Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie



O jego leczniczych właściwościach pisał Konfucjusz, a malowidła przedstawiające tę roślinę znajdują się na ścianach piramidy Cheopsa. Niedźwiedzi, skalny, zwyczajny – czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistego, intensywnego smaku, ale ma również niezwykle pozytywny wpływ na odporność organizmu. Z okazji Dnia Czosnku przygotowaliśmy dla was kilka ciekawostek i smakowite przepisy z tą wyrazistą rośliną w roli głównej.

Czosnek pojawia się w naszych kuchniach pod różnymi postaciami – subtelnych przypraw, dodatków do sosów lub też jako główny składnik konkretnych dań, np. zup. Wydaje się, że od kilku miesięcy chętniej komponujemy go z najróżniejszymi potrawami. Nic w tym dziwnego! W końcu czosnek ma właściwości prozdrowotne i korzystnie wpływa na odporność organizmu. Co więcej, przez wielu traktowany jest jako naturalny „antybiotyk”.

Niedźwiedzi czy zwyczajny

Istnieje kilka rodzajów jadalnego czosnku. Najpopularniejszą odmianą jest czosnek zwyczajny, którego rośliny osiągają wysokość nawet 150 centymetrów. W jednej cebuli znajduje się przeważnie od 4 do sześciu ząbków. Drugą bardzo dobrze znaną odmianą jest czosnek niedźwiedzi, który bardzo często stosowany jest jako sucha przyprawa. Oba gatunki działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo – warto o tym pamiętać w okresach, w których narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Korzystanie z dobroczynnych właściwości czosnku nie jest trudne – w końcu istnieje wiele możliwości wkomponowania go do dań obiadowych oraz przekąsek.




Masło czosnkowe i chlebki naan

Jednym ze smacznych i popularnych rozwiązań jest wypiekanie pieczywa czosnkowego, które posłuży nam za przekąskę lub dodatek do dań głównych. Rumiane, czosnkowe chlebki naan świetnie sprawdzą się z daniami z kuchni indyjskiej oraz wszelkimi daniami z ryżu lub z sałatkami. Z kolei aromatyczne masło czosnkowe świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa, a bardzo ciekawą propozycją jest podanie go z proziakami, czyli z mącznymi placuszkami, wywodzącymi się z Podkarpacia.

zobacz przepis: Chlebki naan

Czosnek w zupie andaluzyjskiej

Wielbiciele wyszukanych i bardziej finezyjnych dań nie mogą czuć się zawiedzeni. Istnieje wiele receptur na przepyszne, zdrowe i aromatyczne czosnkowe kremy. Z kolei zupą, która sprawdzi się nawet w cieplejsze miesiące jest andaluzyjska zimna zupa czosnkowa z dodatkiem migdałów.

zobacz przepis: Zupa andaluzyjska

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ