5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Burgery z soczewicy i purée z bobu



5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Burgery z soczewicy i purée z bobu. Thermomix® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce. Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?

Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną jakość.

Kulinarne spełnienie

Zdrowo, szybko i przepysznie – nie chodzi o perfekcję w kuchni, a o ułatwienie codziennej czynności, jaką jest gotowanie. Skomplikowane i wykwintne dania wcale nie muszą być trudne i czasochłonne w przygotowaniu, a chwile spędzone w kuchni mogą być po prostu przyjemne. Właśnie taką filozofią Thermomix® od 25 lat zdobywa serca polskich miłośników gotowania.

Najsmaczniejsze receptury

Orzeźwiające napoje, fantazyjne potrawy wegańskie, sycące dania mięsne, pomysłowe przekąski czy też wariacje na temat kuchni włoskiej – to tylko kilka z najpopularniejszych propozycji. Wszystkie prezentowane w tym zestawieniu potrawy łączy krótki czas przygotowania, który waha się od 5 do 45 minut. Cookidoo® obfituje w pomysły kulinarne, możliwe do zrealizowania w najbardziej efektywny i praktyczny sposób. Oto pięć z najlepiej ocenianych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy:




Burgery z soczewicy i purée z bobu

30 min. 1 godz. 10 min. poziom: Średni, 12 sztuk, na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 846 kJ, Wartość kaloryczna 202 kcal, Białko 11.7 g, Węglowodany 24.9 g, Tłuszcz 8.5 g, Cholesterol 44.9 mg, Błonnik 5.2 g

SKŁADNIKI:

Burgery z soczewicy

330 g czerwonej soczewicy, suszonej
10-15 g koperku, świeżego, tylko liście
60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
2 ząbki czosnku
20 g oliwy z oliwek
320 g wody
1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
1½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2 jajka

Purée z bobu

800 g wody
500 g bobu, świeżego
10-15 liści mięty pieprzowej, świeżej
70 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka soku z cytryny
70 g mleka
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2-3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
2-3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
olej rzepakowy, do smażenia kotletów

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE: miska, patelnia do smażenia

Przygotowanie:

Burgery z soczewicy:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. .
5. Dodać wcześniej opłukaną soczewicę, gotować 2 min/100°C/obr. 1.
6. Dodać wodę, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, podgrzewać 10 min/90°C/obr. 2.
7. Dodać słodką paprykę, sól, pieprz, jajka i wcześniej rozdrobniony koperek, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6. Powstałą masę na burgery przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować purée z bobu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i odstaw.
2. Posiekaj koperek, włóż go do innego naczynia i również odstaw/
3. Posiekaj na drobno cebulę i czosnek, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię i duś przez chwilę w oliwie.
4. Wsyp na patelnię wcześniej przygotowaną soczewicę, dodaj nieco wody i duś przez kilka minut. Następnie ponownie dolej odrobinę wody i duś jeszcze przez kilka minut.
5. Dodaj przyprawy i wcześniej przygotowany koperek. Powstałą masę przełóż do innego naczynia i odstaw do ostygnięcia.

Purée z bobu

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego bób, gotować 18 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Następnie koszyczek z zawartością wstawić do miski z zimną wodą na 5 min. Odcedzić i obrać nasiona bobu z łupin. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, obrany bób i masło, dodać sok z cytryny, mleko, sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować przy pomocy kopystki 40 s/obr. 7. Purée z bobu pozostawić w naczyniu miksującym, aż do momentu podania.
3. Z wcześniej ostudzonej masy z soczewicy uformować burgery (Ø 6 cm, grubość ok. 1 cm), następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym, ok. 2 min z każdej strony. Burgery podawać razem z purée z bobu bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Gotuj bób we wrzątku przez około 18 minut. Następnie opłucz go pod bieżącą, zimną wodą. Później wsyp bób do miski z zimną wodą i odstaw na 5 minut.
2. Do blendera włóż miętę, obrany bób i pieprz cayenne – wszystko rozdrobnij.
3. Uformuj burgery z masy z soczewicy, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym ok. 2 minuty z każdej strony. Burgery podaj z puree z bobu.

WSKAZÓWKA:

• Jeżeli masa na burgery będzie za rzadka, należy dodać w punkcie 6. 20-30 g bułki tartej.
• Bułkę tartą można wykonać samodzielnie w urządzeniu Thermomix®.

Zobacz inne przepisy:

5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Sok z mango, pomarańczy i truskawek
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym

Forget-Me-Not, czyli klasyka i swoboda ponad wszystko

Ponadczasowość, prostota i wdzięk – te trzy słowa najlepiej opisują francuski styl, który zainspirował projektantki MOHITO. Kolekcja Forget-Me-Not została uchwycona…
CZYTAJ

Genetyka na widelcu – geny metabolizmu i otyłości

Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i dietetycy projektują indywidualne jadłospisy w oparciu o wiek,…
CZYTAJ

Jestem tym co jem – badanie genów metabolizmu i otyłości

Żyj zdrowo-bądź świadomy tak nazywa się ogólnopolska, jesienna kampania profilaktyczna DIAGNOSTYKI poświęcona problemom zdrowotnym wynikającym z tzw. tendencji genetycznych. W…
CZYTAJ

Jeżynowe bogactwo! Jakich jeżynowych składników powinnaś szukać w kosmetykach, wyjaśnia kosmetolog

Przeciwutleniacze, witaminy i kwasy omega. Jeżynowe bogactwo w domowym SPA. Naturalne bogactwa owoców to coś, z czego warto czerpać pełnymi…
CZYTAJ

Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim?

#Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim? Wyjaśnia dietetyczka Ewa Glońska-Strączek, ekspert…
CZYTAJ

„Czas dla kobiet” czyli czas dla Ciebie – bezpłatne spotkanie w Chorzowie

Gonitwa z czasem, za marzeniami, spełnianiem własnych ambicji. Zdobywamy kolejne certyfikaty ze szkoleń, zwłaszcza tych z umiejętności miękkich. Staramy wspinać…
CZYTAJ

Chcesz skutecznie pozbyć się blizny? Zadziałaj już teraz!

#Blizny – najczęściej występujące zmiany skórne, których powstawanie zazwyczaj jest dla nas tak naturalne, że nikogo z nas nie dziwią.…
CZYTAJ

Weekend i znowu grill? Zobacz, jak urozmaicić dania z rusztu – Pieczone ziemniaki z gzikiem

Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe…
CZYTAJ

Co piąty Polak korzysta z carpoolingu, co drugi nie chce spróbować. Czy wspólne podróże staną się popularniejsze?

Carpooling – sąsiedzkie lub koleżeńskie „podwózki” to niezwykle popularne rozwiązanie zagranicą, np. w USA, gdzie na autostradach są nawet osobne…
CZYTAJ

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo często zapominamy, aby zadbać o własne zdrowie. Jednakże,…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie. W gąszczu informacji trudno wyłuskać te rzetelne, a…
CZYTAJ

Zdrowe burgery były hitem tego roku – w czym tkwi sekret?

Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Genetyka na widelcu – geny metabolizmu i otyłości

Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i…
CZYTAJ

Jestem tym co jem – badanie genów metabolizmu i otyłości

Żyj zdrowo-bądź świadomy tak nazywa się ogólnopolska, jesienna kampania profilaktyczna DIAGNOSTYKI poświęcona…
CZYTAJ

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie.…
CZYTAJ

Bóle głowy czy stawów, osłabienie? To jesienne przeziębienie, a może objawy boreliozy?

Za oknem plucha, szaruga, a liście już dawno spadły z drzew. Letnie…
CZYTAJ