Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach



Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach. Orzeźwiająco owocowe, odżywiająco warzywne, słodkie niczym deser i pobudzające jak poranna kawa – mleczne koktajle można przygotować na wiele sposobów. To bogata w cenne składniki przekąska, po którą najchętniej sięgamy w letnie dni. Nie tylko błyskawicznie przynosi upragnione orzeźwienie, ale też – przy odpowiednim skomponowaniu składników – kompleksowo odżywia nasz organizm i wyśmienicie smakuje.

Koktajl na bazie mleka to sprawdzony sposób na pożywne i zdrowe śniadanie, podwieczorek oraz pomysł na apetycznie wyglądającą przekąskę z okazji letniego przyjęcia na świeżym powietrzu. To także jeden z najpopularniejszych posiłków wśród osób dbających o linię. W czym tkwi sekret tego napoju? Przedstawiamy sprawdzone przepisy na jego przygotowanie.

Owocowe wariacje

Poza walorami smakowymi, równie ważna jest także strona wizualna przygotowywanego posiłku. Jeśli zależy nam na tym, by organizowane przez nas garden party zapadło gościom w pamięć – postawmy na warstwowe koktajle, które zachwycą nie tylko najmłodszych. Warto wykorzystać sezonowe, pełne smaku owoce. Wystarczy zmiksować maliny na mus, łącząc je np. z egzotycznym mango, które jest nie tylko pyszne, ale wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe.

Propozycją dla wielbicieli tradycji może być klasyczny shake truskawkowy – dla podkręcenia smaku można dodać do niego otręby lub płatki owsiane. – Owies najlepiej przyswaja się z produktami mlecznymi – zawarta w nim witamina B6 poprawia pamięć i koncentrację, dzięki czemu jest naszym sprzymierzeńcem podczas wysiłku umysłowego. Tak przyrządzony koktajl z powodzeniem sprawdzi się jako podstawa śniadania, zapewniając nam uczucie sytości na długi czas – mówi Paulina Domagała, dietetyk.




Mleczna baza ze smakową nutą

Alternatywą dla zwolenników codziennego picia kawy, może być przygotowany na jej bazie shake, który doskonale sprawdzi się upalne dni. Wystarczy zmiksować kilka łyżek kawy rozpuszczalnej z mlekiem i niewielką ilością brązowego cukru, dodać np. wiórki kokosowe, orzechy nerkowca i całość zagotować.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej orzechowy smak, warto użyć masła orzechowego – w połączeniu z płatkami owsianymi może stanowić pełnowartościową, potreningową przekąskę. Na co jednak zwrócić uwagę podczas wybierania składników do ulubionego koktajlu? Podstawą każdego wariantu jest mleko – warto więc postawić na to o naturalnym składzie.

– Mleko to produkt pełen witamin i składników odżywczych – charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy B2, która jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Oczywiście pod warunkiem, że mamy gwarancję jego pochodzenia i ekologicznego procesu produkcji. Świadczy o tym certyfikat żywności BIO, czyli zielony euro-liść umieszczony na opakowaniu – mówi Natalia Bargielska z OSM Piątnica.

Gra w zielone

Koktajl na bazie zielonych owoców to jedno z najlepszych źródeł energii. O jego intensywnej barwie decyduje chlorofil, który ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu – oczyszcza go z toksycznych związków oraz charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi. Zielony shake jest także sprzymierzeńcem procesu odchudzania – dzięki cennym dodatkom skutecznie wpływa na przyspieszenie metabolizmu.

Aby przyrządzić tzw. „koktajl mocy” wystarczy dodać świeżo wyciskany sok z limonki, liście szpinaku lub pokrzywy oraz kawałki banana. Całość należy zmiksować na kremową masę, dodając np. mleko ekologiczne lub mleko bez laktozy.

– Młode liście pokrzywy to bogaty w minerały przedstawiciel segmentu „superfood”. Taki dodatek do napojów wpłynie na podniesienie poziomu żelaza oraz skutecznie usunie nadmiar wody z organizmu. Wzbogacając skład mlecznej przekąski o siemię lniane wzmocnimy także włosy oraz skórę – przekonuje dietetyczka. Urozmaiceniem szczególnie warzywnych koktajli mogą być również przyprawy, takie jak cynamon, chili, kurkuma czy imbir. Każdy shake najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, aby zachować jego świeżość, naturalną konsystencję oraz wartości odżywcze.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ