Batatowe kąski z różowym hummusem



Batatowe kąski z różowym hummusem. Czekasz na wiosnę, a za oknem wciąż szaro? Czas na słodką kolację, która wypełni cały twój dom upojnym aromatem pieczonych batatów. Różowy hummus dostarczy ci uderzeniowej dawki białka i błonnika, a jego wesoły, soczysty kolor zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Posmakuj wiosny w orientalnym wydaniu!

Składniki na różowy hummus:

– 4-5 średnich buraków
– 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
– 5 łyżek soku z cytryny
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżka kuminu
– 1 łyżka skórki z cytryny
– Szczypta soli i czarnego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji




Przygotowanie:

1. Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
2. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
3. To wszystko! Hummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać odrobiną tahini lub oliwy z oliwek.

Składniki na batatowe kąski:

– 1 duży batat
– Oliwa
– Natka pietruszki
– 100g ciecierzycy z puszki, np. marki Jasmeen
– Garść nasion słonecznika
– Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Batata pokrój na ok. 1 cm plastry i umieść w misce z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż bataty będą równomiernie pokryte oliwą. Następnie ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posyp do smaku solą i pieprzem.
3. Piecz bataty przez ok. 20 minut, aż plastry zmiękną. Następnie posmaruj je grubą warstwą buraczanego hummusu i posyp cieciorką. Całość piecz jeszcze przez 5-10 minut.
4. Przed podaniem posyp natką pietruszki i nasionami słonecznika.

Smacznego!

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ