Smaki, za którymi nie przepadałeś jako dziecko, a które pokochasz jako dorosły



Dzieci zwykle nie lubią jeść tego, co zielone, co ma specyficzny zapach lub konsystencję. Wśród przedszkolaków ciężko znaleźć amatorów groszku, szpinaku, pietruszki, cebuli czy wątróbki. Ile razy w dzieciństwie usłyszałeś od rodziców sławne zdanie: „Polubisz, jak dorośniesz”? Może rzeczywiście, by docenić niektóre smaki, trzeba dorosnąć, a może to kwestia odpowiednich dodatków i sposobu przygotowania nielubianych potraw?

Zielony szpinak, wydzielająca nieprzyjemny zapach wątróbka, śliskie grzyby… Podpowiadamy, jak przyrządzić nielubiane składniki z dzieciństwa, tak aby w dorosłym życiu podbiły one nasze serca i podniebienia.

Zielone, a pyszne!

Większość dzieci odrzuca szpinak, zanim w ogóle go spróbuje. Dlaczego? Po pierwsze, to warzywo liściaste, a po drugie, ma ono zielony kolor i już te dwie cechy nie zachęcają najmłodszych do jego spożywania. Za to rodzicom, ze względu na właściwości zdrowotne, często bardzo zależy na wprowadzeniu szpinaku do diety swoich pociech. Jeśli w przedszkolu szpinak był Twoją zmorą, teraz warto dać mu drugą szansę. Z dodatkiem czosnku, cebuli, żółtego sera lub twarogu smakuje on bowiem wyśmienicie.

Muszle nadziewane szpinakiem i twarogiem

Składniki:

• 10–20 muszli makaronowych (w zależności od wielkości)
• 300 g świeżego szpinaku
• 200 g chudego twarogu Mazurski Smak
• 50 g startego sera Mozzarella Mlekpol
• 250 g passaty pomidorowej
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• pół szklanki mleka Mazurski Smak 2%
• 1 cebula dymka
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich
• 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

Makaron muszelki gotujemy al dente w osolonej wodzie przez ok. 6–8 minut (w zależności od wielkości muszelek). Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego drobno pokrojony czosnek oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i świeżo startą gałkę muszkatołową, mieszamy i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty. Szpinak myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię.

Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie przekładamy zawartość patelni do miski i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do osobnej miski wkładamy twaróg i rozkruszamy go na drobne kawałki za pomocą widelca. Dodajemy do niego wystudzony szpinak oraz drobno posiekaną cebulę dymkę. Mieszamy wszystko do połączenia składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy muszle i układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, mleko oraz przecier pomidorowy.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem pomidorowym zalewamy muszelki. Wierzch muszelek posypujemy startym serem Mozzarella. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Przed podaniem potrawę możemy dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.




#Wątróbka może być słodka!

Dzieci nie przepadają nie tylko za smakiem, ale też za zapachem wątróbki. Najczęściej podawana jest ona w towarzystwie cebuli. Warto jednak pokusić się o pewne nieoczywiste połączenie i nie zważając na wspomnienia z dzieciństwa – zestawić wątróbkę ze słodkimi malinami. Taki duet gwarantuje zaskakujący, ciekawy efekt warty odkrycia.

Wątroba cielęca z malinami

Składniki:

• 0,5 kg wątróbki cielęcej
• 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
• 1 marchewka
• 4 łyżki mąki
• 4 łyżki masła extra Łaciate
• 3 łyżki miodu
• 300 g malin
• 1 łyżeczka soli
• 1 szklanka czerwonego wina
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

Wątrobę dokładnie myjemy, kroimy na części i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 1 godzinę, a następnie odlewamy mleko i obtaczamy w mące. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Wątróbkę obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle, pod koniec smażenia dodajemy startą marchewkę i chwilę razem dusimy. W rondelku karmelizujemy miód i dodajemy maliny z winem. Gotujemy ok. 5–10 minut, aż całość ładnie się połączy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Wątróbkę podajemy z sosem malinowym.

Grzyby nie takie straszne, jak je malują!

Do smaku, a zwłaszcza do konsystencji grzybów niekiedy ciężko się przekonać. Zwykle kojarzą się one z ciężkimi sosami do mięs. Już teraz warto zaplanować jednak jesienne spacery w poszukiwaniu tych leśnych skarbów, bo nic nie sprawia więcej satysfakcji niż samodzielne zebranie i przygotowanie grzybów. Dziecięce uprzedzenia względem nich pomoże pokonać danie w interesującym wydaniu: spróbujcie przygotować omlet idealny na śniadanie.

Omlet z leśnymi grzybami

Składniki:

• 3 duże jajka
• 50 ml mleka Łaciate 3,2%
• 1 łyżeczka masła extra Łaciate
• 100 g grzybów (np. borowiki, prawdziwki, podgrzybki, rydze, kozaki, maślaki)
• 6 plastrów sera Rolada ustrzycka Mlekpol
• 1 średni pomidor
• 1 biała cebula
• garść natki pietruszki
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, osuszamy i kroimy na plastry. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy na małym ogniu razem z grzybami, aż cebula się zeszkli (jednak najlepiej nie dłużej niż przez 5 minut). Jajka wbijamy do miski, ubijamy przez 3 minuty mikserem na wysokich obrotach. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Dodajemy mleko, ok. 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, mieszamy. Sparzony pomidor obieramy ze skórki i kroimy w ósemki lub w grube plastry. Przekładamy na grzyby podsmażone z cebulą. Nie mieszamy. Następnie rozkładamy plastry Rolady ustrzyckiej. Jajka przelewamy na patelnię, posypujemy posiekaną natką pietruszki, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3–4 minuty. Następnie szybkim ruchem zdejmujemy pokrywkę, odwracamy omlet i smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aż jajka się zetną. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ