W czerwcu na talerzu – 5 produktów polecanych przez dietetyka



Truskawki na diecie

Uwielbiamy truskawki za ich zapach, smak i wygląd. Jednak przede wszystkim warto je docenić za liczne walory prozdrowotne. To bowiem prawdziwy skarb na talerzu.

– Zawierają mnóstwo witaminy C, więcej nawet niż cytrusy, a także szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Truskawki są nieocenionym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz manganu. Znane są też z właściwości antynowotworowych z uwagi na obecność kwasu elagowego, bakteriobójczych – dzięki fitocydom oraz dietetycznych, ponieważ 100 gram truskawek to tylko 35 kcal.

Dodatkowo, z uwagi na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych, usprawniają pracę jelit – mówi Joanna Sobczak, dietetyk z Naturhouse. To jednak nie wszystko! Truskawki mają w swoim składzie m.in.: bromelinę – enzym ułatwiający spalania tłuszczów i węglowodanów, fruktozę oraz bardzo dużą ilość wody, która przyczynia się do oczyszczenia organizmu-.

zobacz: dieta truskawkowa

Szparagi dla przyszłych mam

W czerwcu na talerzu_Szparagi_Naturhouse

W czerwcu wśród warzyw zdecydowanie królują szparagi. Są one cennym urozmaiceniem diety z uwagi na zawartość witamin A i C, potasu, błonnika oraz kwasu foliowego, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia i jest szczególnie zalecany kobietom planującym zajść w ciąże.

Szparagi zawierają również duże ilości białka – glutationu, pomocnego w profilaktyce chorób nowotworowych i Alzheimera. W zielonych łodyżkach znajduje się inulina należąca do grupy węglowodanów, niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Rabarbar pokona chęć podjadania

W czerwcu na talerzu_Rabarbar_Naturhouse

Jego smak znamy od dzieciństwa, ale nie wszyscy wiedzą, jak wiele ma właściwości prozdrowotnych. – Rabarbar wyróżnia się wysoką zawartością składników mineralnych – manganu, wapnia, potasu oraz witamin C i K. Ma działanie antyoksydacyjnie oraz antyalergiczne. Polecany jest kobietom w okresie menopauzy, ponieważ zawarta w nim rapontycyna wywołuje działanie podobne do żeńskich hormonów. Rabarbar powinien się także znaleźć w letnim menu osób dbających o zgrabną sylwetkę. 100 gram rośliny to zaledwie 21 kcal oraz duża dawka błonnika, stabilizującego poziom glukozy we krwi i zapewniającego uczucie sytości – zapewnia dietetyk z Naturhouse.

Botwinka dla urody

W czerwcu na talerzu_Botwinka_Naturhouse

Równie zdrowa i niskokaloryczna jest botwinka, czyli młode liście oraz korzeń buraka ćwikłowego. – Wykorzystywana do zup lub sałatek kryje w sobie wiele cennych składników – m.in.: duże ilości żelaza, witamin i minerałów. Pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a także chłodzi organizm, dlatego tak często sięgamy po nią w czasie upałów. Botwina usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby i jest doskonałym sposobem na nieprzyjemną zgagę. Ponadto zwalcza wolne rodniki, poprawia kondycję cery oraz opóźnia procesy starzenia –wylicza Joanna Sobczak.




Kalarepa

W czerwcu na talerzu_Kalarepa_Naturhouse

W sezonie letnim warto do menu włączyć także niskokaloryczną kalarepę. Podobnie jak większość warzyw kapustnych zawiera izotiocyjany i indole, pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych– Oprócz wielu witamin i składników mineralnych kalarepa dostarcza również luteinę, która korzystanie wpływa na prawidłowy proces widzenia. Liście tego warzywa przyczyniają się z kolei do oczyszczenia organizmu i zahamowania stanów zapalnych –zauważa dietetyk Naturhouse.

Znając właściwości sezonowych warzyw i owoców, łatwiej nam przygotowywać posiłki, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim cenne dla naszego zdrowia oraz samopoczucia. Więcej wskazówek przygotowanych przez dietetyków znajdziesz na stronie: www.naturhouse.com.pl.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ