Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– filet z dorsza 600g
– Śmietana 36% 200g (np. od OSM Piątnica) 2 szt.
– mąka kukurydziana 3 łyżki
– sól, pieprz do smaku
– sok z cytryny 3 łyżki
– sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
– olej rzepakowy do smażenia
– domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica 2 łyżki
Wykonanie:
Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.
Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.
Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.
Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.
Wykonanie domowego masła:
Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Smacznego!