Smaki, za którymi nie przepadałeś jako dziecko, a które pokochasz jako dorosły



Dzieci zwykle nie lubią jeść tego, co zielone, co ma specyficzny zapach lub konsystencję. Wśród przedszkolaków ciężko znaleźć amatorów groszku, szpinaku, pietruszki, cebuli czy wątróbki. Ile razy w dzieciństwie usłyszałeś od rodziców sławne zdanie: „Polubisz, jak dorośniesz”? Może rzeczywiście, by docenić niektóre smaki, trzeba dorosnąć, a może to kwestia odpowiednich dodatków i sposobu przygotowania nielubianych potraw?

Zielony szpinak, wydzielająca nieprzyjemny zapach wątróbka, śliskie grzyby… Podpowiadamy, jak przyrządzić nielubiane składniki z dzieciństwa, tak aby w dorosłym życiu podbiły one nasze serca i podniebienia.

Zielone, a pyszne!

Większość dzieci odrzuca szpinak, zanim w ogóle go spróbuje. Dlaczego? Po pierwsze, to warzywo liściaste, a po drugie, ma ono zielony kolor i już te dwie cechy nie zachęcają najmłodszych do jego spożywania. Za to rodzicom, ze względu na właściwości zdrowotne, często bardzo zależy na wprowadzeniu szpinaku do diety swoich pociech. Jeśli w przedszkolu szpinak był Twoją zmorą, teraz warto dać mu drugą szansę. Z dodatkiem czosnku, cebuli, żółtego sera lub twarogu smakuje on bowiem wyśmienicie.

Muszle nadziewane szpinakiem i twarogiem

Składniki:

• 10–20 muszli makaronowych (w zależności od wielkości)
• 300 g świeżego szpinaku
• 200 g chudego twarogu Mazurski Smak
• 50 g startego sera Mozzarella Mlekpol
• 250 g passaty pomidorowej
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• pół szklanki mleka Mazurski Smak 2%
• 1 cebula dymka
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich
• 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

Makaron muszelki gotujemy al dente w osolonej wodzie przez ok. 6–8 minut (w zależności od wielkości muszelek). Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego drobno pokrojony czosnek oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i świeżo startą gałkę muszkatołową, mieszamy i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty. Szpinak myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię.

Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie przekładamy zawartość patelni do miski i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do osobnej miski wkładamy twaróg i rozkruszamy go na drobne kawałki za pomocą widelca. Dodajemy do niego wystudzony szpinak oraz drobno posiekaną cebulę dymkę. Mieszamy wszystko do połączenia składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy muszle i układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, mleko oraz przecier pomidorowy.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem pomidorowym zalewamy muszelki. Wierzch muszelek posypujemy startym serem Mozzarella. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Przed podaniem potrawę możemy dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.




#Wątróbka może być słodka!

Dzieci nie przepadają nie tylko za smakiem, ale też za zapachem wątróbki. Najczęściej podawana jest ona w towarzystwie cebuli. Warto jednak pokusić się o pewne nieoczywiste połączenie i nie zważając na wspomnienia z dzieciństwa – zestawić wątróbkę ze słodkimi malinami. Taki duet gwarantuje zaskakujący, ciekawy efekt warty odkrycia.

Wątroba cielęca z malinami

Składniki:

• 0,5 kg wątróbki cielęcej
• 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
• 1 marchewka
• 4 łyżki mąki
• 4 łyżki masła extra Łaciate
• 3 łyżki miodu
• 300 g malin
• 1 łyżeczka soli
• 1 szklanka czerwonego wina
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

Wątrobę dokładnie myjemy, kroimy na części i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 1 godzinę, a następnie odlewamy mleko i obtaczamy w mące. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Wątróbkę obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle, pod koniec smażenia dodajemy startą marchewkę i chwilę razem dusimy. W rondelku karmelizujemy miód i dodajemy maliny z winem. Gotujemy ok. 5–10 minut, aż całość ładnie się połączy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Wątróbkę podajemy z sosem malinowym.

Grzyby nie takie straszne, jak je malują!

Do smaku, a zwłaszcza do konsystencji grzybów niekiedy ciężko się przekonać. Zwykle kojarzą się one z ciężkimi sosami do mięs. Już teraz warto zaplanować jednak jesienne spacery w poszukiwaniu tych leśnych skarbów, bo nic nie sprawia więcej satysfakcji niż samodzielne zebranie i przygotowanie grzybów. Dziecięce uprzedzenia względem nich pomoże pokonać danie w interesującym wydaniu: spróbujcie przygotować omlet idealny na śniadanie.

Omlet z leśnymi grzybami

Składniki:

• 3 duże jajka
• 50 ml mleka Łaciate 3,2%
• 1 łyżeczka masła extra Łaciate
• 100 g grzybów (np. borowiki, prawdziwki, podgrzybki, rydze, kozaki, maślaki)
• 6 plastrów sera Rolada ustrzycka Mlekpol
• 1 średni pomidor
• 1 biała cebula
• garść natki pietruszki
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, osuszamy i kroimy na plastry. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy na małym ogniu razem z grzybami, aż cebula się zeszkli (jednak najlepiej nie dłużej niż przez 5 minut). Jajka wbijamy do miski, ubijamy przez 3 minuty mikserem na wysokich obrotach. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Dodajemy mleko, ok. 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, mieszamy. Sparzony pomidor obieramy ze skórki i kroimy w ósemki lub w grube plastry. Przekładamy na grzyby podsmażone z cebulą. Nie mieszamy. Następnie rozkładamy plastry Rolady ustrzyckiej. Jajka przelewamy na patelnię, posypujemy posiekaną natką pietruszki, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3–4 minuty. Następnie szybkim ruchem zdejmujemy pokrywkę, odwracamy omlet i smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aż jajka się zetną. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ