Dieta kobiet w ciąży i okresie laktacji okiem eksperta portalu „Zdrowa ONA”, dietetyk mgr Ewy Kurowskiej



I trymestr

W pierwszym trymestrze nie ma konieczności zwiększania kaloryczności diety. Jest to jednak zdecydowanie ostatni dzwonek, aby zadbać o jej jakość. Prawidłowy jadłospis w tym czasie powinien opierać się o zasady zdrowego żywienia i obejmować regularne spożywanie posiłków – optymalnie w postaci 3 głównych oraz dwóch przekąsek. Warto w tym czasie przyjrzeć się temu, co wkładamy na talerz,

bo produkt produktowi nie równy. Główną zasadą na pierwszy trymestr jest wysokiej jakości zbilansowana dieta pozbawiona „pustych kalorii ” (słodycze, fast foody’y) oraz włączenie do niej suplementów zawierających kwas foliowy, w postaci preparatów,  takich jak np. Folik Mama Trymestr 1.

  • Białe pieczywo i białą mąkę warto zamienić na produkty pełnoziarniste, które dostarczą błonnika zapobiegającego zaparciom oraz zapewnią odpowiednią porcję witamin z grupy B.
  • Warto pamiętać o regularnym spożyciu ryb – zazwyczaj jadamy je bardzo rzadko, a zawarte w nich cenne kwasy tłuszczowe omega-3 są wyjątkowo potrzebne w okresie ciąży.
  • Kobiety ciężarne powinny w tym czasie zadbać o dostarczanie większej ilości witamin i składników mineralnych, jedząc więcej warzyw i owoców.
  • Pomysł na przekąskę: Warzywa surowe z dipami; Owoce cięte.

II i III trymestr

W drugim i trzecim trymestrze należy zwiększyć kaloryczność diety o 300-450kcal, dostarczając do organizmu pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne

  • II trymestr to etap intensywnego wzrostu oraz rozwoju poszczególnych narządów maluszka. Na tym etapie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, które jest potrzebne do produkcji krwi.
  • Dziecko potrzebuje w tym okresie więcej kwasu foliowego i witamin z grupy B. Powód? Składniki te są niezbędne do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości. Przyszła mama powinna jeść zatem więcej pełnoziarnistego pieczywa, zielonych warzyw liściastych i owoców,a do swojej diety włączyć suplementy diety zawierające: jod, kwas foliowy, magnez, witaminę D i kwasy DHA, np. Folik Mama Trymestr Drugi, Trzeci i Laktacja.
  • Dzięki nasionom roślin strączkowych ciężarna kobieta uzupełni zapotrzebowanie organizmu na białko, witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas. Składniki te zapobiegają wadom wrodzonym malucha.
  • Na tym etapie ciąży, istotna jest zwiększona dostawa wapnia ze względu na intensywnie rozwijający się układ kostny dziecka. Kobieta powinna pamiętać o tym, aby zjadać więcej produktów mlecznych, bogatych w wapń, by kości i zęby maleństwa rozwijały się prawidłowo.
  • W III trymestrze wzrasta zapotrzebowanie na białko, dlatego przyszła mama musi zapewnić maluszkowi odpowiednią ilość tego składnika budulcowego. Może to zrobić, uwzględniając w swoim codziennym jadłospisie jedną porcję produktów białkowych, tj.: chude mięso, ryby. Białko jest niezbędne do prawidłowego wzrostu płodu i łożyska oraz do budowy tkanek i mięśni.
  • III trymestr ciąży to także okres intensywnego rozwoju mózgu dziecka,w tym czasie warto dostarczyć mu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Dlaczego? Ponieważ wspierają rozwóji funkcjonowanie neuronów w mózgu. Znajdziemy je w rybach, owocach morza, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i lnianym oraz algach, orzechachi nasionach.
  • Pomysł na przekąskę: Kotlecik z cieciorki; Wrap z łososiem; Szaszłyk z krewetką i mango; Owoce.



Laktacja

Zapotrzebowanie energetyczne kobiety w okresie laktacji zwiększa się o ok. 500-600 kcal. Produkty spożywane w tym czasie powinny odpowiedzieć na zapotrzebowanie kaloryczne karmiącej mamy i być bogate w niezbędne witaminy i składniki mineralne m.in.  odżywcze białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Należy jednak zadbać o to, aby spożywane posiłki były bardziej lekkostrawne.

Dlatego dobrym pomysłem będą te, zawierające warzywa blanszowane. Dzięki technice przyrządzania zachowują większość walorów odżywczych, a jednocześnie nie są ciężkostrawne.

Pomysł na przekąskę: Wrap z indyka; Wrap z łososia; Kotlecik z cieciorki;  Warzywa blanszowane; Owoce.

Mgr Ewa Kurowska

Mgr Ewa Kurowska

Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunkach Dietetyka oraz Metodologia Badań Klinicznych. Ukończyła również podyplomowe studium AWF na kierunku Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie.

Od ponad pięciu lat szczególnie mocno związana z tematem profilaktyki nadwagi i otyłości oraz opieką żywieniową nad kobietą ciężarną i karmiącą. Specjalizuje się również we wspomaganiu dietetycznym pacjentów po operacjach bariatrycznych oraz z założonym balonem dożołądkowym.

Doświadczenie kliniczne nieustannie rozwija, współpracując z Kliniką Leczenia Otyłości Szpitala Medicover oraz z Zakładem Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM. Współpracuje jako ekspert w kampaniach promujących zdrowy styl życia. Jest stałym gościem popularnych programów śniadaniowych. Swoją wiedzę stale pogłębia na krajowych i międzynarodowych konferencjach oraz kursach.

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ

Temperatura powietrza a jego jakość

W ostatnich dniach w Polsce odnotowano znaczne spadki temperatur, a miejscami nawet rekordowo niskie wartości. Inwersje temperatury, niskie prędkości wiatru…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na nowoczesne i alternatywne metody wspierania…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ