Trzy odsłony jesiennych śniadań – tak dobrych, że aż chce się wstawać



Jesienna aura nie sprzyja porannym pobudkom? Nic bardziej mylnego. Sezonowa zmiana diety to idealny moment na włączenie do naszego jadłospisu pysznych, obfitych śniadań. Sprawdź, jakie propozycje sprawią, że będziesz budzić się z uśmiechem…

Po kilku miesiącach lekkich śniadań i wieczornych uczt przy grillu czas na sezonową zmianę planu żywienia. W chłodniejsze dni, bez wyrzutów sumienia, możemy sobie pozwolić na większe posiłki o poranku, które zapewnią nam energię do działania na cały dzień. Podstawą jesiennej diety są pełnowartościowe posiłki bogate w witaminy i minerały oraz najwyższej jakości białko.

Poznaj nasze propozycje jesiennych śniadań i sprawdź, który typ jest Ci najbliższy.

Ostry zawodnik – chłodny poranek daje Ci się we znaki? Najlepszym rozwiązaniem będzie rozgrzewające śniadanie! Jedzenie pikantnych potraw sprawdzi się idealnie na jesienną słotę – nie tylko sprawia, że jest nam cieplej, ale dzięki ostrzejszym smakom w mózgu dochodzi do wydzielania hormonów szczęścia, jak serotonina. Aby rozpocząć dzień pełen werwy postaw na Śniadaniowe Kiełbaski Pikantne lub Serowe z jalapeno od Doliny Dobra. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do pieczonej, faszerowanej papryki lub w towarzystwie jajecznicy.

Entuzjasta klasyki – cenisz sobie ponad wszystko tradycyjne smaki? Tej jesieni nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń. Ulubiony tost, kubek gorącego napoju i klasyczne Śląskie lub Białe Kiełbaski Śniadaniowe od Doliny Dobra to gwarancja pysznego, pożywnego śniadania z najwyższej jakości mięsa.

Smakowity kąsek – wstajesz rano i czujesz, że to będzie długi dzień? Nie ma to jak pozytywne nastrojenie się już w porze śniadania. Tzw. comfort food to rodzaj jedzenia, który wywołuje dobre samopoczucie i przywodzi na myśl miłe wspomnienia. W okresie jesieni szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu takie produkty, jak aromatyczne kiełbaski, jajka przyrządzane w ulubiony sposób i sezonowe warzywa. Czy możesz wyobrazić sobie lepsze rozpoczęcie dnia niż chrupiące grzanki i zrumienione Kiełbaski Śniadaniowe z serem cheddar od Doliny Dobra w towarzystwie ulubionych dodatków na Twoim talerzu?



Dodatki? Naturalne!

W sezonie jesiennym warto pamiętać także o dodawaniu do posiłków warzyw i owoców, które dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. Te są natomiast kluczowe w dbaniu o nasz organizm, a co za tym idzie – w utrzymaniu poprawnej odporności. Bez względu na porę roku zawsze warto sięgać po sezonowe warzywa.

W jesiennym menu specjalne miejsce zajmuje dynia, która jest bogata w liczne minerały oraz witaminy C, A i E. Idealnie sprawdzi się na późne śniadanie lub lunch w formie rozgrzewającego kremu dyniowego z dodatkiem przypieczonych Pikantnych Kiełbasek Śniadaniowych od Doliny Dobra. Kolejnym warzywem, którego nie może zabraknąć na jesiennym stole jest pyszny, choć niskokaloryczny bakłażan, który po pokrojeniu w plastry możemy wykorzystać do zapieczenia z Kiełbaskami Śniadaniowymi z serem cheddar od Doliny Dobra oraz ulubionymi ziołami. Aromatyczne roladki pokochają zarówno młodsi, jak i starsi członkowie rodziny.

Na jesiennych talerzach zwolenników tradycyjnych smaków, którzy dbają o swoją odporność nie może też zabraknąć buraczków. Genialnym rozwiązaniem, aby dołączyć to wartościowe warzywo do naszej porannej rutyny jest przygotowanie pasty z pieczonych buraków. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie pełnoziarnistego chleba oraz Białych Kiełbasek Śniadaniowych od Doliny Dobra.

Dobry wybór z Doliną Dobra

Dolina Dobra to marka, która powstała z potrzeby podkreślenia tego, co jest dla konsumentów ważne: pochodzenia z Przechlewa na Pomorzu oraz jakości i smaku produktów. Każdy produkt z portfolio marki to gwarancja wysokiej jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz naturalnych przypraw i ekstraktów warzywno-owocowych. Żaden z wyrobów producenta nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Marka z Przechlewa prowadzi swoją produkcję w modelu „od pola do stołu”, opartym na własnych polach uprawnych, paszach i zakładach przetwórczych, dzięki czemu ma pewność, że każdy ze składników jest w pełni naturalny oraz najwyższej jakości.

O nas

Dolina Dobra to nowa nazwa marki Goodvalley, która powstała z potrzeby podkreślenia tego co jest dla konsumentów ważne: pochodzenia z Przechlewa na Pomorzu oraz jakości i smaku produktów. Dolina Dobra bazuje na wieloletnim doświadczeniu marki Goodvalley. Wszystkie nasze wyroby powstają w harmonii z naturą, zgodnie z najlepszymi praktykami rolniczymi oraz dobrego chowu.

Nasze pierwsze gospodarstwa zostały założone w Polsce w roku 1994 specjalizując się w produkcji wieprzowiny. Prowadzimy działalność w oparciu o własne pola uprawne, pasze i zakłady przetwórcze.

Dolina Dobra może pochwalić się tylko polską hodowlą i wyrobami pochodzącymi tylko z polskiego mięsa. W swoich produktach nie stosuje konserwantów i wzmacniaczy smaku. A opakowania produktów pochodzą z recyklingu.

W Dolinie Dobra szczególną uwagę przywiązujemy również do zagadnień związanych z ochroną klimatu i odpowiedzialnego korzystania z zasobów środowiska. Na każdym etapie swojej działalności ograniczamy emisję gazów cieplarnianych. Ponadto produkujemy zieloną energię we własnych ośmiu biogazowniach.

Jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne społecznie, jesteśmy aktywnym partnerem lokalnych społeczności i blisko z nimi współpracujemy. Wspieramy również polską edukację, współpracujemy z 4 wyższymi uczelniami rolniczymi, z kilkoma szkołami średnimi, a także z organizacjami pozarządowymi.

Marka Dolina Dobra stanowi synonim nowoczesnego polskiego rolnictwa dostarczającego naturalnych produktów najwyższej jakości. Wyznaczając trendy w wyrobach spożywczych, hodowli, uprawie roślin i produkcji energii odnawialnej tworzy ponad 1300 miejsc pracy, operując na areale przekraczającym 13 tysięcy hektarów.

Nasze gospodarstwa są pionierami technologii spożywczych, rolniczych i pro-środowiskowych.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ