10 rzeczy, których nie wiesz o żółtym serze



Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue. Nie jest już tajemnicą, że dziur w serze nie robią myszy. Sprawdźcie jednak, czego jeszcze nie wiecie…

1. Przeciętny Polak zjada rocznie 12 – 13 kilogramów sera.

To około kilograma miesięcznie. Nienajgorszy wynik, prawda?

2. Początki żółtego sera miały miejsce w jagnięcych żołądkach.

Produkcja sera rozpoczęła się w starożytnej Anatolii. Mleko transportowano w bukłakach, czyli naczyniach zrobionych z jagnięcych żołądków. Pod wpływem wstrząsów i temperatury mleko fermentowało, a masę serową zaczęto odciskać i pakować do specjalnych koszy. Bez obaw, dzisiaj proces produkcji sera wygląda już trochę inaczej.

3. Brie, Camembert i Gouda to nazwy miejscowości.

Gouda to miasto w Holandii. Brie i Camembert leżą we Francji. We wszystkich tych miastach wytwarza się sery. Nazwy nie są jednak zastrzeżone, dlatego nie każdy ser Gouda pochodzi z Holandii.

4. W Anglii co roku odbywają się zawody w staczaniu sera ze wzgórza.

Tradycja ta sięga początków XIX wieku. Na wzgórzu Cooper’s Hill zbierają się śmiałkowie, którzy starają się dogonić spuszczony w dół okrągły ser. Szczytna idea pozostaje ideą, ponieważ ser nabiera prędkości nawet do 100 km/h. Wygrywa zatem ten, który najszybciej zbiegnie na dół i dotknie sera.

5. Przy układaniu deski serów obowiązuje etykieta.

Gdyby przyszło komuś gościć ważną osobistość, warto pamiętać o etykiecie. Sery układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zaczynamy od lekkich, kończymy na bardziej wyrazistych, ciężkich i ostrych.

– Zgodnie z tą zasadą pierwszy z rodzajów powinien być najłagodniejszy ze wszystkich, np. Aldamer, ostatni zaś najintensywniejszy (Podlaski lub Morski MSM Mońki). Do stworzenia smakowitej serowej kompozycji użyjmy 3-5 różnych gatunków sera. Aby sery nie wyschły, należy pokroić je bezpośrednio przed podaniem. Serwowane sery najlepiej wyjąć z lodówki na ok. 45-60 minut przed spożyciem, żeby miały temperaturę pokojową. Dla jednego gościa powinniśmy przewidzieć ok. 20-50 g każdego rodzaju specjału. Sery podaje się zwykle w towarzystwie winogron i orzechów – radzi Ewa Polińska, ekspert z firmy MSM Mońki, produkującej sery żółte typu szwajcarskiego i holenderskiego.



6. 15 kilogramów sera wysłano kiedyś w kosmos.

Pewien holenderski astronauta miał rozpocząć misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Zwrócił się jednak z prośbą do NASA o wysłanie w kosmos również jego ulubionego sera Old Amsterdam, ponieważ nie wyobrażał sobie kilku miesięcy bez tego specjału. Kosmonauta zgodę otrzymał, a ser wyleciał w kosmos.

7. Żółty ser jest jednym z najczęściej kradzionych artykułów spożywczych na świecie.

Wiadomo dlaczego. Jest pyszny.

8. Żółty ser chroni zęby.

Spożywanie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Co ciekawe, zbadano, że u osób spożywających mleko czy jogurt pH nie zmieniało się. Działo się tak tylko w przypadku amatorów żółtego sera.

9. Polskie sery żółte zawierają mnie soli niż w innych państwach Unii Europejskiej.

W przeciwieństwie do innych państw Unii Europejskiej, sery produkowane w naszym kraju zawierają niewielką ilość soli. W Polsce jej zawartość oscyluje na poziomie 1,5 proc., zaś w Europie to już ok. 2,5 proc.

10. Ser żółty zawiera więcej wapnia niż ser twarogowy.

W 100 gramach chudego twarogu znajduje się średnio 96 mg wapnia, a w 100 gramach sera gouda już 807 mg. – Dziennej dawce wapnia odpowiada pięć plasterków sera żółtego. Ponadto, wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, ponieważ wiąże się z jednym z białek – kazeiną – wyjaśnia Ewa Polińska.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ