Bezglutenowy deser z nasionami chia i mango
Bezglutenowy deser z nasionami chia i mango
Składniki:
• 300ml napoju roślinnego ( np. migdałowego Ocelio)
• 5 łyżek nasion chia
• 150g mascarpone
• 15 – 20 g cukru waniliowego
• 2 szt. Mango
• Wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. 250 ml napoju roślinnego wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na 6h (aż nasiona napęcznieją)
2. Mascarpone wymieszać blenderem z pozostałą ilością napoju i cukrem. Do masy dodać napęczniałe nasiona chia i całość delikatnie wymieszać łyżką.
3. Mango obrać, mniejsza część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładka masę.
4. Do szklanek na dno dodać masę z nasionami chia, następnie warstwę masy z mango, a na wierzchu ułożyć dekorację z kawałków mango i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!