Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla
Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata zebrane przez ekspertów marki Sandra.
Kuchnia meksykańska, włoska czy chińska? Żadna z nich, wbrew pozorom, nie jest trudna do opanowania. Aby się nie zniechęcać, na początek warto wybrać nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowania dania. Takie propozycje zebrała marka Sandra.
Meksykańska quesadilla
Idealna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację. Możecie do niej dodać ulubione składniki, czy sprytnie przemycić warzywa. Poniżej przepis na wersję z kurczakiem.
Składniki:
– Tortille marki Sandra
– Kawałek piersi kurczaka
– Puszka kukurydzy marki Sandra
– Tarta mozzarella
– Czerwona papryka
– Słodka papryka
– Płatki chili
– 2 ząbki czosnku
– Kolendra
– Odrobina oleju do podsmażenia mięsa
– Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy go w przyprawach, przeciśniętym przez praskę czosnku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Na tortillę kładziemy usmażonego kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i posypujemy mozzarellą.
Przykrywamy drugą tortillą i zapiekamy (na elektrycznym grillu lub patelni) ogrzewając quesadille z obu stron. Kiedy ser się rozpuści kroimy potrawę w trójkąty. Zdobimy kolendrą. Możemy podawać z salsą pomidorową lub śmietaną.
Zobacz także:
Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese
Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry