Sprzęt wart 1 mln zł trafił do polskich uczelni medycznych. Ponad 15 tys. studentów uczy się leczenia żywieniowego
Ponad 60 fantomów, symulatory odczuć starczych oraz kombinezony do symulacji otyłości – to tylko niektóre ze specjalistycznych urządzeń, które trafiły do uniwersytetów medycznych w całej Polsce dzięki inicjatywie Fundacji Nutricia. W efekcie sukcesywnie zwiększa się liczba studentów zdobywających rozszerzoną i bardziej praktyczną wiedzę na temat leczenia żywieniowego.
5 lat intensywnej pracy i wymiernych efektów
Dzięki autorskiemu programowi „Kierunek – żywienie medyczne” w latach 2020–2025 Fundacja Nutricia przeprowadziła prawdziwą rewolucję w podejściu do edukacji przyszłych medyków. Wszystkie 15 uczelni medycznych zrzeszonych w KRAUM dołączyło do programu, weryfikując sylabusy i rozszerzając zajęcia z zakresu leczenia żywieniowego. W ubiegłym roku akademickim łącznie z edukacji w tym obszarze skorzystało ponad 13 tys. studentów, a w kolejnych latach liczba ta zwiększy się do ponad 15 tysięcy.
Inwestycja w edukację przyszłych medyków
Począwszy od 2020 roku Fundacja przekazała uczelniom medycznym w całej Polsce sprzęt edukacyjny o łącznej wartości 1 miliona złotych. W ramach wsparcia uczelniom przekazano m.in. 36 fantomów imitujących osobę dorosłą oraz 25 fantomów pediatrycznych do nauki zakładania dostępów do przewodu pokarmowego i prowadzenia żywienia dojelitowego, 6 modeli do nauki zakładania sondy do żołądka. Ale także analizatory składu ciała, plansze edukacyjne czy kombinezony do symulowania otyłości.
Ten sprzęt pozwala studentom nie tylko przyswajać teorię, ale przede wszystkim ćwiczyć procedury medyczne w warunkach zbliżonych do tych, z jakimi spotkają się w praktyce klinicznej.
Ważną częścią programu „Kierunek – żywienie medyczne” są również inicjatywy edukacyjne i społeczne, takie jak wystawa „Oblicza wsparcia w chorobie”, które trafiły nie tylko na uniwersytety, ale także do Sejmu i Senatu RP, stając się impulsem do szerszej debaty o konieczności systemowych zmian w edukacji o roli żywienia medycznego jako integralnego elementu procesu terapeutycznego.
Studenci o programie
Od 2023 roku Fundacja prowadzi bieżącą ewaluację zajęć poprzez ankiety wypełniane przez uczestników. Wyniki z roku akademickiego 2024/2025, obejmujące 259 studentów kierunku lekarskiego z czterech uczelni, potwierdzają ogromne znaczenie programu. 98% badanych przyznało, że zajęcia zwiększyły ich wiedzę teoretyczną, a średnia ocena przydatności praktycznej zajęć (w kontekście przyszłej pracy zawodowej) wyniosła 8,96 w skali 1–10. Co istotne, 42% studentów wystawiło maksymalną ocenę 10, wskazując, że zdobyta wiedza będzie dla nich na pewno wykorzystywana w pracy z pacjentami.
Prof. dr hab. n. med. Leszek Domański, z Pomorskiego Uniwersyetetu Medycznego w Szczecinie, komentuje: – Rozszerzenie wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia medycznego w programie studiów to kolejny krok milowy w poprawie jakości nauczania i przygotowaniu praktycznym studenta do zawodu. To wiedza, która ratuje życie, a jednocześnie sprawnośći, której nie da się zdobyć wyłącznie z podręczników. Dzięki wsparciu Fundacji Nutricia nasi studenci mają dostęp do większej ilości sprzętu i praktycznych zajęć, co bezpośrednio przełoży się na jakość opieki nad pacjentami w przyszłości.
Razem dla zmiany systemowej. Dlaczego to jest ważne?
Unikalnym elementem programu „Kierunek – żywienie medyczne” była współpraca ponad podziałami – od środowisk akademickich po parlamentarzystów. Do grona ambasadorów dołączył m.in. poseł Adrian Witczak, przewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Leczenia Żywieniowego, sam korzystający z żywienia dojelitowego. Jego głos wzmocnił apel o włączenie leczenia żywieniowego jako stałego elementu terapii.
Dzięki takim inicjatywom temat niedożywienia i edukacji przyszłych lekarzy po raz pierwszy szerzej trafił do opinii publicznej i polityków.
Niedożywienie może dotyczyć nawet 55% pacjentów w szpitalach, a u wielu z nich stan odżywienia pogarsza się w trakcie leczenia. Mimo to przez lata zagadnienia leczenia żywieniowego zajmowały niewiele miejsca w programach studiów medycznych. Aż 83% studentów biorących udział w programie uznało, że czasu poświęconego tej tematyce na uczelniach jest zbyt mało, a ponad połowa (58%) zetknęła się z nią po raz pierwszy właśnie na tych zajęciach.
– Pięć lat temu rozpoczęliśmy program, który miał odpowiedzieć na bardzo konkretną lukę –niedostateczną edukację w zakresie leczenia żywieniowego. Widzieliśmy, że bez tej wiedzy młodzi lekarze trafiający do pracy nie są przygotowani do diagnozowania i prowadzenia pacjentów, którzy z uwagi na swój stan zdrowia wymagają wsparcia żywieniowego żywnością medyczną. Naszą ambicją było to zmienić – podkreśla Anna Cywińska, Prezeska Fundacji Nutricia.
Kierunek: przyszłość
Fundacja Nutricia nie zatrzymuje się na dotychczasowych osiągnięciach. – Patrząc na te pięć lat, widzimy, że udało się zainicjować zmianę, ale to dopiero początek. Naszym celem jest, by leczenie żywieniowe stało się obowiązkowym i standardowym elementem edukacji wszystkich zawodów medycznych w Polsce – nie tylko lekarzy, ale także pielęgniarek, dietetyków czy fizjoterapeutów. W szczególności zależy nam na wprowadzeniu przedmiotu „leczenie żywieniowe” na kierunku lekarskim, rozwijaniu praktycznych form nauki i budowaniu kolejnych partnerstw, które zapewnią trwałość tych działań – dodaje Anna Cywińska.
***
O Fundacji Nutricia:
Fundacja Nutricia została powołana w 1996 r. przez firmę Nutricia Polska Sp. z o.o. Od początku swojej działalności Fundacja podnosi świadomość na temat roli żywienia, początkowo angażując się m.in. w edukację żywieniową w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Od 2019 r. misją Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Swoje działania Fundacja kieruje do dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych. Fundacja prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak: „1000 pierwszych dni dla zdrowia” czy kampania „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Realizuje także ogólnopolski konkurs grantowy, umożliwiając naukowcom prowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia człowieka. Jest również inicjatorem programu „Kierunek – Żywienie Medyczne” dla przyszłych pracowników ochrony zdrowia.
Tagi

















