Grudzień na słodko czy słono? Wyjątkowe przepisy dla każdego w okresie świątecznym



Grudzień to bez cienia wątpliwości najbardziej magiczny miesiąc, na który wielu z nas wyczekuje okrągły rok. Ulice przystrojone kolorowymi światełkami, świąteczne dekoracje w sklepowych witrynach i ulubione melodie nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że Święta tuż tuż. Magiczna aura, która w najbliższych miesiącach będzie otaczała nas ze wszystkich stron, może znaleźć swoje miejsce również na naszych talerzach. Jak sprawić, żeby tegoroczna zima smakowała wyjątkowo? Przedstawiamy nietuzinkowe przepisy na słodkie i słone dania, dzięki którym nie tylko Święta, ale i cały grudzień będą smakowały wybornie.

Zbliżający się koniec roku wcale nie musi oznaczać rezygnacji z próbowania sezonowych owoców i regionalnych smaków. Te znalazły szczególne miejsce w przepisie kucharza Marcina Sikory, który w grudniu proponuje przygotowanie specjału kuchni łemkowskiej, czyli hryczanyków z duszonymi kurkami i śliwkami:

#Hryczanyki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z mięsem mielonym to skarb kuchni regionalnej, który może stanowić podstawę smacznego, zimowego obiadu. Zachęcam do komponowania ich z duszonymi kurkami oraz śliwkami, które w połączeniu z wytrawnymi produktami dodadzą potrawie przyjemnej słodyczy- mówi Marcin Sikora z Winiarni Zamojskiej – Śliwka to owoc, który króluje zimą… i to nie tylko jako dżemy!- dodaje.

Hryczanyki z duszonymi kurkami i śliwkami (kotlety z kaszy gryczanej z mięsem mielonym)
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, patelnia, naczynie żaroodporne, deska do krojenia, miski, łopatka

Składniki:

mięso mielone 500 g
kasza gryczana ugotowana na 80 % 300 g
natka z pietruszki siekana 3 łyżki
jajka 2 szt.
bułka tarta lub panierka panco do panierowania
cebula krojona w kostkę 150 g
olej do smażenia
masło 3 łyżki
cebula krojona w piórka 200 g
śliwki węgierki krojone na pół 10 szt.
czosnek świeży 2 ząbki
czosnek suszony 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
lubczyk suszony 1 łyżka
kurki świeże 200 g
cukier do smaku
wino agrestowe 80 ml

Sposób przygotowania:

1. do miski przełożyć mięso mielone, kasze gryczaną, jajka, 2 łyżki natki pietruszki, pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, 80 g posiekanych w kostkę, oczyszczonych kurek, suszony lubczyk
2. całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
3. wyrabiamy masę
4. z gotowej masy formujemy kotlety panierujemy i smażymy na oleju
5. na patelni rozpuść 2 łyżki masła dodaj posiekany czosnek oraz cebulę (piórka) i zeszklij, dodaj pokrojone kurki, i śliwki. Całość dopraw do smaku solą i podlej winem. Dodaj odrobinę cukru i zredukuj płyn o połowę.
6. pod koniec zdejmij z ognia, dodaj łyżkę zimnego masła oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
7. całość przełóż do naczynia żaroodpornego razem z kotletami i zapiecz w 160 stopniach przez 10 minut

Inną propozycją, tym razem wyłącznie w wariancie wytrawnym, jest rozgrzewająca zupa grzybowa, czyli symbol nadchodzących Świąt:

Zupa grzybowa to zdecydowany faworyt na mojej liście grudniowych potraw. Łączenie ze sobą kilku rodzajów grzybów tworzy harmonię, nadając całemu daniu prawdziwie zimowej esencji- podkreśla Marcin Sikora — borowiki, kurki i podgrzybki to rodzaje, które sprawdzą się w tej roli idealnie.

Zupa grzybowa
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, deska do krojenia, obieraczka do warzyw, miski, łyżki, noże.

Składniki:

250 g borowików pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
250 g kurek (mogą być mrożone)
250 g podgrzybków pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
50 g dowolnych suszonych grzybów
1 korzeń średniej wielkości pietruszki
1 średniej wielkości marchewka
½ korzenia selera średniej wielkości
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego lubczyka
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
100 ml wina Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska (można zastąpić dowolnym białym winem – musującym lub nie)
400 ml śmietanki 18%
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Obierz i pokrój warzywa w średniej wielkości kostkę.
2. Grzyby suszone namocz i ugotuj do miękkości, a następnie pokrój. Nie wylewaj wody z gotowanych grzybów!
3. Grzyby mrożone rozmroź i jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
4. Cebulkę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
5. W garnku rozgrzej miód z masłem i zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i chwilę karmelizuj.
6. Całość zalej winem i duś przez około 2 minuty, po czym dodaj grzyby i duś ponownie 2 minuty.
7. Zalej garnek około 2 litrami wody i dodaj wodę z ugotowanych suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
8. Dodaj śmietankę 18% i zagotuj.
9. Śmietanę kwaśną połącz w misce z mąką. Dobrze rozmieszaj i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, zahartuj i wlej do garnka z gotującym się wywarem. Całość gotuj przez około 2 minuty.
10. Na koniec dopraw zupę suszonymi roztartymi ziołami, solą i pieprzem do smaku oraz dodaj posiekają natkę z pietruszki.




Sommelier Wiesław Wysokiński zdradza, jaki rodzaj wina najlepiej zestawić z tą potrawą:

-Esencjonalność świątecznej zupy grzybowej doskonale podkreśli czerwone wino o niezbyt silnej strukturze tanin- radzi Ekspert Winiarni Zamojskiej.

Słodkie dania i przekąski w połączeniu z niskimi temperaturami oraz otaczającą świąteczna aura to zestaw idealny. A skoro mowa o słodkościach w grudniu, na talerzu nie może zabraknąć czekolady, komponowanej z różnorodnymi produktami. Marcin Sikora wszystkim miłośnikom czekolady proponuje wyjątkowe zimowe połączenie:

– W moim tegorocznym przepisie na świąteczny deser proponuję czekoladę w formie ciastka brownie, z batatem, udekorowane solonymi orzeszkami, karmelizowaną żurawiną, borówkami i figami- poleca kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Idealny duet z czekoladą stworzą wina musujące:

– Lżejsze wina łączymy z lżejszą, delikatniejszą czekoladą. Im bardziej wyrazista czekolada tym bardziej treściwe wino – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojskiej — do ciemnej czekolady polecam wino o smaku czarnej porzeczki lub wiśni.

Grudzień to miesiąc, w którym połączenie słodyczy z wytrawnymi składnikami smakuje wyjątkowo dobrze, a ponieważ obecnie nawet zimą możemy korzystać z sezonowych produktów, komponowanie potraw ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Zima powinna być smaczna!

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ