Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm?



Odporność zaczyna się w kuchni – jakie potrawy pomogą wzmocnić organizm? Zbliża się koniec zimy i wiosenne przesilenie. To czas, w którym bardzo często bywamy osłabieni i potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia, aby uniknąć różnego rodzaju chorób oraz infekcji. Nad odpornością można pracować na wiele sposobów, ale bez wątpienia na nasze zdrowie i samopoczucie wpływ będzie miała dieta. Jakie składniki i potrawy pomogą nam poprawić odporność? Oto kilka kulinarnych podpowiedzi.

Zima i przedwiośnie to czas, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowym zagrożeniem jest również najgłośniejszy problem ostatnich tygodni – koronawiurus, którego objawy przypominają grypę. Dlatego bardzo ważne jest, by nie tylko minimalizować ryzyko zarażenia się wirusem, ale również zadbać o jak najwyższą odporność organizmu. W tym celu warto pamiętać o wprowadzeniu do codziennej diety produktów bogatych w cenne witaminy i składniki mineralne.

Czerwona papryka, szpinak, kiwi

Witamina C to bardzo ważny „budulec” odporności organizmu. Właśnie dlatego w okresie wysokiej zachorowalności warto pamiętać o odpowiedniej, dziennej dawce warzyw i owoców, które są jej źródłem. Czerwona papryka, brokuły, pietruszka, czarne porzeczki oraz kiwi – to tylko niektóre warzywa i owoce bogate w witaminę C. Wzmocnić organizm pomoże również beta-karoten, który znajdziemy w marchewce, w szpinaku, w jarmużu, w brzoskwiniach, w śliwkach oraz w innych warzywach i owocach. Komponując zdrowe menu najważniejszym okaże się zróżnicowanie potraw, które pozwoli nam uniknąć rutyny i monotonii. Warto sięgnąć po nieoczywiste, a przy tym sprawdzone receptury, jak np. przepis na frittatę z fasolką, papryką i chorizo, czy też pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem.

Kasza jaglana

Ten rodzaj kaszy to doskonałe źródło witamin z grupy B. Jak wiadomo, zawierają one wapń, potas, żelazo, lecytynę oraz cenny aminokwas – tryptofan. Przygotowując danie obiadowe na bazie kaszy jaglanej warto dodać do niej wspomniane już wcześniej warzywa. Jeśli natomiast przygotowujemy zdrowy deser lub przekąskę, dodajmy do kaszy owoce sezonowe, które również pozwolą nam wzmocnić organizm: czarne porzeczki, truskawki, kiwi, pomarańcze.




Warzywa cebulowe

Pomocne w pracy nad odpornością okażą się również warzywa cebulowe, do których zaliczamy: cebulę, czosnek, por oraz szczypior. Wszystkie stanowią doskonałe źródło witamin C, A i E oraz składników mineralnych – siarki, magnezu, żelaza i selenu. Na tym jednak nie koniec – czosnek i cebula zawierają także fitoncydy, które posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Pamiętajmy więc, by stosować je zarówno jako dodatki do potraw, jak i składniki bazowe potraw, np. zupy cebulowej z serem gruyère.

Kapusta kiszona

Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem w menu wzmacniającym odporność jest oczywiście kiszona kapusta. Nie bez powodu, ponieważ zawiera dużo witamy C i K, a także witaminę E. Jest też źródłem potasu, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.

Pozytywny wpływ kapusty na nasz organizm nie jest zależny od tego, w jakiej formie ją podamy i zjemy. Dlatego też warto serwować ją jak najczęściej, jako dodatek do dań obiadowych. Smakowitymi i ciekawymi propozycjami będą schab z kiszoną kapustą lub tarta z kiszoną kapustą i grzybami. Dzięki nim nie tylko dostarczymy organizmowi ważnych substancji odżywczych, ale również przygotujemy po prostu pyszne i zdrowe posiłki.

Zobacz przepisy Dania na Odporność:

FRITTATA Z FASOLKĄ, PAPRYKĄ I CHORIZO
ZUPA CEBULOWA

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ