Jesienią pokochaj zupy – na zdrowie! Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek



Jesień to zwykle porywiste wiatry, szaruga i obfite deszcze, które zdecydowanie nie służą naszej odporności. Skoro wyjmujesz ze swojej szafy miękkie swetry i opatulasz się długimi szalami, by nie czuć chłodu, zadbaj też o rozgrzanie od środka. Jesienne zupy na bazie pełnych witamin warzyw oraz wspierających odporność przypraw, będą tu nieocenione!

Dobra zawsze i na wszystko

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie nawet największych zmarzluchów jak pożywna zupa. Świetna dla zabieganych, bo jest daniem jednogarnkowym, które przygotowane w większej ilości łatwo się odgrzewa i wystarczy nawet na kilka dni. To danie wszechstronne – możesz ugotować klasyczną zupę lub zblendować składniki i zamienić ją w puszysty krem o aksamitnej gładkości. Zupy to wreszcie świetna baza do przemycenia w diecie wielu przypraw, które nie tylko nadadzą jej głębokiego smaku, ale też rewelacyjnie wpłyną na odporność, a gdy już dopadnie Cię przeziębienie, naturalnie wspomogą proces leczenia.

Bliskowschodnia wyprawa po zdrowie

Sięgnij po przyprawy, które mają nieoceniony wpływ na organizm. Wśród przypraw o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym odporność, na szczególne wyróżnienie zasługują cynamon, imbir, kurkuma, pieprz cayenne, kardamon czy goździki. Mają one działanie antybakteryjne i jednocześnie umilą swoim aromatem chłodniejsze wieczory. Chętnie wykorzystywane są w daniach kuchni bliskowschodniej. W tajniki ich zastosowania w zupach właśnie, wprowadza nas Samar Khanafer, w połowie Polka, w połowie Libanka, autorka bestsellerowych książek „Hummus, za’atar i granaty” czy „Szafran, mięta i kardamon”. Blogerka oraz finalistka III edycji programu MasterChef jak nikt inny zwinnie łączy ze sobą te dwie, na pozór skrajnie różne kuchnie – polską i bliskowschodnią, czego najlepszym przykładem jest wyjątkowa kolekcja przepisów na urządzenie Thermomix® „Proste zupy z Samar Khanafer”.

Jesienne propozycje Samar

Zdecydowanie jedną z ciekawszych propozycji z kolekcji jest zupa krem z kiszonej kapusty. Kapuśniak króluje na polskich stołach nie od dziś. Jesienią szczególnie warto korzystać z dobroczynnych właściwości polskiego #superfood. Kiszonki mają bowiem właściwości probiotyczne – nic innego tak nie wzmocni organizmu! Ponadto to prawdziwa bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem witamin C, A, E, K oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Krem z kiszonej kapusty według przepisu Samar na pewno Cię zaskoczy. To gęsta, pełna warzyw zupa, która została wzbogacona o wyraziste dodatki. Na pewno zachwyci wszystkich domowników i pomoże przetrwać pochmurne i zimne dni.

Kolejna warta uwagi propozycja to treściwa zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek – typowo polskie składniki, podstawa jesiennej kuchni, w bardzo ciekawym, rozgrzewającym połączeniu. Z kolei, cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą to samo zdrowie. Zielony zawiera bowiem związki o działaniu przeciwnowotworowym, a także zapewnia właściwą kondycję skóry i włosów. Reguluje też pracę jelit i przyspiesza metabolizm.

Zupy nie muszą być nudne! Nie bój się eksperymentów i kombinuj z dodatkami.






Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek

Składniki:

• 3 – 4 jabłka, kwaśne (ok. 150 g każde), bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
• 100 g cebuli, przekrojonej na pół
• 2 ząbki czosnku
• 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
lub 20 g oliwy z oliwek
• 450 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 3 cm kostkę
• 600 g wody
• 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
• 1 łyżeczka tymianku, suszonego
lub 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego
• 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
• sól, do smaku
• pieprz czarny, mielony, do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kalorie 1141 kJ / 273 kcal
Białko 5 g
Węglowodany 434 g
Tłuszcz 10 g

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej jabłka. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać ziemniaki, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i tymianek, gotować 20 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, z upieczonych jabłek ostrym nożem ostrożnie usunąć skórkę.
5. Do naczynia miksującego dodać pieczone jabłka bez skórki, gotować 3 min/100°C/obr. 1.
6. Dodać śmietanę, zmiksować 30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z ziemniaków i pieczonych jabłek podawać na ciepło (patrz wskazówka).

Wskazówki i podpowiedzi:

• Przepis „Masło klarowane” znajduje się na platformie Cookidoo®.
• Zupę można podać z chipsami z jabłek lub z boczku. Jabłka należy pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i przyprawić niewielką ilością soli oraz cukru pudru, następnie piec 40-50 min w temp. 150°C. Po 25 min należy obrócić jabłka na drugą stronę i piec dalej. Boczek należy piec 15-20 min w temp. 180°C.

Zobacz także:


Zupa cytrynowa z jarmużem i białą fasolą


Zupa Krem z kiszonej kapusty

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Mule w śmietanie po norwesku

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Morszczuk po baskijsku

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Pieczony sandacz

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Smażone krewetki królewskie

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz,…
CZYTAJ

Lato pod znakiem Gatta z nową kolekcją strojów kąpielowych

Dla mniejszego i większego biustu, figury w rozmiarze S oraz XL, fanek minimalistycznych rozwiązań i bardziej wyraźnych, wzorzystych printów -…
CZYTAJ

Torebki by Eva Opłotny – tak wyjątkowe, jak Ty!

Chcesz wyróżnić się w tłumie podobnie ubranych osób? Przed Tobą ważna uroczystość i chcesz zaskoczyć gości swoim wyczuciem stylu i…
CZYTAJ

Zawał serca: 60 minut, które decydują o życiu! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zawale serca

Na zawał serca każdego roku umiera w Polsce ok. 15 tys. osób. Z roku na rok zagrożenie to dotyka coraz…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na aromatyczny, koktajl z truskawkami i słonecznikiem – dla mocnych i zdrowych zębów

Chcąc zadbać o zdrowie swoich zębów, warto włączyć do swojej diety koktajle z owoców i warzyw bogatych w witaminy i…
CZYTAJ

Jestem mamą alergika – jak mogę pomóc swojemu dziecku?

Choroby alergiczne dołączyły do niechlubnego grona chorób cywilizacyjnych. W ciągu ostatnich 40 lat widać znaczący wzrost odsetka osób cierpiących chociażby…
CZYTAJ

Wcierki w pielęgnacji PEH Proteiny i humektanty w naturalnych mgiełkach

Rynek beauty oszalał na punkcie świadomej pielęgnacji włosów. Skrót PEH pojawia się w wypowiedziach trychologów i kosmetologów ekstremalnie często. I…
CZYTAJ

Rusza Private Sale we Wrocław Fashion Outlet. Skorzystaj z wyjątkowych okazji i wygraj wyjazd do Toskanii

Nadchodzi szczególny czas dla wszystkich członków Fashion Clubu, programu lojalnościowego Wrocław Fashion Outlet. Od 22 do 27 maja będą oni…
CZYTAJ

Upalne lato to wyzwanie dla organizmu. Czy wiesz na co narażone są Twoje oczy?

Na wakacyjne miesiące czekamy z utęsknieniem. W końcu to czas pięknej pogody, wyczekiwanych urlopów, a także weekendowych wyjazdów w góry…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zawał serca: 60 minut, które decydują o życiu! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zawale serca

Na zawał serca każdego roku umiera w Polsce ok. 15 tys. osób.…
CZYTAJ

Upalne lato to wyzwanie dla organizmu. Czy wiesz na co narażone są Twoje oczy?

Na wakacyjne miesiące czekamy z utęsknieniem. W końcu to czas pięknej pogody,…
CZYTAJ

„Czarne złoto” dla zdrowia i urody – skarb polskiej natury. Co warto wiedzieć o borowinie?

#Borowina nazywana niekiedy „czarnym złotem” należy do jednego ze skarbów polskiej przyrody.…
CZYTAJ

Rodzina – cichy bohater dla osoby dializowanej. Jak wspierać chorujących bliskich?

Diagnoza schyłkowej niewydolności nerek oznacza zmianę życia pacjenta o 180 stopni –…
CZYTAJ

Chirurgia robotyczna rewolucjonizuje leczenie raka trzonu macicy

Rak trzonu macicy, czyli nowotwór błony śluzowej macicy (rak endometrium) diagnozowany jest…
CZYTAJ