Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową!



Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową! Sezon wiosenny to idealna pora, by popracować nieco nad swoją sylwetką. Choć solidna dawka codziennej gimnastyki i ruch na świeżym powietrzu z pewnością przysłużą się w osiągnięciu obranego celu, tak odpowiednio zbilansowana dieta będzie nieoceniona w budowaniu satysfakcjonującej masy mięśniowej. Wszak samo redukowanie tkanki tłuszczowej nie spowoduje, że nasze ciało będzie jędrne, sprężyste i wyrzeźbione.

Białko na celowniku

Wysiłek fizyczny i trening siłowy ukierunkowany na budowanie masy mięśniowej to podstawowe elementy, jeśli chcemy by nasza sylwetka nabrała pożądanych kształtów. Jednak nic nie zastąpi także świadomego odżywiania i zrównoważonej diety, bogatej w odpowiednie składniki odżywcze. Co zatem powinniśmy jeść, by w naturalny sposób zbudować mięśnie, odpowiedzialne za zdrowy wygląd – napięcie skóry i jędrne ciało?

Odpowiednio ułożona dieta zorientowana na budowę masy mięśniowej zakłada dodatni bilans kaloryczny – należy zatem zwiększyć ilość przyjmowanej energii wraz z pożywieniem. Jednak fakt, że będziemy jeść więcej, wcale nie jest rozwiązaniem. Kluczem do sukcesu jest jakość paliwa – szerokim łukiem omijaj tzw. śmieciowe jedzenie, które odwdzięczy się jedynie nagromadzeniem tkanki tłuszczowej. Skup się na makroskładnikach: białkach, węglowodanach i tłuszczach, przyjmowanych w odpowiednich proporcjach.

Wśród najczęściej polecanych źródeł białka przodują wysokiej jakości produkty mięsne. Powinny znaleźć się one w diecie osób pragnących zbudować czy zwiększyć masę mięśniową z uwagi na zawartość cennych aminokwasów i innych substancji odżywczych. W wołowinie znajdziemy anaboliczną kreatynę, nieocenioną przy budowaniu mięśni, szybszej regeneracji po treningach i poprawianiu wydolności.

Dodatkowy walor stanowi bogactwo żelaza i cynku, bardzo istotnych składników przy rozbudowie masy mięśniowej – mówi Monika Berger, ekspert z firmy Berger. Często niedoceniana bywa także wieprzowina, będąca źródłem wysokojakościowego białka (w 100 g mięsa znajduje się 15 – 20 g białka) oraz witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny i niacyny, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – dodaje ekspert.

Wśród innych wartościowych źródeł białka warto pamiętać o jajach, mleku i jego przetworach oraz rybach. Ważne, by proteiny dostarczać organizmowi równomiernie przez cały dzień, wówczas i ich synteza przebiegnie szybciej, niż w sytuacji, gdy całą dawkę przyjmiemy podczas jednego dania.




Proporcje – klucz do sukcesu

Pozostałe makroskładniki, węglowodany i tłuszcze, powinny stanowić w codziennym jadłospisie odpowiednio – 4-7 g na kg masy ciała oraz od 25 do 30 % naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Węglowodanów (kasz, pełnowartościowego pieczywa, płatków) nie obawiajmy się jeść na śniadanie, a także zaraz po aktywności fizycznej.

Ich spożycie prowadzi do zmian w wydzielaniu hormonów np. insuliny i kortyzolu, co z kolei może ułatwiać budowanie masy mięśniowej. Jeśli chodzi o tłuszcze (orzechy, awokado, ryby), których w diecie nastawionej na budowę masy także nie może zabraknąć, to spełniają one ważną funkcję w tworzeniu testosteronu – hormonu odpowiadającego za budowę mięśni. Dodatkowo pomagają one regenerować stawy, które podczas treningów są szczególnie narażone na kontuzje.

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ