Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..



Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami. Nadwrażliwość zębów może skutecznie zepsuć letni nastrój. O tym, dlaczego nadwrażliwość nasila się latem i jak możemy z nią walczyć, opowiada Joanna Dziewit, dyplomowana higienistka.

W okresie letnim pojawia się wiele czynników, które mogą bezpośrednio przyczynić się do pojawienia lub nasilenia nadwrażliwości zębów:

Kontakt z zimnem, czyli gryzienie lodów oraz spożywanie innych napojów z lodem lub z lodówki, może znacząco pogorszyć sytuację prowadząc do bólu zębów.

Niesprawdzone pasty wybielające: latem często sięgamy po marketowe, niesprawdzone i nierekomendowane pasty wybielające, aby uzyskać piękny uśmiech. Niestety, są one bardzo abrazyjne i zamiast wybielać, często ścierają szkliwo, co prowadzi do nadwrażliwości.

Wzrost spożycia napojów gazowanych i kwaśnych: w lecie pijemy znacznie więcej napojów gazowanych, kwaśnych soków czy alkoholi. Te napoje zmieniają pH w ustach na kwaśne, co prowadzi do stopniowej demineralizacji szkliwa.
Co ciekawe, nawet utrwalone nawyki – takie jak poranne picie wody z cytryną, choć korzystne dla organizmu – mogą szkodzić szkliwu, powodując jego nadwrażliwość. Dlatego warto po takim napoju przepłukać jamę ustną zwykłą wodą, aby usunąć kwas z powierzchni zębów –
podkreśla ekspertka. Również nieświadome nawyki, takie jak obgryzanie ołówków czy długopisów, mogą prowadzić do ścierania szkliwa.




Jak rozpoznać nadwrażliwość zębów?

Jak tłumaczy ekspertka współpracująca z Pierre Fabre Oral Care – właścicielem marek Elgydium i Eludril – rozpoznanie nadwrażliwości zębów jest zazwyczaj dość proste. W przeciwieństwie do próchnicy, która zwykle powoduje ból w reakcji na słodkie produkty, nadwrażliwość objawia się przy kontakcie z zimnem, ciepłem, wiatrem lub innymi skrajnymi temperaturami. Jeśli po wypiciu zimnej wody odczuwasz ostry, krótkotrwały ból, to bardzo możliwe, że cierpisz na nadwrażliwość.

Nie tylko letnie nawyki mogą powodować nadwrażliwość. Wymienia się także problemy z układem pokarmowym, takie jak refluks żołądkowy czy bulimia – mogą one powodować, że kwas żołądkowy demineralizuje szkliwo, zwłaszcza w nocy. Również wady zgryzu mogą prowadzić do przeciążeń i odpryskiwania szkliwa, odsłaniając zębinę i powodując nadwrażliwość poprzez nieprawidłowe położenie zębów.

Jak sobie radzić z nadwrażliwością i zapobiegać jej nasileniu?

Jeśli już cierpisz na nadwrażliwość, picie zimnych napojów, alkoholi czy jedzenie kwaśnych owoców tylko pogarsza sytuację i potęguje cierpienie. Kluczowe jest odnalezienie przyczyny nadwrażliwości. Warto pamiętać o kilku ważnych krokach:

Wybieranie specjalistycznych past i płukanek. Zamiast past wybielających, wybieraj pasty „na nadwrażliwość”. Zwracaj uwagę na skład – aminofluorek (np. Fluorinol®) tworzy tarczę ochronną na zębach, a Chitosan MS wspomaga remineralizację szkliwa. Składniki takie, jak cyna aktywna, azotan potasu, chlorek strontu, cynk, arginina i hydroksyapatyt również są bardzo pomocne.

Wizyta u specjalisty: profesjonalista, np. higienistka stomatologiczna, może wykonać fluoryzację, która wytwarza ochronną tarczę na zębach, a także sprawdzić i oczyścić zęby.

Joanna Dziewit uspokaja: nadwrażliwość zębów można skutecznie łagodzić i leczyć, ale kluczem jest znalezienie i wyeliminowanie jej przyczyny oraz odpowiednia pielęgnacja.

Joanna Dziewit – dyplomowana higienistka stomatologiczna, specjalizująca się w profilaktyce ortodontycznej oraz edukacji pacjentów. Na co dzień aktywnie pracuje z osobami noszącymi aparaty ortodontyczne, a także w szeroko pojętej profilaktyce – wykonując zabiegi higienizacji. Prowadzi autorskie szkolenia dla higienistek i farmaceutów, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem zdobywanym w codziennej praktyce. Pasjonatka estetyki, nowoczesnej profilaktyki oraz pracy z ludźmi – offline i online. Autorka edukacyjnych treści na Instagramie jako @higienistka_w_sukience.




ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ