Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm?



Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm? Zbliża się koniec zimy i wiosenne przesilenie. To czas, w którym bardzo często bywamy osłabieni i potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia, aby uniknąć różnego rodzaju chorób oraz infekcji. Nad odpornością można pracować na wiele sposobów, ale bez wątpienia na nasze zdrowie i samopoczucie wpływ będzie miała dieta. Jakie składniki i potrawy pomogą nam poprawić odporność? Oto kilka kulinarnych podpowiedzi.

Zima i przedwiośnie to czas, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowym zagrożeniem jest również najgłośniejszy problem ostatnich tygodni – koronawiurus, którego objawy przypominają grypę. Dlatego bardzo ważne jest, by nie tylko minimalizować ryzyko zarażenia się wirusem, ale również zadbać o jak najwyższą odporność organizmu. W tym celu warto pamiętać o wprowadzeniu do codziennej diety produktów bogatych w cenne witaminy i składniki mineralne.

Czerwona papryka, szpinak, kiwi

Witamina C to bardzo ważny „budulec” odporności organizmu. Właśnie dlatego w okresie wysokiej zachorowalności warto pamiętać o odpowiedniej, dziennej dawce warzyw i owoców, które są jej źródłem. Czerwona papryka, brokuły, pietruszka, czarne porzeczki oraz kiwi – to tylko niektóre warzywa i owoce bogate w witaminę C. Wzmocnić organizm pomoże również beta-karoten, który znajdziemy w marchewce, w szpinaku, w jarmużu, w brzoskwiniach, w śliwkach oraz w innych warzywach i owocach. Komponując zdrowe menu najważniejszym okaże się zróżnicowanie potraw, które pozwoli nam uniknąć rutyny i monotonii. Warto sięgnąć po nieoczywiste, a przy tym sprawdzone receptury, jak np. przepis na frittatę z fasolką, papryką i chorizo, czy też pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem.

Kasza jaglana

Ten rodzaj kaszy to doskonałe źródło witamin z grupy B. Jak wiadomo, zawierają one wapń, potas, żelazo, lecytynę oraz cenny aminokwas – tryptofan. Przygotowując danie obiadowe na bazie kaszy jaglanej warto dodać do niej wspomniane już wcześniej warzywa. Jeśli natomiast przygotowujemy zdrowy deser lub przekąskę, dodajmy do kaszy owoce sezonowe, które również pozwolą nam wzmocnić organizm: czarne porzeczki, truskawki, kiwi, pomarańcze.




Warzywa cebulowe

Pomocne w pracy nad odpornością okażą się również warzywa cebulowe, do których zaliczamy: cebulę, czosnek, por oraz szczypior. Wszystkie stanowią doskonałe źródło witamin C, A i E oraz składników mineralnych – siarki, magnezu, żelaza i selenu. Na tym jednak nie koniec – czosnek i cebula zawierają także fitoncydy, które posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Pamiętajmy więc, by stosować je zarówno jako dodatki do potraw, jak i składniki bazowe potraw, np. zupy cebulowej z serem gruyère.

Kapusta kiszona

Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem w menu wzmacniającym odporność jest oczywiście kiszona kapusta. Nie bez powodu, ponieważ zawiera dużo witamy C i K, a także witaminę E. Jest też źródłem potasu, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.

Pozytywny wpływ kapusty na nasz organizm nie jest zależny od tego, w jakiej formie ją podamy i zjemy. Dlatego też warto serwować ją jak najczęściej, jako dodatek do dań obiadowych. Smakowitymi i ciekawymi propozycjami będą schab z kiszoną kapustą lub tarta z kiszoną kapustą i grzybami. Dzięki nim nie tylko dostarczymy organizmowi ważnych substancji odżywczych, ale również przygotujemy po prostu pyszne i zdrowe posiłki.

Zobacz przepisy Dania na Odporność:

FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO
ZUPA CEBULOWA

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ