Sposoby na cellulit “9”sprzymierzenców w walce z cellulitem.



Najwazniejsze w walce z cellulitem jest wprowadzenie do jadłospisu produktow bogatych w witaminę C, ktora oczyszcza i odwadnia organizm oraz blonnik.

Statystyki podają, że problem tzw. pomarańczowej skórki dotyka od 80 do nawet 90 procent wszystkich kobiet na świecie. Do jej powstawania przyczynia się nie tylko  siedzący tryb życia, uwarunkowania genetyczne czy otyłość, ale też tabletki antykoncepcyjne i niewłaściwa dieta.

Sposoby na cellulit:

– Najważniejsze w walce z cellulitem jest wprowadzenie do jadłospisu produktów bogatych w witaminę C, która oczyszcza i odwadnia organizm oraz błonnik. Ważne, aby wykluczyć z diety produkty tłuste i smażone oraz słodycze, będące źródłem cukrów prostych. Polubmy rośliny strączkowe. Mimo, że są kaloryczne, możemy je jeść raz na tydzień – mówi Dorota Zdąbłarz – Mrozek, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach. Okazuje się, że wśród produktów spożywczych mamy prawdziwych sprzymierzeńców, którzy pomogą nam chronić się przed cellulitem. Czas ich poznać.

  • Zielona herbata
  • Warto przekonać się do jej smaku. Drogocennym składnikiem zielonej herbaty jest teobromina, która stymuluje uwalnianie magazynowanych w organizmie tłuszczów. Dodatkowo przyspiesza ona metabolizm, hamuje wchłanianie tłuszczy oraz pomaga regulować poziom glukozy. Jest źródłem witamin A, B, C, E, K i PP. Wśród mikroelementów znajdziemy istotne dla skóry: potas i cynk. Aby zauważyć wyraźny jej wpływ na ciało, należy wypijać trzy filiżanki dziennie. Ważne, by nie zalewać jej wrzątkiem, który zabija szczególne właściwości oraz smak zielonej herbaty.
  • Produkty pełnoziarniste
  • To źródło błonnika, pozytywnie wpływającego na pracę jelit. Bogate w antyoksydanty, które pomagają naszemu ciału walczyć z toksynami powodującymi cellulit. Ciemne pieczywo, otręby, płatki owsiane, grube kasze, brązowy ryż czy makaron przez długi czas uwalniają składniki odżywcze dając na dłużej uczucie sytości. – Ważne jest, aby szczegółowo czytać etykiety produktów. Brązowy kolor bułki lub makaronu nie gwarantuje nam jego pełnoziarnistości. Część producentów oszukuje wiedząc, że sugerujemy się właśnie wyglądem produktu. Sprawdźmy więc, czy to za co płacimy jest pełnoziarniste i zdrowe dla naszego organizmu – radzi Dorota Zdąbłarz – Mrozek.
  • Brokuły
  • Są nieocenione w diecie antycellulitowej. Posiadają wyjątkowy składnik, którym jest kwas liponowy. Zapobiega on procesowi twardnienia kolagenu w skórze, w wyniku którego powstaje cellulit. Brokuły są także bogatym źródłem witaminy C, która bierze udział w odbudowie kolagenu, co wpływa pozytywnie na redukcję cellulitu.
  • Brokuły możemy jeść 3-4 razy tygodniowo do syta, ponieważ mają stosunkowo mało kalorii, za to obfitują w witaminy i składniki odżywcze. Te ostatnie są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego brokuły spożywajmy surowe lub po krótkim obgotowaniu.



  • Burak

Tego się po buraku nie spodziewamy, ale ma on naprawdę korzystne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim zawiera likopen, który stymuluje krążenie i nie pozwala na zatrzymywanie wody w organizmie. Podobnie działają zawarte w buraku potas oraz witamina E. Dodatkowo liczyć możemy na zastrzyk witaminy A i C, które wzmacniają kolagen – jeden ze składników skóry. Buraki oczyszczają nasz organizm nie tylko z toksyn, ale także cholesterolu. Dlatego warto włączyć do diety sok z surowych buraków, który możemy wzbogacić jabłkiem lub marchwią.

  • Jajka

Z jednej strony żółtka bogate są w cholesterol, z drugiej stanowią nieocenione źródło witamin i minerałów. Te z kolei wpływają na detoksykację organizmu. Zawarta w jajkach lecytyna odpowiada za odbudowę ścianek komórek skóry. Ważna jest jednak zasada – nigdy nie częściej niż dwa razy w tygodniu i zawsze gotowane, ale nie smażone.

  • Kiełki fasoli

Ich zbawienny wpływ obejmuje również skórę, ponieważ kiełki fasoli to bomba witaminowa. Witaminy A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez i cynk – to tylko część składników zawartych w kiełkach. Są one mało kaloryczne więc świetnie sprawdzają się jako dodatek większości diet. Dodatkowo pobudzają krążenie krwi oraz pracę wątroby.

  • Banany

Powszechnie uważane są za tuczące i faktycznie, maja dużą dawkę energii. Jednak odpowiednio dawkowane mogą stanowić świetną pomoc w walce z cellulitem. Warto wkroić banana do porannej sałatki owocowej lub zjeść tuż przed treningiem. Zawarte w nim minerały, takie jak cynk, poprawiają stan skóry. Z kolei potas odpowiedzialny jest za zwiększenie przepływu krwi, co zapobiega tworzeniu się cellulitu.

  • Kurkuma

Niepozorna przyprawa kojarzona z kuchnią indyjską może także dołączyć do grona sprzymierzeńców. Pobudza ona krążenie, zmniejsza obrzęki i redukuje poziom zarówno toksyn dzięki zawartym w niej antyoksydantom. Warto więc przygotować choć raz w tygodniu danie rodem z Indii. Mogą to być warzywa i ryż, który doprawimy kurkumą.

  • Szparagi

W świadomości Polaków wciąż uchodzą za produkt luksusowy, tymczasem coraz częściej można je spotkać na targowiskach i w marketach. Mają niepowtarzalny smak, niewiele kalorii oraz fantastyczne właściwości przeciwzapalne. Pobudzają również krążenie krwi, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu.

modanaurode.pl  -  Dorota Zdšbłarz - Mrozek dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach

Dieta a cellulit:

Dieta w przypadku walki z cellulitem stanowi potężny oręż.

Wspomagana różnorodną aktywnością fizyczną, taką jak aerobik, pływanie, jazda na rowerze, fitness przynosi wymierne rezultaty. Również medycyna estetyczna oferuje zabiegi pomagające uporać się z pomarańczową skórką.

– Bardzo ważne w walce z cellulitem jest nawodnienie organizmu. Najlepsza w tym wypadku jest woda niegazowana, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny oraz soki owocowe i warzywne, bez dodatku cukru. Nie pijmy płynów, które odwadniają nasz organizm (kawa, mocna czarna herbata, alkohol) – radzi na koniec dietetyk, Dorota Zdąbłarz – Mrozek.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ