5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym



5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym. Thermomix® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce. Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?

Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną jakość.

Kulinarne spełnienie

Zdrowo, szybko i przepysznie – nie chodzi o perfekcję w kuchni, a o ułatwienie codziennej czynności, jaką jest gotowanie. Skomplikowane i wykwintne dania wcale nie muszą być trudne i czasochłonne w przygotowaniu, a chwile spędzone w kuchni mogą być po prostu przyjemne. Właśnie taką filozofią Thermomix® od 25 lat zdobywa serca polskich miłośników gotowania.

Najsmaczniejsze receptury

Orzeźwiające napoje, fantazyjne potrawy wegańskie, sycące dania mięsne, pomysłowe przekąski czy też wariacje na temat kuchni włoskiej – to tylko kilka z najpopularniejszych propozycji. Wszystkie prezentowane w tym zestawieniu potrawy łączy krótki czas przygotowania, który waha się od 5 do 45 minut. Cookidoo® obfituje w pomysły kulinarne, możliwe do zrealizowania w najbardziej efektywny i praktyczny sposób. Oto pięć z najlepiej ocenianych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy:




Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym

25 min. 45 min. poziom: Łatwy, 4 porcje, na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2324 kJ, Wartość kaloryczna 551 kcal, Białko 20 g, Węglowodany 76 g, Tłuszcz 17 g, Błonnik 6.4 g

SKŁADNIKI:

350 g makaronu, suchego (np. penne)
20 g oleju
400 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w 2-3 cm plastry (kilka liści drobno posiekać i odłożyć do dekoracji)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
60 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
20 g cukru
400 g krojonych pomidorów, z puszki
20 g koncentratu pomidorowego
woda, do gotowania makaronu
sól, do gotowania makaronu
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
2 krople kremu balsamicznego
3 łyżki orzeszków piniowych (30 g)
mini mozzarella (ok. 180 g), odsączona z zalewy, do dekoracji

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE: miska, duży garnek, patelnia do smażenia

Przygotowanie:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego i cebulę, rumienić Wysokie Temp.
3. Dodać pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego i cukier, rumienić Wysokie Temp.
4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny, gotować 12 min/100°C/obr. 0.5. W tym czasie na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe, aż będą lekko złociste, mieszając od czasu do czasu. Uprażone orzeszki odstawić do ostudzenia.
5. Odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Sos pomidorowy z fenkułem doprawić do smaku, przełożyć do miski z makaronem. Udekorować mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi i odłożonymi liśćmi kopru włoskiego.
6. Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Na rozgrzanej patelni zrumień na oleju 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego oraz cebulę.

2. Następnie dodaj pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego oraz cukier.

3. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny duś wszystkie składniki na małym ogniu przez około 12 minut.

4. W tym samym czasie ugotuj makaron, a następnie go odcedź.

5. Przełóż makaron do miski, sos pomidorowy z fenkułem dopraw do smaku i przełóż go do miski z makaronem. Udekoruj mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi.

6. Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu

Zobacz inne przepisy:

5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Sok z mango, pomarańczy i truskawek
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Burgery z soczewicy i purée z bobu
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ