Zdrowie z natury. Rokitnik – Poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak korzystać z jego wyjątkowej zdrowotnej mocy



Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak i w kosmetyce. Ta niepozorna roślina jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie i śmiało przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej miano superfood.

Rokitnik zwyczajny (pospolity) nazywany jest także rosyjskim ananasem, złotem Syberii, koralowcem lub cierniem morskim. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, najczęściej wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdują się głównie nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie i są pod ścisłą ochroną gatunkową. Rokitnik szczególnie wyróżnia się z otoczenia jesienią, gdy już z oddali skrzą mu się w słońcu całe gałęzie oblepione przepięknymi, pomarańczowymi jagodami, mogącymi przetrwać całą zimę.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Zawiera w sobie ponad 190 aktywnych biologicznie składników, wśród których znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.

Pod względem zawartości witaminy C, rokitnik ustępuje tylko owcom dzikiej róży. Co ciekawe, witamina ta nie ulega rozkładowi podczas gotowania, a zatem sok z rokitnika można poddawać obróbce termicznej bez obawy o utratę walorów zdrowotnych. Warto podkreślić, że rokitnik, jako jedna z niewielu roślin, posiada witaminę B12, o której niedobór podejrzewani są często weganie.




Rokitnik w medycynie naturalnej od lat ceniony jest za swe walory prozdrowotne. Posiada działanie wzmacniające siły obronne organizmu, wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, poprawia krążenie, zwalcza wolne rodniki i stymuluje system immunologiczny. Napar z rokitnika stosuje się także przy dolegliwościach żołądkowych, a zastosowany jako maseczka, opóźnia starzenie się skóry i poprawia jej elastyczność.

Rokitnik to bogata roślina, z której można czerpać moc wartości, energii i witalności. Ma bezcenne właściwości dla organizmu, dlatego warto wprowadzić go do codziennego menu i korzystać z jego dobrodziejstwa przez cały rok – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców. Odpowiednio przyrządzony sok z rokitnika to prawdziwy eliksir młodości i dobre źródło witamin oraz minerałów. Sok z rokitnika, można zrobić samemu w domu, wymaga to jednak nieco czasu, zaangażowania i umiejętności.

Warto także pamiętać o prawidłowym przetwarzaniu owoców, bo tylko takie nie tracą wielu swoich niezwykłych walorów i są wartościowe dla organizmu. Osoby, które nie mają czasu na samodzielne przygotowanie soku mogą śmiało skorzystać z gotowych soków dostępnych na rynku. Przed zakupem warto jednak sprawdzić dokładnie ich skład i pochodzenie, a także sposób wytwarzania.

Owoce rokitnika spożywa się na surowo lub w postaci galaretek, dżemów czy konfitur, w naszej szerokości geograficznej najpopularniejszy jest jednak sok – lekko kwaskowaty i świetnie sprawdzający się jako składnik koktajlów. Intensywny, lekko cierpkawy smak soku z rokitnika sprawia, że doskonale łączy się on z innymi owocami, np. z jabłkiem, marchewką czy acerolą, jest też bardzo wydajny, do tego stopnia, że zaleca się rozcieńczanie go wodą.

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ