Grudzień na słodko czy słono? Wyjątkowe przepisy dla każdego w okresie świątecznym



Grudzień to bez cienia wątpliwości najbardziej magiczny miesiąc, na który wielu z nas wyczekuje okrągły rok. Ulice przystrojone kolorowymi światełkami, świąteczne dekoracje w sklepowych witrynach i ulubione melodie nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że Święta tuż tuż. Magiczna aura, która w najbliższych miesiącach będzie otaczała nas ze wszystkich stron, może znaleźć swoje miejsce również na naszych talerzach. Jak sprawić, żeby tegoroczna zima smakowała wyjątkowo? Przedstawiamy nietuzinkowe przepisy na słodkie i słone dania, dzięki którym nie tylko Święta, ale i cały grudzień będą smakowały wybornie.

Zbliżający się koniec roku wcale nie musi oznaczać rezygnacji z próbowania sezonowych owoców i regionalnych smaków. Te znalazły szczególne miejsce w przepisie kucharza Marcina Sikory, który w grudniu proponuje przygotowanie specjału kuchni łemkowskiej, czyli hryczanyków z duszonymi kurkami i śliwkami:

#Hryczanyki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z mięsem mielonym to skarb kuchni regionalnej, który może stanowić podstawę smacznego, zimowego obiadu. Zachęcam do komponowania ich z duszonymi kurkami oraz śliwkami, które w połączeniu z wytrawnymi produktami dodadzą potrawie przyjemnej słodyczy- mówi Marcin Sikora z Winiarni Zamojskiej – Śliwka to owoc, który króluje zimą… i to nie tylko jako dżemy!- dodaje.

Hryczanyki z duszonymi kurkami i śliwkami (kotlety z kaszy gryczanej z mięsem mielonym)
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, patelnia, naczynie żaroodporne, deska do krojenia, miski, łopatka

Składniki:

mięso mielone 500 g
kasza gryczana ugotowana na 80 % 300 g
natka z pietruszki siekana 3 łyżki
jajka 2 szt.
bułka tarta lub panierka panco do panierowania
cebula krojona w kostkę 150 g
olej do smażenia
masło 3 łyżki
cebula krojona w piórka 200 g
śliwki węgierki krojone na pół 10 szt.
czosnek świeży 2 ząbki
czosnek suszony 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
lubczyk suszony 1 łyżka
kurki świeże 200 g
cukier do smaku
wino agrestowe 80 ml

Sposób przygotowania:

1. do miski przełożyć mięso mielone, kasze gryczaną, jajka, 2 łyżki natki pietruszki, pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, 80 g posiekanych w kostkę, oczyszczonych kurek, suszony lubczyk
2. całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
3. wyrabiamy masę
4. z gotowej masy formujemy kotlety panierujemy i smażymy na oleju
5. na patelni rozpuść 2 łyżki masła dodaj posiekany czosnek oraz cebulę (piórka) i zeszklij, dodaj pokrojone kurki, i śliwki. Całość dopraw do smaku solą i podlej winem. Dodaj odrobinę cukru i zredukuj płyn o połowę.
6. pod koniec zdejmij z ognia, dodaj łyżkę zimnego masła oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
7. całość przełóż do naczynia żaroodpornego razem z kotletami i zapiecz w 160 stopniach przez 10 minut

Inną propozycją, tym razem wyłącznie w wariancie wytrawnym, jest rozgrzewająca zupa grzybowa, czyli symbol nadchodzących Świąt:

Zupa grzybowa to zdecydowany faworyt na mojej liście grudniowych potraw. Łączenie ze sobą kilku rodzajów grzybów tworzy harmonię, nadając całemu daniu prawdziwie zimowej esencji- podkreśla Marcin Sikora — borowiki, kurki i podgrzybki to rodzaje, które sprawdzą się w tej roli idealnie.

Zupa grzybowa
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, deska do krojenia, obieraczka do warzyw, miski, łyżki, noże.

Składniki:

250 g borowików pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
250 g kurek (mogą być mrożone)
250 g podgrzybków pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
50 g dowolnych suszonych grzybów
1 korzeń średniej wielkości pietruszki
1 średniej wielkości marchewka
½ korzenia selera średniej wielkości
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego lubczyka
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
100 ml wina Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska (można zastąpić dowolnym białym winem – musującym lub nie)
400 ml śmietanki 18%
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Obierz i pokrój warzywa w średniej wielkości kostkę.
2. Grzyby suszone namocz i ugotuj do miękkości, a następnie pokrój. Nie wylewaj wody z gotowanych grzybów!
3. Grzyby mrożone rozmroź i jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
4. Cebulkę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
5. W garnku rozgrzej miód z masłem i zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i chwilę karmelizuj.
6. Całość zalej winem i duś przez około 2 minuty, po czym dodaj grzyby i duś ponownie 2 minuty.
7. Zalej garnek około 2 litrami wody i dodaj wodę z ugotowanych suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
8. Dodaj śmietankę 18% i zagotuj.
9. Śmietanę kwaśną połącz w misce z mąką. Dobrze rozmieszaj i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, zahartuj i wlej do garnka z gotującym się wywarem. Całość gotuj przez około 2 minuty.
10. Na koniec dopraw zupę suszonymi roztartymi ziołami, solą i pieprzem do smaku oraz dodaj posiekają natkę z pietruszki.




Sommelier Wiesław Wysokiński zdradza, jaki rodzaj wina najlepiej zestawić z tą potrawą:

-Esencjonalność świątecznej zupy grzybowej doskonale podkreśli czerwone wino o niezbyt silnej strukturze tanin- radzi Ekspert Winiarni Zamojskiej.

Słodkie dania i przekąski w połączeniu z niskimi temperaturami oraz otaczającą świąteczna aura to zestaw idealny. A skoro mowa o słodkościach w grudniu, na talerzu nie może zabraknąć czekolady, komponowanej z różnorodnymi produktami. Marcin Sikora wszystkim miłośnikom czekolady proponuje wyjątkowe zimowe połączenie:

– W moim tegorocznym przepisie na świąteczny deser proponuję czekoladę w formie ciastka brownie, z batatem, udekorowane solonymi orzeszkami, karmelizowaną żurawiną, borówkami i figami- poleca kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Idealny duet z czekoladą stworzą wina musujące:

– Lżejsze wina łączymy z lżejszą, delikatniejszą czekoladą. Im bardziej wyrazista czekolada tym bardziej treściwe wino – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojskiej — do ciemnej czekolady polecam wino o smaku czarnej porzeczki lub wiśni.

Grudzień to miesiąc, w którym połączenie słodyczy z wytrawnymi składnikami smakuje wyjątkowo dobrze, a ponieważ obecnie nawet zimą możemy korzystać z sezonowych produktów, komponowanie potraw ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Zima powinna być smaczna!

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze. Chociaż mogą wydawać się zupełnie niepowiązane, łączy je…
CZYTAJ

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i profilaktyka na błoniach PGE Narodowego w weekend 25-26 stycznia 2025 r.

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i…
CZYTAJ

Niacyna i biotyna zimą Moc witamin B dla nawilżenia i regeneracji

Zima to czas, kiedy skóra jeszcze bardziej niż zwykle potrzebuje dogłębnej regeneracji i nawilżenia. Zmęczenie po lecie i trudne warunki…
CZYTAJ

Perfumy Creed – propozycja dla wybierających zapachy świadomie

Na rynku perfumeryjnym, zdominowanym przez największe marki modowe, wciąż można znaleźć produkty niesztampowe, może nawet niszowe z punktu widzenia osób,…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze.…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ