Święta Wielkanocne tuż tuż! Autorskie przepisy, które składają hołd polskim tradycjom



Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa – pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:

– Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. – mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:

– Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.

Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!




Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 100 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, blaszki keksówki, nożne, łyżki, sitko, blender, garnek
Pasujące wino: Czerwona Lekka Porzeczka

Składniki chleb:

mąka orkiszowa 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 350 g
mąka pszenna typ 00 350 g
woda ciepła 620 g
drożdże świeże 50 g
sól 20 g
pomidory suszone krojone w kostkę 100 g
oliwki czarne krojone w kostkę 80 g
oregano suszone 1/2 łyżki
olej 50 ml (może być z suszonych pomidorów po odsączeniu) plus do wysmarowania blaszki

Składniki pasta z bakłażana:

cebula 1 średnia sztuka krojona w kostkę
bakłażan 1 średnia sztuka krojony w kostkę
papryka czerwona szpiczasta słodka 1 większa sztuka krojona w kostkę
marchewka 2 średnie sztuki krojona w cienkie paski
czosnek świeży 4 ząbki
sos sojowy 2 łyżki
cukier do smaku
kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
sól do smaku
papryka chili mielona do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
oliwa z oliwek do smażenia
pulpa pomidorowa 300 g
posiekana natka z pietruszki 2 łyżki (może być również świeża kolendra)

Sposób wykonania chleb:

mąki przesiać przez sito i wymieszać w misce dodając sól i oregano
rozpuścić w wodzie drożdże
do mąki dodać rozpuszczone drożdże z woda, olejem, pokrojonymi oliwkami i pomidorami, a następnie wyrobić jednolite ciasto
blaszki keksówki wysmarować olejem i wyłożyć ciasto max do połowy objętości
blaszki z ciastem odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 30 minut
piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-40 minut

Sposób wykonania pasta z bakłażana:

pokrojonego bakłażana delikatnie posolić i odstawić na bok, aż puści sok
bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym
w garnku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i paprykę. Chwilę przesmażyć, dodać bakłażana, słodką mieloną paprykę, kmin rzymski, cynamon i chwilę przesmażyć
całość zalać pulpą pomidorową, dodać sos sojowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie
całość zblenderować, doprawić do smaku solą, cukrem, papryką chili i zagotować
na koniec dodać natkę z pietruszki

Upieczony chleb podawać z pastą z bakłażana, dojrzewającą szynką i winem Lekka Czerwona Porzeczka

2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, łyżki, tarka do warzyw, garnki, patelnia, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, pergamin, pędzelek

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
100 ml mleka
jajko
100 g masła
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tartego chrzanu
30 g świeżych drożdży

Farsz:
300 g białej, szatkowanej kapusty
100 g tartej na grubych oczkach marchewki
100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
3 ząbki posiekanego czosnku
250 ml śmietanki 30%
½ łyżeczki majeranku
½ suszonego lubczyku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
8 szt. gotowanych jajek
80 g krojonej w kostkę cebul
2 łyżki tartego chrzanu

Sposób wykonania ciasta:

Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Sposób wykonania farszu:

Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
Na samym końcu ostudź farsz.

Formowanie kulebiaka:

Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

Kulebiak można podawać do białego barszczu lub jako samodzielne danie.

Smakuje idealnie z winem lekka czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności z koncentracją, organizacją czy emocjami mogą mieć związek…
CZYTAJ

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ