. litr wody i czekamy, aż ponownie odparuje. Po tym czasie doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy mleko.

Mieszamy, a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem.

Zobacz także:

Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla
Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry

Objętość, elastyczność i zdrowy wygląd 3 wyzwania dla delikatnych włosów

Pielęgnacja i stylizacja włosów cienkich, delikatnych lub pozbawionych objętości to prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują na perfekcyjne działanie protein, keratyny i…
CZYTAJ

Magia Kina Pokaz najnowszej kolekcji Deni Cler wiosna/lato 2023

„Magia kina” - to tytuł najnowszej kolekcji Deni Cler na sezon wiosna/lato 2023, której premiera odbyła się 26 stycznia w…
CZYTAJ

SUPER KONKURS: Wygraj kieszonkowe od MAOAM!

Marka MAOAM zaprasza wszystkich fanów soczystych i owocowych gum rozpuszczalnych do udziału w ogólnopolskim konkursie, w którym do wygrania jest…
CZYTAJ

TikTok gra razem z WOŚP!

TikTok po raz pierwszy oficjalnie dołącza do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i zachęca wszystkich swoich użytkowników do wzięcia udziału…
CZYTAJ

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić!

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić, aby zachować dłużej…
CZYTAJ

Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?

Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan…
CZYTAJ

Uzdrowisko Ustroń na ferie– wyjątkowe połączenie przyrody, modernizmu i historii

Ustroń to miejscowość, która słynie przede wszystkim z górskich pejzaży oraz leczniczych zasobów solanki i borowiny, a wraz z nadejściem…
CZYTAJ

Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym sposobem na uratowanie czyjegoś życia. 26 stycznia obchodzimy…
CZYTAJ

Trendy w branży beauty – podsumowanie 2022 roku, co będzie na topie w 2023 roku

Branża beauty stanowi spory segment rynku światowego. Kosmetyki pielęgnacyjne, kosmetyki do makijażu oraz do higieny osobistej… Nic dziwnego, że globalną wartość…
CZYTAJ

5 porad jak wybrać idealny rower dla siebie

Wybór roweru dla siebie to zadanie, które warto bardzo dokładnie przemyśleć. Przed zakupem należy zastanowić się nie tylko nad tym,…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy snowboardzie. Sympatycy tych sportów z niecierpliwością wyczekują swoich…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy…
CZYTAJ

Babciu, Dziadku – zadbaj o swoje zdrowie, czyli o profilaktyce dla seniora

Już w najbliższy weekend, 21. i 22. stycznia obchodzimy Dzień Babci i…
CZYTAJ

Aktywność fizyczna kluczem do wzmocnienia wydajności mózgu ASICS przedstawia wyniki przełomowego eksperymentu

Badania ASICS pokazują, że regularne ćwiczenia zwiększają możliwości ludzkiego mózgu. W przełomowym,…
CZYTAJ

Sezon grypowy w pełni. Jak wzmacniać odporność organizmu? Co warto wiedzieć na temat grypy?

Jesteśmy w okres zwiększonej liczby infekcji dotyczących dróg oddechowych. W tym roku…
CZYTAJ