Święta Wielkanocne tuż tuż! Autorskie przepisy, które składają hołd polskim tradycjom



Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa – pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:

– Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. – mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:

– Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.

Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!




Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 100 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, blaszki keksówki, nożne, łyżki, sitko, blender, garnek
Pasujące wino: Czerwona Lekka Porzeczka

Składniki chleb:

mąka orkiszowa 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 350 g
mąka pszenna typ 00 350 g
woda ciepła 620 g
drożdże świeże 50 g
sól 20 g
pomidory suszone krojone w kostkę 100 g
oliwki czarne krojone w kostkę 80 g
oregano suszone 1/2 łyżki
olej 50 ml (może być z suszonych pomidorów po odsączeniu) plus do wysmarowania blaszki

Składniki pasta z bakłażana:

cebula 1 średnia sztuka krojona w kostkę
bakłażan 1 średnia sztuka krojony w kostkę
papryka czerwona szpiczasta słodka 1 większa sztuka krojona w kostkę
marchewka 2 średnie sztuki krojona w cienkie paski
czosnek świeży 4 ząbki
sos sojowy 2 łyżki
cukier do smaku
kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
sól do smaku
papryka chili mielona do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
oliwa z oliwek do smażenia
pulpa pomidorowa 300 g
posiekana natka z pietruszki 2 łyżki (może być również świeża kolendra)

Sposób wykonania chleb:

mąki przesiać przez sito i wymieszać w misce dodając sól i oregano
rozpuścić w wodzie drożdże
do mąki dodać rozpuszczone drożdże z woda, olejem, pokrojonymi oliwkami i pomidorami, a następnie wyrobić jednolite ciasto
blaszki keksówki wysmarować olejem i wyłożyć ciasto max do połowy objętości
blaszki z ciastem odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 30 minut
piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-40 minut

Sposób wykonania pasta z bakłażana:

pokrojonego bakłażana delikatnie posolić i odstawić na bok, aż puści sok
bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym
w garnku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i paprykę. Chwilę przesmażyć, dodać bakłażana, słodką mieloną paprykę, kmin rzymski, cynamon i chwilę przesmażyć
całość zalać pulpą pomidorową, dodać sos sojowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie
całość zblenderować, doprawić do smaku solą, cukrem, papryką chili i zagotować
na koniec dodać natkę z pietruszki

Upieczony chleb podawać z pastą z bakłażana, dojrzewającą szynką i winem Lekka Czerwona Porzeczka

2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, łyżki, tarka do warzyw, garnki, patelnia, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, pergamin, pędzelek

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
100 ml mleka
jajko
100 g masła
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tartego chrzanu
30 g świeżych drożdży

Farsz:
300 g białej, szatkowanej kapusty
100 g tartej na grubych oczkach marchewki
100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
3 ząbki posiekanego czosnku
250 ml śmietanki 30%
½ łyżeczki majeranku
½ suszonego lubczyku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
8 szt. gotowanych jajek
80 g krojonej w kostkę cebul
2 łyżki tartego chrzanu

Sposób wykonania ciasta:

Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Sposób wykonania farszu:

Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
Na samym końcu ostudź farsz.

Formowanie kulebiaka:

Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

Kulebiak można podawać do białego barszczu lub jako samodzielne danie.

Smakuje idealnie z winem lekka czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze. Chociaż mogą wydawać się zupełnie niepowiązane, łączy je…
CZYTAJ

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i profilaktyka na błoniach PGE Narodowego w weekend 25-26 stycznia 2025 r.

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i…
CZYTAJ

Niacyna i biotyna zimą Moc witamin B dla nawilżenia i regeneracji

Zima to czas, kiedy skóra jeszcze bardziej niż zwykle potrzebuje dogłębnej regeneracji i nawilżenia. Zmęczenie po lecie i trudne warunki…
CZYTAJ

Perfumy Creed – propozycja dla wybierających zapachy świadomie

Na rynku perfumeryjnym, zdominowanym przez największe marki modowe, wciąż można znaleźć produkty niesztampowe, może nawet niszowe z punktu widzenia osób,…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze.…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ