Jesienią pokochaj zupy – na zdrowie! Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą



Jesień to zwykle porywiste wiatry, szaruga i obfite deszcze, które zdecydowanie nie służą naszej odporności. Skoro wyjmujesz ze swojej szafy miękkie swetry i opatulasz się długimi szalami, by nie czuć chłodu, zadbaj też o rozgrzanie od środka. Jesienne zupy na bazie pełnych witamin warzyw oraz wspierających odporność przypraw, będą tu nieocenione!

Dobra zawsze i na wszystko

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie nawet największych zmarzluchów jak pożywna zupa. Świetna dla zabieganych, bo jest daniem jednogarnkowym, które przygotowane w większej ilości łatwo się odgrzewa i wystarczy nawet na kilka dni. To danie wszechstronne – możesz ugotować klasyczną zupę lub zblendować składniki i zamienić ją w puszysty krem o aksamitnej gładkości. Zupy to wreszcie świetna baza do przemycenia w diecie wielu przypraw, które nie tylko nadadzą jej głębokiego smaku, ale też rewelacyjnie wpłyną na odporność, a gdy już dopadnie Cię przeziębienie, naturalnie wspomogą proces leczenia.

Bliskowschodnia wyprawa po zdrowie

Sięgnij po przyprawy, które mają nieoceniony wpływ na organizm. Wśród przypraw o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym odporność, na szczególne wyróżnienie zasługują cynamon, imbir, kurkuma, pieprz cayenne, kardamon czy goździki. Mają one działanie antybakteryjne i jednocześnie umilą swoim aromatem chłodniejsze wieczory. Chętnie wykorzystywane są w daniach kuchni bliskowschodniej. W tajniki ich zastosowania w zupach właśnie, wprowadza nas Samar Khanafer, w połowie Polka, w połowie Libanka, autorka bestsellerowych książek „Hummus, za’atar i granaty” czy „Szafran, mięta i kardamon”. Blogerka oraz finalistka III edycji programu MasterChef jak nikt inny zwinnie łączy ze sobą te dwie, na pozór skrajnie różne kuchnie – polską i bliskowschodnią, czego najlepszym przykładem jest wyjątkowa kolekcja przepisów na urządzenie Thermomix® „Proste zupy z Samar Khanafer”.

Jesienne propozycje Samar

Zdecydowanie jedną z ciekawszych propozycji z kolekcji jest zupa krem z kiszonej kapusty. Kapuśniak króluje na polskich stołach nie od dziś. Jesienią szczególnie warto korzystać z dobroczynnych właściwości polskiego #superfood. Kiszonki mają bowiem właściwości probiotyczne – nic innego tak nie wzmocni organizmu! Ponadto to prawdziwa bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem witamin C, A, E, K oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Krem z kiszonej kapusty według przepisu Samar na pewno Cię zaskoczy. To gęsta, pełna warzyw zupa, która została wzbogacona o wyraziste dodatki. Na pewno zachwyci wszystkich domowników i pomoże przetrwać pochmurne i zimne dni.

Kolejna warta uwagi propozycja to treściwa zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek – typowo polskie składniki, podstawa jesiennej kuchni, w bardzo ciekawym, rozgrzewającym połączeniu. Z kolei, cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą to samo zdrowie. Zielony zawiera bowiem związki o działaniu przeciwnowotworowym, a także zapewnia właściwą kondycję skóry i włosów. Reguluje też pracę jelit i przyspiesza metabolizm.

Zupy nie muszą być nudne! Nie bój się eksperymentów i kombinuj z dodatkami.




Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą

Składniki:

• 100 g cebuli, przekrojonej na pół
• 2 ząbki czosnku
• 20 g oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka majeranku, suszonego
• 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
• 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
• 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego w 5 mm plastry
• 40 g korzenia selera, pokrojonego w 5 mm kostkę
• 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
• 1000 g wody
• 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
• ½ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• 1 cytryna, ekologiczna
• 400 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wariant)
• 100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
• pieczywo, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kalorie 585 kJ / 140 kcal
Białko 6 g
Węglowodany 18 g
Tłuszcz 5 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Błonnik 6.3 g
Sód 619 mg

Zobacz także:


Zupa krem z kiszonej kapusty


Zupa krem z ziemniaków

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ