Wyrób wędlin – na co zwracać uwagę?



Wybierając się do sklepu często stajemy przed wyborem jaką wędlinę kupić. Patrząc na ich ilość i przeróżne nazwy trudno jest się na jakąś zdecydować. Zastanawiamy się czym jedna różni się od drugiej. Niestety jak w przypadku innych produktów jeśli chodzi o wędliny to nie mamy możliwości zapoznania się z ich składem. Co prawda możemy zapytać o to sprzedawcę, ale często on sam nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. Poza tym sami nie mamy pewności ile w tym jest prawdy.

Przede wszystkim musimy wiedzieć, że rodzaje wędliny powstają na zasadzie dobrana odpowiednich proporcji przypraw i mięsa. Tak wiec bez względu na to czy jest to kiełbasa żywiecka czy też podwawelska to do ich produkcji wykorzystywane jest to samo mięso. To co jest niepokojące to fakt iż obecnie jest dozwolone dodawanie do wędlin tak zwanych ulepszaczy.

Dzięki nim z kilograma mięsa możemy otrzymać nawet trzydzieści procent więcej kiełbasy. Dlatego też mamy wrażenie, że wędliny są napompowane. Oczywiście wszystko jest zgodnie z przyjętymi normami, ale to my musimy jeść wyroby chemicznie modyfikowane. To zapewne odbija się na naszym zdrowiu.

Drugim negatywnym skutkiem tego procederu jest fakt, iż taka wędlina nie jest w stanie poleżeć dłużej w lodówce. Przez wodę i inne specyfiki w niej zawarte „ślimaczy się” i przestaje się nadawać do spożycia.



Zniechęca to nas do ich zakupu, ale z drugiej strony trzeba coś jeść. Odpowiedzią na to są stoiska gdzie rzekomo można zakupić swojskie wyroby. Jeśli rzeczywiście są one wytwarzane metodami tradycyjnymi to z pewnością będzie to trafny zakup.

Zdarza się jednak, że to jedynie chwyt marketingowy mający na celu zwrócenie naszej uwagi. Faktycznie wygląd wędlin jest inny, przypominający wędzenie, ale tak naprawdę kolor uzyskiwany jest sztucznie. Takie produkty nie różnią się zbytnio od tych wspomnianych wcześniej.

No może jedynie ceną. Jeśli chcemy smacznie zjeść najlepiej jest poszukać miejsc gdzie możemy kupić produkty naturalnie wędzone. Na szczęście wbrew pozorom jest wiele małych masarni, które nie nastawiają swojej produkcji jedynie na zysk. Dzięki temu mamy możliwość posmakowania wyrobów najwyższej jakości.

 

To co charakteryzuje tradycyjne wyroby to przede wszystkim naturalne metody ich przygotowywania. Wędzenie odbywa się wysoko gatunkowym drzewem i nie ma mowy o wykorzystywaniu składników niskiej jakości. W końcu ich smak to niejako wizytówka firmy. Inaczej niż w przypadku dużych firm, masowa sprzedaż nie jest najważniejsza.

Warto zatem rozejrzeć się po okolicy w poszukiwaniu tego typu miejsc. Jeśli raz skosztujemy tego rodzaju wyrobów na pewno nie spojrzymy już na wędliny sprzedawane w marketach. Niekiedy może odstraszać cena jaką musimy za nie zapłacić, ale przynajmniej wiemy, że nie są one sztucznie naszpikowane, żeby zmniejszyć ich koszt sprzedaży. Wybór wędlin wydaje się oczywisty, ale tak naprawdę każdy wymaga od nich co innego. Dla jednych walory smakowe są istotne, a dla innych cena. Zatem to wy sami musicie określić co jest dla was ważne.

Artykuł przygotowała

Rodzinna masarnia Wędliny z “Dębiny”, wędliny tradycyjne najwyższej jakości.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ