Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..



Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami. Nadwrażliwość zębów może skutecznie zepsuć letni nastrój. O tym, dlaczego nadwrażliwość nasila się latem i jak możemy z nią walczyć, opowiada Joanna Dziewit, dyplomowana higienistka.

W okresie letnim pojawia się wiele czynników, które mogą bezpośrednio przyczynić się do pojawienia lub nasilenia nadwrażliwości zębów:

Kontakt z zimnem, czyli gryzienie lodów oraz spożywanie innych napojów z lodem lub z lodówki, może znacząco pogorszyć sytuację prowadząc do bólu zębów.

Niesprawdzone pasty wybielające: latem często sięgamy po marketowe, niesprawdzone i nierekomendowane pasty wybielające, aby uzyskać piękny uśmiech. Niestety, są one bardzo abrazyjne i zamiast wybielać, często ścierają szkliwo, co prowadzi do nadwrażliwości.

Wzrost spożycia napojów gazowanych i kwaśnych: w lecie pijemy znacznie więcej napojów gazowanych, kwaśnych soków czy alkoholi. Te napoje zmieniają pH w ustach na kwaśne, co prowadzi do stopniowej demineralizacji szkliwa.
Co ciekawe, nawet utrwalone nawyki – takie jak poranne picie wody z cytryną, choć korzystne dla organizmu – mogą szkodzić szkliwu, powodując jego nadwrażliwość. Dlatego warto po takim napoju przepłukać jamę ustną zwykłą wodą, aby usunąć kwas z powierzchni zębów –
podkreśla ekspertka. Również nieświadome nawyki, takie jak obgryzanie ołówków czy długopisów, mogą prowadzić do ścierania szkliwa.




Jak rozpoznać nadwrażliwość zębów?

Jak tłumaczy ekspertka współpracująca z Pierre Fabre Oral Care – właścicielem marek Elgydium i Eludril – rozpoznanie nadwrażliwości zębów jest zazwyczaj dość proste. W przeciwieństwie do próchnicy, która zwykle powoduje ból w reakcji na słodkie produkty, nadwrażliwość objawia się przy kontakcie z zimnem, ciepłem, wiatrem lub innymi skrajnymi temperaturami. Jeśli po wypiciu zimnej wody odczuwasz ostry, krótkotrwały ból, to bardzo możliwe, że cierpisz na nadwrażliwość.

Nie tylko letnie nawyki mogą powodować nadwrażliwość. Wymienia się także problemy z układem pokarmowym, takie jak refluks żołądkowy czy bulimia – mogą one powodować, że kwas żołądkowy demineralizuje szkliwo, zwłaszcza w nocy. Również wady zgryzu mogą prowadzić do przeciążeń i odpryskiwania szkliwa, odsłaniając zębinę i powodując nadwrażliwość poprzez nieprawidłowe położenie zębów.

Jak sobie radzić z nadwrażliwością i zapobiegać jej nasileniu?

Jeśli już cierpisz na nadwrażliwość, picie zimnych napojów, alkoholi czy jedzenie kwaśnych owoców tylko pogarsza sytuację i potęguje cierpienie. Kluczowe jest odnalezienie przyczyny nadwrażliwości. Warto pamiętać o kilku ważnych krokach:

Wybieranie specjalistycznych past i płukanek. Zamiast past wybielających, wybieraj pasty „na nadwrażliwość”. Zwracaj uwagę na skład – aminofluorek (np. Fluorinol®) tworzy tarczę ochronną na zębach, a Chitosan MS wspomaga remineralizację szkliwa. Składniki takie, jak cyna aktywna, azotan potasu, chlorek strontu, cynk, arginina i hydroksyapatyt również są bardzo pomocne.

Wizyta u specjalisty: profesjonalista, np. higienistka stomatologiczna, może wykonać fluoryzację, która wytwarza ochronną tarczę na zębach, a także sprawdzić i oczyścić zęby.

Joanna Dziewit uspokaja: nadwrażliwość zębów można skutecznie łagodzić i leczyć, ale kluczem jest znalezienie i wyeliminowanie jej przyczyny oraz odpowiednia pielęgnacja.

Joanna Dziewit – dyplomowana higienistka stomatologiczna, specjalizująca się w profilaktyce ortodontycznej oraz edukacji pacjentów. Na co dzień aktywnie pracuje z osobami noszącymi aparaty ortodontyczne, a także w szeroko pojętej profilaktyce – wykonując zabiegi higienizacji. Prowadzi autorskie szkolenia dla higienistek i farmaceutów, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem zdobywanym w codziennej praktyce. Pasjonatka estetyki, nowoczesnej profilaktyki oraz pracy z ludźmi – offline i online. Autorka edukacyjnych treści na Instagramie jako @higienistka_w_sukience.




Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ