Instrukcja obsługi malkontenta – jak nie dać się jesienno-zimowej chandrze



Spadek energii, obniżony nastrój, senność – to tylko kilka charakterystycznych objawów, które często pojawiają się na przełomie jesieni i zimy. Chociaż osłabienie jest naturalnym zjawiskiem dotykającym wtedy wielu z nas, warto znaleźć na nie sposób. Co zrobić, aby poprawić samopoczucie i cieszyć się zdrowiem mimo ponurej aury? Przeczytaj porady ekspertów!

Jesienno-zimowa chandra jest przejściowym stanem związanym ze zmianą pory roku z ciepłej na chłodniejszą, bardziej pochmurną i z mniejszą ilością promieni słonecznych. Dodatkowo okres jesieni oznacza często koniec wakacyjnych urlopów, a tym samym powrót do szkoły, na uczelnię, ale też intensywny czas w pracy. Natłok obowiązków powoduje, że mniejszą uwagę przywiązujemy do dbania o higienę snu, diety czy aktywności fizycznej. Wszystkie te czynniki, a w szczególności niedobór witaminy D sprawiają, że zaczynamy działać na „zwolnionych obrotach”.

Sezonowe przesilenie może objawiać się na wiele sposobów. Przede wszystkim mogą się pojawić:

– senność, uczucie ciągłego zmęczenia, apatia;
– częste bóle głowy;
– trudności z koncentracją;
– zaburzenia nastroju, np. rozdrażnienie;
– wzmożony apetyt lub odwrotnie, utrata apetytu.

Spadek nastroju? Znajdź na to sposób!

Nadejście chłodniejszych dni nie zawsze musi związać się z gorszym samopoczuciem i brakiem chęci do działania.

1. Dbaj o aktywność – chociaż pogoda za oknem nie zachęca do uprawiania sportu, nie rezygnuj z niego. Aktywność fizyczna sprawi, że organizm otrzyma zastrzyk potrzebnej energii i wyzwoli endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. Aby poprawić nastrój, nie trzeba od razu poddawać się długim, wyczerpującym treningom – wystarczy 30 minut codziennego spaceru. Ważne, aby znaleźć dla siebie odpowiednią formę ruchu i uprawiać ją regularnie.

2. Pamiętaj o właściwym odżywianiu – jesienią i zimą spożywamy mniej warzyw i owoców, a gdy dopada nas zmęczenie i gorszy nastrój, sięgamy po niezdrowe przekąski, które dodają energii jedynie na krótką chwilę. Jeśli chcemy wspomóc organizm, uzupełnijmy dietę o takie składniki jak kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, magnez, cynk i potas. Nie zapominajmy też o piciu odpowiedniej ilości płynów – w chłodniejsze pory roku idealnie sprawdzą się rozgrzewające herbaty, zioła i napary.

3. Uzupełnij dietę o suplementy – Ponieważ jesienią i zimą trudno o promienie słoneczne, które stanowią naturalne źródło witaminy D, warto ją suplementować. Witamina D pełni w naszym organizmie szereg funkcji – odpowiada za mocne kości i zęby, uczestniczy w przemianie materii, poprawia odporność. W aptekach znajdziemy ją zarówno w formie łatwych do spożycia kapsułek, ale też kropli czy sprejów, dostępnych bez recepty. Suplementacja witaminy D w polskich warunkach powinna trwać co najmniej od września do kwietnia, a niekiedy przez cały rok. Jeśli dodatkowo zależy nam na wsparciu odporności, możemy rozważyć przyjmowanie preparatów z kwasami omega-3, witaminą C, cynkiem i selenem – radzi mgr farmacji Agnieszka Działo, specjalista ds. Opieki farmaceutycznej Gemini Polska.




Wśród wielu suplementów diety, warto zwrócić uwagę na produkty z linii SEMA Lab. To szeroka gama suplementów diety, wśród których są witaminy i minerały przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, probiotyki i prebiotyki oraz preparaty wzbogacone o naturalne ekstrakty roślinne. SEMA to marka własna Gemini, która powstała dzięki zaangażowaniu farmaceutów, w oparciu o ich ekspercką wiedzę i bogate doświadczenie. To oni rekomendują dawki oraz składniki o wartościowych walorach terapeutycznych, a także pracują nad ciągłym udoskonalaniem poszczególnych produktów. Produkty marki SEMA znajdziesz w aptekach działających pod marką Gemini oraz na Platformie Zdrowia www.gemini.pl.

4. Wysypiaj się – sen ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – redukuje stres, pozwala uspokoić emocje. Aby jednak przynosił rezultaty, musi być odpowiednio długi – trwać ok. 7-8 godzin i być dobry jakościowo. Przed snem warto więc przewietrzyć pomieszczenie i zadbać o właściwą temperaturę w sypialni – najlepiej ok. 18-20˚˚˚˚ C, ograniczyć emisję niebieskiego światła co najmniej pół godziny przed snem oraz kłaść się spać i wstawać o regularnych porach.

5. Znajdź czas dla siebie – dbaj o odpoczynek i pamiętaj, aby znaleźć czas na to, co sprawia przyjemność. Obejrzyj ulubiony serial, spotkaj się ze znajomymi, czytaj książki albo weź odprężającą kąpiel w wannie.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ