Domowy hot dog ze śląskim akcentem „Żymła z wusztem”
Domowy hot dog ze śląskim akcentem „Żymła z wusztem”
Składniki:
4 podłużne bułki do hot dogów
paczka kiełbasek wieprzowo-drobiowych – Bergerki marki Berger
kilka liści sałaty
1 czerwona papryka
2 ogórki (świeże bądź kiszone)
2 pomidory
Wykonanie:
Bułki rozciąć wzdłuż i podpiec w piekarniku, aż się zarumienią. Z kiełbasek usunąć osłonki,
a następnie je ugotować bądź delikatnie podsmażyć na grillowej patelni. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, a paprykę w słupki. Bułkę wyłożyć sałatą i pokrojonymi warzywami, na wierzchu umieścić kiełbaskę.
Rada:
Do zdrowej wersji hot dogów dla najmłodszych najlepiej użyć kiełbasek o jak największej zawartości mięsa, bez dodatku glutaminianu sodu oraz świeżych sezonowych warzyw. Dla smaku hot dogi można polać samodzielnie przygotowanym keczupem, na bazie świeżych pomidorów.