Karmelowa Panna Cotta
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Karkonoszy, Robert Muzyczka
Składniki:
– Śmietanka 36% „Piątnica 250ml
– Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml
– żelatyna 3 płaskie łyżeczki
– cukier 3 łyżki
– cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki
Sos karmelowy:
– Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
– cukier 4 łyżki
– woda 3 łyżki
-mleko
Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia.
Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków.
Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.
W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru.
Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość.
Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.
Smacznego!