Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?



Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi się swoimi prawami. Warto jednak pamiętać, że dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym wciąż intensywnie się rozwijają, a codzienne wybory żywieniowe – także te podejmowane w podróży – mają wpływ na ich zdrowie, odporność i dobre samopoczucie. Zdrowa dieta dziecka latem to nie luksus, ale codzienna troska – również w wakacyjnym klimacie.

Słodycze i przekąski elementem rzeczywistości

Z danych z badania „PITNUTS 2024” wynika, że w diecie dzieci w wieku 1+ istotnym wyzwaniem są słodycze i przekąski. 52,2% dzieci spożywa produkty z dodatkiem cukru w ilości przekraczającej normy żywieniowe, 83% dzieci otrzymuje przekąski, a ponad połowa ma swobodny dostęp do słodyczy. W wakacyjnym czasie łatwo o drobne odstępstwa – lody w nagrodę, baton „na drogę” czy napój smakowy „na upał”. Nawet niewielkie zmiany, takie jak podanie pokrojonych warzyw, owoców czy musu owocowego bez dodatku cukru, z oznaczeniem wieku na opakowaniu, będzie z korzyścią dla diety dziecka. Od zaraz można też zastąpić słodkie napoje wodą, która zdecydowanie skuteczniej gasi pragnienie.




Zadbajmy o różnorodność

„PITNUTS 2024” pokazuje, że codzienna dieta dzieci często odbiega od zalecanych norm – zarówno pod względem energii, jak i składników odżywczych. W diecie dzieci w wieku 1–3 lat obserwuje się zbyt mały udział warzyw, ryb, roślin strączkowych i zdrowych tłuszczów. Niedobory błonnika, witamin D i E, wapnia, żelaza i jodu to sygnał, że warto uważniej przyjrzeć się codziennemu jadłospisowi – także w czasie wakacji. 76% dzieci po 1. roku życia i 83% po 2. roku życia otrzymuje posiłki dosalane, a u około 70% przedszkolaków wartość energetyczna diety nie pokrywa zapotrzebowania. W codziennych wyborach, także tych podejmowanych spontanicznie, w podróży, warto pamiętać, że każda okazja do podania wartościowego posiłku to inwestycja w zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe dziecka.

– Kiedy patrzymy na wyniki badania PITNUTS 2024, widać, że w diecie wielu dzieci jest jeszcze sporo do poprawy – zwłaszcza jeśli chodzi o równowagę między tym, co słodkie, a tym, co pełnowartościowe. Wakacje to czas, gdy łatwo o dodatkowe lody czy baton, ale właśnie wtedy warto pamiętać, by większość posiłków nadal była źródłem tego, co naprawdę wspiera prawidłowy wzrost i rozwój. Dzieci rosną szybko i potrzebują posiłków, które będą źródłem energii i kluczowych składników odżywczych, wspierających prawidłowy rozwój, m.in. układu odpornościowego – mówi dr Agnieszka Święcicka-Ambroziak, ekspert ds. żywienia Fundacji Nutricia.

Gotowe, ale odpowiednie

W wakacyjnym rozgardiaszu łatwo pominąć warzywa czy produkty zbożowe, dlatego dobrze mieć plan i sięgać po sprawdzone, dostępne rozwiązania. W podróży liczy się praktyczność. Produkty z oznaczeniem wieku na opakowaniu to sprawdzony sposób na szybki, bezpieczny i odpowiednio zbilansowany posiłek. Tego typu produkty zostały opracowane z myślą o konkretnym etapie rozwoju dziecka – z uwzględnieniem składu, konsystencji i ograniczeniem niepożądanych dodatków. To nie tylko wygoda, ale też pewność, że nawet poza domem maluch je to, co dla niego odpowiednie. Warto też pamiętać o obecności produktów mlecznych w codziennej diecie – zaleca się, by dzieci w wieku przedszkolnym spożywały około 3 porcje mleka dziennie. To nie musi być wyłącznie mleko w szklance – dobrze sprawdzą się także koktajle, kaszki, budyń czy owsianka. Dobrym uzupełnieniem codziennej diety mogą być także mleczne propozycje z oznaczeniem wieku na opakowaniu dla przedszkolaków i juniorów, które w łatwy i wygodny sposób pomagają dostarczyć ważne witaminy i składniki mineralne wspierające odporność, prawidłowy rozwój poznawczy oraz funkcjonowanie mózgu.

Woda najlepszym towarzyszem wakacji

Wysokie temperatury sprzyjają pragnieniu – nic dziwnego, że dzieci częściej sięgają po coś do picia. Warto, by najczęściej była to po prostu woda. Choć gotowe napoje, soki czy lemoniady są łatwo dostępne, często zawierają dodany cukier. Odpowiednie nawodnienie to ważna część diety, podobnie jak to, co dziecko zjada między posiłkami.

Przekąski – małe posiłki wspierające zdrowy rozwój

Zgodnie z rekomendacjami żywieniowymi dla dzieci w wieku 1–3 lata, codzienne menu powinno obejmować 3–4 pełne posiłki oraz 1–2 mniejsze, uzupełniające przekąski. Takie dodatkowe posiłki powinny mieć niewielką objętość, być lekkostrawne, a jednocześnie dostarczać ważnych składników odżywczych. W tej roli świetnie sprawdzą się zdrowe przekąski z oznaczeniem wieku na opakowaniu, dzięki czemu rodzic ma pewność, że wybiera produkt dopasowany do etapu rozwoju swojego dziecka. Dobrze, gdy takie przekąski i napoje są szybkie w podaniu i można je zabrać w drogę, co ułatwia unikanie mniej wartościowych alternatyw w chwili głodu. Warzywa w kawałkach, świeże owoce, naturalny nabiał czy pełnoziarniste pieczywo to przykłady, które sprawdzą się zarówno w domu, jak i w podróży. Takie podejście pomaga wspierać prawidłowy rozwój i zdrowie malucha.

Dobrze jest mieć plan

Wcześniej przygotowane przekąski, termos z ciepłym posiłkiem, pudełko z warzywami czy owocami lub produkty z oznaczeniem wieku na opakowaniu, a do tego zapas wody – to wszystko może pomóc uniknąć wyborów „na szybko”, które nie zawsze służą zdrowiu dziecka. Wakacje to nie tylko czas wspólnych przygód, ale też dobra okazja do utrwalania nawyków żywieniowych. Nowe sytuacje, podróże i wspólne posiłki mogą budować samodzielność i relację z jedzeniem opartą na ciekawości i przyjemności. Dbanie o dietę dziecka na urlopie nie musi być trudne – wystarczy odrobina planu, uważności i gotowość na drobne kompromisy.

***
Więcej o badaniu PITNUTS 2024:
PITNUTS 2024 to ogólnopolskie, przekrojowe badanie zainicjowane przez Fundację Nutricia, którego celem jest kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w Polsce w wieku od 5. miesiąca życia do 6. roku życia. To już czwarte tego typu badanie inicjowane przez Fundację, a zarazem największe realizowane w Polsce przez fundację korporacyjną w zakresie żywienia najmłodszych. Próba objęła 1000 dzieci z całej Polski, dobranych na podstawie bazy PESEL i została podzielona na trzy grupy wiekowe: 5–12 miesięcy, 13–36 miesięcy oraz 3–6 lat.

O Fundacji Nutricia:

Fundacja Nutricia została powołana w 1996 r. przez firmę Nutricia Polska Sp. z o.o. Od początku swojej działalności Fundacja podnosi świadomość na temat roli żywienia, początkowo angażując się m.in. w edukację żywieniową w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Od 2019 r. misją Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Swoje działania Fundacja kieruje do dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych. Fundacja prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak: „1000 pierwszych dni dla zdrowia” czy kampania „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Realizuje także ogólnopolski konkurs grantowy, umożliwiając naukowcom prowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia człowieka. Jest również inicjatorem programu „Kierunek – Żywienie Medyczne” dla przyszłych pracowników ochrony zdrowia.

1 Główne wyniki badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. m. ż. do 6. r. ż. badanie przekrojowe, ogólnopolskie 2024 rok – PITNUTS 2024” prezentowane podczas konferencji prasowej 10 kwietnia 2025”.
2 Tamże.



Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ