Trzy odsłony jesiennych śniadań – tak dobrych, że aż chce się wstawać



Jesienna aura nie sprzyja porannym pobudkom? Nic bardziej mylnego. Sezonowa zmiana diety to idealny moment na włączenie do naszego jadłospisu pysznych, obfitych śniadań. Sprawdź, jakie propozycje sprawią, że będziesz budzić się z uśmiechem…

Po kilku miesiącach lekkich śniadań i wieczornych uczt przy grillu czas na sezonową zmianę planu żywienia. W chłodniejsze dni, bez wyrzutów sumienia, możemy sobie pozwolić na większe posiłki o poranku, które zapewnią nam energię do działania na cały dzień. Podstawą jesiennej diety są pełnowartościowe posiłki bogate w witaminy i minerały oraz najwyższej jakości białko.

Poznaj nasze propozycje jesiennych śniadań i sprawdź, który typ jest Ci najbliższy.

Ostry zawodnik – chłodny poranek daje Ci się we znaki? Najlepszym rozwiązaniem będzie rozgrzewające śniadanie! Jedzenie pikantnych potraw sprawdzi się idealnie na jesienną słotę – nie tylko sprawia, że jest nam cieplej, ale dzięki ostrzejszym smakom w mózgu dochodzi do wydzielania hormonów szczęścia, jak serotonina. Aby rozpocząć dzień pełen werwy postaw na Śniadaniowe Kiełbaski Pikantne lub Serowe z jalapeno od Doliny Dobra. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do pieczonej, faszerowanej papryki lub w towarzystwie jajecznicy.

Entuzjasta klasyki – cenisz sobie ponad wszystko tradycyjne smaki? Tej jesieni nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń. Ulubiony tost, kubek gorącego napoju i klasyczne Śląskie lub Białe Kiełbaski Śniadaniowe od Doliny Dobra to gwarancja pysznego, pożywnego śniadania z najwyższej jakości mięsa.

Smakowity kąsek – wstajesz rano i czujesz, że to będzie długi dzień? Nie ma to jak pozytywne nastrojenie się już w porze śniadania. Tzw. comfort food to rodzaj jedzenia, który wywołuje dobre samopoczucie i przywodzi na myśl miłe wspomnienia. W okresie jesieni szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu takie produkty, jak aromatyczne kiełbaski, jajka przyrządzane w ulubiony sposób i sezonowe warzywa. Czy możesz wyobrazić sobie lepsze rozpoczęcie dnia niż chrupiące grzanki i zrumienione Kiełbaski Śniadaniowe z serem cheddar od Doliny Dobra w towarzystwie ulubionych dodatków na Twoim talerzu?



Dodatki? Naturalne!

W sezonie jesiennym warto pamiętać także o dodawaniu do posiłków warzyw i owoców, które dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. Te są natomiast kluczowe w dbaniu o nasz organizm, a co za tym idzie – w utrzymaniu poprawnej odporności. Bez względu na porę roku zawsze warto sięgać po sezonowe warzywa.

W jesiennym menu specjalne miejsce zajmuje dynia, która jest bogata w liczne minerały oraz witaminy C, A i E. Idealnie sprawdzi się na późne śniadanie lub lunch w formie rozgrzewającego kremu dyniowego z dodatkiem przypieczonych Pikantnych Kiełbasek Śniadaniowych od Doliny Dobra. Kolejnym warzywem, którego nie może zabraknąć na jesiennym stole jest pyszny, choć niskokaloryczny bakłażan, który po pokrojeniu w plastry możemy wykorzystać do zapieczenia z Kiełbaskami Śniadaniowymi z serem cheddar od Doliny Dobra oraz ulubionymi ziołami. Aromatyczne roladki pokochają zarówno młodsi, jak i starsi członkowie rodziny.

Na jesiennych talerzach zwolenników tradycyjnych smaków, którzy dbają o swoją odporność nie może też zabraknąć buraczków. Genialnym rozwiązaniem, aby dołączyć to wartościowe warzywo do naszej porannej rutyny jest przygotowanie pasty z pieczonych buraków. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie pełnoziarnistego chleba oraz Białych Kiełbasek Śniadaniowych od Doliny Dobra.

Dobry wybór z Doliną Dobra

Dolina Dobra to marka, która powstała z potrzeby podkreślenia tego, co jest dla konsumentów ważne: pochodzenia z Przechlewa na Pomorzu oraz jakości i smaku produktów. Każdy produkt z portfolio marki to gwarancja wysokiej jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz naturalnych przypraw i ekstraktów warzywno-owocowych. Żaden z wyrobów producenta nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Marka z Przechlewa prowadzi swoją produkcję w modelu „od pola do stołu”, opartym na własnych polach uprawnych, paszach i zakładach przetwórczych, dzięki czemu ma pewność, że każdy ze składników jest w pełni naturalny oraz najwyższej jakości.

O nas

Dolina Dobra to nowa nazwa marki Goodvalley, która powstała z potrzeby podkreślenia tego co jest dla konsumentów ważne: pochodzenia z Przechlewa na Pomorzu oraz jakości i smaku produktów. Dolina Dobra bazuje na wieloletnim doświadczeniu marki Goodvalley. Wszystkie nasze wyroby powstają w harmonii z naturą, zgodnie z najlepszymi praktykami rolniczymi oraz dobrego chowu.

Nasze pierwsze gospodarstwa zostały założone w Polsce w roku 1994 specjalizując się w produkcji wieprzowiny. Prowadzimy działalność w oparciu o własne pola uprawne, pasze i zakłady przetwórcze.

Dolina Dobra może pochwalić się tylko polską hodowlą i wyrobami pochodzącymi tylko z polskiego mięsa. W swoich produktach nie stosuje konserwantów i wzmacniaczy smaku. A opakowania produktów pochodzą z recyklingu.

W Dolinie Dobra szczególną uwagę przywiązujemy również do zagadnień związanych z ochroną klimatu i odpowiedzialnego korzystania z zasobów środowiska. Na każdym etapie swojej działalności ograniczamy emisję gazów cieplarnianych. Ponadto produkujemy zieloną energię we własnych ośmiu biogazowniach.

Jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne społecznie, jesteśmy aktywnym partnerem lokalnych społeczności i blisko z nimi współpracujemy. Wspieramy również polską edukację, współpracujemy z 4 wyższymi uczelniami rolniczymi, z kilkoma szkołami średnimi, a także z organizacjami pozarządowymi.

Marka Dolina Dobra stanowi synonim nowoczesnego polskiego rolnictwa dostarczającego naturalnych produktów najwyższej jakości. Wyznaczając trendy w wyrobach spożywczych, hodowli, uprawie roślin i produkcji energii odnawialnej tworzy ponad 1300 miejsc pracy, operując na areale przekraczającym 13 tysięcy hektarów.

Nasze gospodarstwa są pionierami technologii spożywczych, rolniczych i pro-środowiskowych.

Sprzęt wart 1 mln zł trafił do polskich uczelni medycznych. Ponad 15 tys. studentów uczy się leczenia żywieniowego

Ponad 60 fantomów, symulatory odczuć starczych oraz kombinezony do symulacji otyłości – to tylko niektóre ze specjalistycznych urządzeń, które trafiły…
CZYTAJ

Jak przygotować zdrową Wigilię? Najzdrowsze dania wigilijne według dietetyka

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się często z przejedzeniem, uczuciem ciężkości i wyrzutami sumienia. Nie musi tak być. Tradycyjne dania wigilijne…
CZYTAJ

Limitowana kolekcja BONDED BY Answear.LAB x LOBOS

BONDED BY to nowa przestrzeń dialogu między markami i twórcami – zainaugurowana w sezonie AW25/26 limitowaną kolekcją powstałą ze spotkania…
CZYTAJ

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności z koncentracją, organizacją czy emocjami mogą mieć związek…
CZYTAJ

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Sprzęt wart 1 mln zł trafił do polskich uczelni medycznych. Ponad 15 tys. studentów uczy się leczenia żywieniowego

Ponad 60 fantomów, symulatory odczuć starczych oraz kombinezony do symulacji otyłości –…
CZYTAJ

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ