Jesienna dieta – na jakie składniki warto postawić?



Nastała jesień, najwyższa więc pora by odpowiednio ją przywitać. Jednym z aspektów, którego z pewnością pominąć nie można jest prawidłowo skomponowana dieta. To, jakie produkty wybierzemy, będzie determinowało nasze samopoczucie i nastrój podczas jesiennych dni.

Na straży odporności

Coraz chłodniejsze dni, ograniczona ilość światła słonecznego i jesienne słoty sprzyjają niestety wszelkim sezonowym przeziębieniom. Jak im zapobiegać? We wzmacnianiu odporności pomocne będą witaminy A, B6 i C – nasi sojusznicy w walce z infekcjami.

– Do codziennej diety, szczególnie jesienią, warto włączyć produkty bogate w witaminę B6, która uczestnicząc w produkcji przeciwciał podnosi odporność organizmu. Całkiem spore jej pokłady znajdziemy w kaszy gryczanej oraz w mięsie i wędlinach – wieprzowinie, wołowinie czy indyku. Naturalnym źródłem witaminy B6 są także warzywa np. brokuły, brukselka i ziemniaki – mówi Monika Berger, ekspert z firmy Berger.

Istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego odgrywają również witaminy A i C. Gdzie ich szukać? Witamina A występuje w podrobach zwierzęcych oraz warzywach zabarwionych na zielono: w szpinaku, sałacie, jarmużu, groszku bądź pomarańczowo: w marchwi, dyni, pomidorach. Z kolei witaminę C, która wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz uszczelnia naczynia krwionośne znajdziemy w surowych warzywach i owocach, takich jak: kapusta, kalafior, papryka czerwona, natka pietruszki, czarne porzeczki czy truskawki – dodaje ekspert.

Gorące menu

Dietą, która idealnie wpisuje się w jesienny klimat, jest dieta rozgrzewająca. Przy komponowaniu takiego menu warto uwzględnić korzenne przyprawy, które wzbogacą smak dań i podniosą temperaturę ciała. Doskonałym uzupełnieniem bardzo popularnych ostatnio zup kremów będą aromatyczne składniki o właściwościach leczniczych.

Znany od lat z dobroczynnego antybakteryjnego działania czosnek nada gęstej i sycącej zupie wyrazisty charakter, a pobudzający imbir korzystnie wpłynie na trawienie. Rozgrzewające przyprawy świetnie się też sprawdzą dodane do potraw mięsnych, deserów czy ciepłych napojów: kawy, herbaty, grzańców.




Śląska zupa krem „Ajntopf z franckami” z nutą włoską

Składniki (około 4 porcje):

– 1 paczka klasycznie wyrabianych śląskich kiełbas firmy Berger – Frankfurterki lub Ślązaczki
– 1 litr gęstego rosołu (najlepiej z mieszanych mięs: kurczaka, wołowiny i rurkowych kości wołowych)
– wszystko co zostaje po ugotowaniu rosołu: warzywa ze śląskiego rosołu (tylko bez kości), czyli pietruszka, seler, por, marchewka, cebula, kapusta i mięso
– 500 g pokrojonej w kostkę dyni
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 średniej wielkości cebuli
– 200 g śmietany min. 18% (a co tam)
– 1 łyżka masła
– 2 gałązki koperku
– 2 gałązki bazylii (to ta włoska nuta, czy tam nutka raczej)
– 1 gałązka lubczyku
– świeżo mielony pieprz, sól

Wykonanie:

Odmierzyć około 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu i mięso, pokrojoną w kostkę dynię, bazylię, lubczyk, czosnek, pieprz i miksować to całe towarzystwo, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji.

Następnie przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować kilka minut ciągle mieszając.

Trzeba uważać w trakcie gotowania na wychlupy zupy, bo jest gęsta i gorąca jak smoła. Pod koniec dodać do tego jeszcze śmietany i krótko zagotować. W międzyczasie pokroić kiełbaski na małe kawałki oraz pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem na maśle.

Zupę przelać na talerze, do misek albo zostawić w garze. Na koniec dodać na środek smażoną kiełbasę i posypać koperkiem.

Smacznego!

Kwasy i moc natury Co warto wiedzieć o pielęgnacji skóry z trądzikiem różowatym?

Filarem efektywności w przypadku trądziku różowatego jest kompleksowe połączenie zastosowania leków, diety i właściwej pielęgnacji. Jesień to czas, kiedy skóra…
CZYTAJ

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ

Prawdziwe piękno w dobie sztucznej inteligencji – Dove rozpoczyna kampanię #PrawdziwePiekno i ponownie zmienia definicję piękna

20 lat temu marka Dove po raz pierwszy pokazała światu, jak wygląda prawdziwe piękno. W 2004 roku rozpoczęła kampanię od…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce, jedynie część z nich wie, że tę chorobę…
CZYTAJ

Chcesz zregenerować włosy po lecie? Wybierz kompleksową pielęgnację!

Ekspozycja na promieniowanie UV, słona woda morska oraz częste mycie i stylizowanie sprawiają, że po wakacjach nasze włosy są suche,…
CZYTAJ

Schudnąć czy zaakceptować? W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

Nierealistyczne standardy piękna kształtowane przez media i społeczeństwo sprawiają, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: zmierzyć się z odchudzaniem…
CZYTAJ

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ