3 najmodniejsze fryzury 2015 roku dla każdej długości włosów



Czasem wystarczy mała zmiana, by twoja fryzura ze zwyczajnej stała się modna. W tym sezonie kluczowa jest długość włosów, kształt grzywki, miękkie cięcia i naturalność. Jak to zastosować w praktyce, wyjaśnia nasz ekspert – Hair and Make-up Designer Oskar Bachoń

Włosy długie: naturalne fale w stylu francuskim

Do tej pory trendy narzucały kobietom z długimi włosami proste grzywki, wręcz ścięte od linijki. Teraz nakazują grzywkę zapuścić na tyle, aby włosy sięgały do kości policzkowych, a następnie rozdzielić je na dwie części i rozgarnąć na boki. W ten sposób powstaje tzw. francuska grzywka, czyli dwa krótsze pasma włosów tuż przy twarzy.

Daje ona niezwykle kobiecy i romantyczny efekt, zwłaszcza gdy masz włosy lekko się układające. Naturalnych fal i nie należy prostować! Jeśli masz włosy proste, pomóż sobie grubymi wałkami lub lokówką, by utworzyły miękkie, niezobowiązujące fale. Z kogo brać przykład? Z Mai Sablewskiej i francuskiej modelki Caroline de Maigret.

Włosy średnie: przedłużony bob

Jeśli chcesz być supermodna, to zafunduj sobie włosy sięgające dokładnie do ramion, takie jakie noszą Taylor Swift i Agnieszka Szulim. W tym roku to najmodniejsza długość! Długi bob może być zarówno symetryczny, z przedziałkiem na środku, jak i asymetryczny – z przednimi pasmami dłuższymi niż te z tyłu lub z przedziałkiem wyznaczonym na boku głowy. Ważne jest, aby włosy układały się naturalnie. Wyprasowane na blachę prostownicą nie będą wyglądały dobrze.



Włosy krótkie: pozorny bałagan z obfitą grzywką

Szukasz modnej fryzury dla krótkich włosów? Idź śladem Ilony Felicjańskiej lub Michelle Williams. Krótkie włosy powinny być w tym sezonie ścięte tak, by nieco dłuższy przód zawadiacko nachodził na czoło, tworząc obfitą grzywkę. Nie potrzebujesz już wyraźnego przedziałka, po prostu dobrze wycieniowane, miękko ostrzyżone włosy mają się delikatnie układać od środka głowy w kierunku twarzy. Tył powinien być króciutki i zdyscyplinowany, ewentualnie podgolony. Aby ułożyć taką fryzurę, wystarczy po umyciu włosów wgnieść w nie piankę i wysuszyć grzywę na okrągłej szczotce.

HOT rady!

NATURALNOŚĆ PONAD WSZYSTKO: Mam złą wiadomość dla miłośniczek geometrycznych cięć, superrównych grzywek albo idealnie wyczesanych kucyków czy koków. Najmodniejsze są włosy naturalne, lekko skręcone, nierówne, układające się i zwichrowane.

KOLOR BROND: Najgorętszym kolorem sezonu będzie brond, czyli połączenie brązu i blondu, oczywiście w odcieniach naturalnych (patrz wyżej)! Włosy koloryzuje się tak, by jaśniejsze i ciemniejsze tony naturalnie się przenikały. Nie chodzi tu o pasemka ani koloryzację typu ombre, gdzie kolory wyraźnie się oddzielają.

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ