Kolagenowe dopalacze. 3 sposoby na zwiększenie produkcji kolagenu i młodszy wygląd



Z każdym rokiem ubywa 1% kolagenu w skórze. To niestety nie internetowy fake news, ale mało optymistyczna rzeczywistość. Punktem kulminacyjnym jest menopauza, po niej produkcja kolagenu zwalnia do minimum, by koło sześćdziesiątki zatrzymać się całkowicie. Jak zatrzymać odliczanie do starości?

Jak ważny jest kolagen nie trudno się domyślić: buduje ciało człowieka, narządy i skórę, stanowi aż ¼ wszystkich białek, a skórę tworzy nawet w 80%. Gdy spoglądasz w lustro, a w nim dostrzegasz zmarszczki na swojej twarzy, to znak, że tam właśnie go ubyło. Ta białkowa sprężynka jest niezastąpiona, nadaje elastyczność i utrzymuje jędrność. Zwisający podbródek, opadnięte powieki, „pelikany”, czyli zwiotczałe ramiona, a także wiele innych efektów niepożądanych, to tylko niektóre ze skutków jego braku.

Jagody, śledź i kotlet… sojowy

Paląc papierosy codziennie zatrudniasz płatnego zabójcę, a za cel wyznaczasz swoją skórę. Do tego zmasowany atak słonecznego promieniowania UV i na jędrnej skórze możesz postawić krzyżyk. Jeżeli zależy ci na młodym wyglądzie, to pod żadnym pozorem nie wychodź z domu bez odpowiedniej ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym, a papierosy, po pierwsze, szkodzą, a po drugie, i tak są już passe. Więc wiesz czego nie robić, ale jak wspomóc właściwą produkcję kolagenu?

– Nie ma jednej witaminy czy minerału, które definitywnie wpływają na zdrową skórę. Nasza dieta musi być zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Bez nich procesy regeneracji nie będą przebiegały prawidłowo. Skóra potrzebuje tych rozpuszczalnych w tłuszczach, jak A, D, E i K, ale nie obejdzie się też bez witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu, a także witamin z grupy B oraz mikroelementów, jak cynk, siarka, selen, miedź oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Nie wskazane są diety eliminacyjne, które polegają na wyłączeniu z diety jednej grupy pokarmów, bo to naraża nas na niedobory – mówi lek. med. Monika Mazur, lekarz medycyny estetycznej z Body Care Clinic w Katowicach.

Dieta powinna być różnorodna, ale z ograniczeniem cukrów prosty. Owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, ryby i rośliny strączkowe to „must have” kolagenowej bojowniczki. Witaminę C znajdziesz m.in. w papryce, cytrusach, ale także jagodach i porzeczkach oraz brokułach. Witamin rozpuszczalnych w tłuszczach szukaj w owocach morza, tłustych rybach, jak śledź, łosoś czy pstrąg oraz w orzechach, mleku, maśle, wątróbce.

Witaminę A znajdziesz w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach, więc wybieraj według smaku i uznania.
Nieodzowne jest zapewnienie w diecie dużej ilości białek roślinnych, które znajdziesz m.in. w roślinach strączkowych czy orzechach i migdałach. Soja i jej przetwory mają jeszcze jedną zaletę – zawierają fitoestrogeny, które podobne do ludzkich, mogą częściowo je zastąpić. A to istotne, gdy wraz z wiekiem aktywność hormonów w twoim organizmie się zmienia.

Czy jedzenie galaretki może zmniejszyć zmarszczki?

– W galaretkach przygotowanych na bazie żelatyny co prawda jest kolagen, ale innego typu niż ten w skórze. Poza tym, podczas gotowania czy trawienia białka ulegają denaturacji, a to powoduje, że tracą swoje pierwotne właściwości. Mogą być dobre do zasilenia produkcji własnego kolagenu, ale zmarszczek nie zmniejszą – wyjaśnia kosmetolog.

Wiele zasad, jeden kwas

Jedzenie kolagenu nie wygładzi zmarszczek, a skoro tak, to czy może da się go dostarczyć od drugiej strony, czyli w kremach? Na rynku jest ogromny wybór preparatów gwarantujących likwidację zmarszczek. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kremu, a czego unikać?

Trzeba wiedzieć, że kremy zawierające kolagen na nic się zdadzą. Cząsteczka jest zbyt duża, żeby przeniknąć przez wierzchnie warstwy skóry i ulokować się tam, gdzie spełni swoją rolę. Najważniejsze to wybrać krem, który uzupełni niedobory i zapewni odpowiednie warunki do produkcji własnego kolagenu.

W Top 10 znajdziemy m.in. witaminę C, retinol, koenzym Q10, witaminę E, kwas hialuronowy i inne dodatki. Który z nich faktycznie pobudzi produkcję kolagenu?

– Badania wykazały, że witamina C dostarczona do skóry w stężeniu ok. 5-15% zauważalnie zwiększa produkcję kolagenu typu 1 i 3, czyli tych, które nas najbardziej interesują. Jest tania i łatwodostępna, ale zwróćmy uwagę czy na opakowaniu preparatu piszą o jej stabilności, bo jest bardzo nietrwała i straci właściwości zanim dotrze do głębszych warstw – mówi dr Mazur.

Witamina C nie tylko pobudza produkcję kolagenu. Jest również znakomitym antyoksydantem. W parze z witaminą E tworzą zgrany przeciwstarzeniowy duet. Innym kluczowym składnikiem jest witamina A, czyli retinol. W większych stężeniach stosowany leczniczo, a w mniejszych, aby zachować dobrą kondycję skóry. Ma właściwości przeciwzapalne, łagodzące i delikatnie złuszczające.




Skóra będzie wdzięczna również za odpowiednie nawilżenie, dzięki któremu prawidłowo mogą przebiegać procesy odnowy skóry, więc pamiętaj o tłustszym kremie ochronnym w zimie, a latem lekkim lotionie na bazie wody. Świetne są ceramidy, które regenerują ubytki w warstwie lipidowej skóry, a w efekcie zapobiegają nadmiernej utracie wody i chronią przed czynnikami zewnętrznymi, jak wiatr, suche powietrze czy mróz.

Niezastąpiony jest również kwas hialuronowy, który naturalnie występuje w naszym organizmie, ale z czasem jest go coraz mniej. Jego zadanie bojowe to wiązanie wody. Służy utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia, a to warunek konieczny zdrowia i jędrności. Ma jeszcze dodatkowe zalety – pobudza produkcję elastyny i kolagenu, a o to przecież chodzi.

Na rynku znajdziesz również profesjonalne preparaty pobudzające syntezę kolagenu, jak serum komórkowe z cytokinami i czynnikami wzrostu lub preparaty ze śluzem ślimaka, który dodatkowo działa antybakteryjnie i złuszczająco. Nie ma jednego kremu czy sposobu na odzyskanie jędrności. Przede wszystkim należy dostarczyć skórze niezbędnych składników odżywczych, żeby mogła sama się regenerować, a to połowa sukcesu. O drugą trzeba zawalczyć, choćby kosztem własnej krwi…

Zastrzyk młodości

Kiedy wydaje ci się, że twoja skóra przypomina starą rękawiczkę, a wklepywanie kremu to bardziej dmuchanie na zgliszcza, nie składaj broni – możesz wytoczyć ciężkie działa w obronie utraconego kolagenu.

– Jest kilka zabiegów, które przywrócą jędrność skórze i zminimalizują zmarszczki. Jednymi ze skuteczniejszych są mezoterapie, jak np. z wykorzystaniem kolagenu linerase. Jest on dostarczany śródskórnie poprzez drobne nakłucia wykonywane co 1-2 cm. Po zabiegu skóra jest napięta i rozświetlona, wyraźnie odzyskuje świeży wygląd. Takich zabiegów trzeba wykonać 2-4 w 2 tygodniowych odstępach – radzi specjalistka Body Care Clinic.

Zabieg mezoterapii igłowej można wykonać na twarz, szyję, dekolt, ale również inne rejony ciała. Jeżeli jesteśmy przy kłuciu, to nie można pominąć dwóch zabiegów, które znamy z zakrwawionych zdjęć celebrytek – mowa o „wampirzym liftingu” i jego najnowszej odmianie – fibrynie bogatopłytkowej.

Oba zabiegi wyglądają podobnie. Od pacjentki pobiera się krew, która następnie jest odwirowywana by oddzielić osocze od czerwonych krwinek. Tak przygotowany preparat podaje się w zabiegu mezoterapii igłowej do skóry, gdzie następuje regeneracja i odnowa.

– Różnica pomiędzy osoczem bogatopłytkowym, a fibryną jest zasadnicza. Fibryna to białko biorące udział w krzepnięciu krwi, po podaniu go z innymi składnikami osocza do skóry, ulega koagulacji i spełnia rolę wypełniająca, ale także, co istotne, zawieszone w niej płytki krwi uwalniają czynniki wzrostu niezwykle potrzebne dla pobudzenia procesów odnowy. Mało tego, w preparacie zawarte są mezenchymalne komórki macierzyste. To wszystko sprawia, że terapia fibryną jest skuteczniejsza i daje wyraźne efekty regeneracji, wygładzenia zmarszczek i poprawy jędrności skóry – tłumaczy lekarz.

Zabieg trwa około pół godziny, potrzebne są do niego 1-2 probówki krwi. Polecany jest zwolenniczkom terapii naturalnych i osób ze skłonnościami do alergii, ponieważ nie wykorzystuje się żadnych chemicznych dodatków, a jedynie odwirowany preparat z krwi pacjentki. Dla uzyskania pożądanego efektu zabieg należy wykonać w serii 4-5 razy w miesięcznych odstępach. Koszt jednego to ok. 700 zł.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ