Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?



Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz wrócić do formy i znowu poczuć się lekko. Na szczęście istnieją naturalne i proste sposoby regeneracji, które zawsze zdają egzamin. O tym, które warto teraz wdrożyć, opowiada Magdalena Czerska, jelitolog i terapeutka żywieniowa.

Okres świąt to dla wielu osób okazja do rozkoszowania się pysznymi tradycyjnymi potrawami 
i chwilowego odstępstwa od diety oraz codziennych nawyków żywieniowych. Efektem w wielu przypadkach jest gorsze samopoczucie, uczucie zmęczenia, przejedzenia i ogólny brak energii. To sygnał, że nasze jelita oraz zamieszkująca je mikroflora, potrzebują wsparcia.

– Drastyczne diety i suplementy stosowane w okresie poświątecznym to nie zawsze dobry pomysł. – tłumaczy Magdalena Czerska. Nasz układ trawienny jest teraz przeciążony nie tylko ilością jedzenia, ale też jego jakością oraz brakiem ruchu. Dlatego powrót do formy należy rozłożyć na kilka dni i nie stosować radykalnych środków, które dodatkowo mogłyby obciążyć organizm – podpowiada ekspertka i podaje kilka prostych rozwiązań.

Regeneracja jelit po świętach – proste wskazówki

Jedz lekko


W pierwszych dniach po świętach warto postawić na dania lekkostrawne, które pozwolą jelitom odpocząć. Ciepłe zupy, gotowane warzywa, kleiki czy lekkostrawne kasze to posiłki, które wspomagają trawienie i regenerację błony śluzowej jelit. W tym czasie warto powstrzymać się od potraw smażonych, ciężkich sosów i dużych ilości mięsa.

Zadbaj o nawodnienie

Woda wspiera naturalne procesy detoksykacyjne, pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii i wspaniale nawadnia organizm. Dodaj do niej plasterek cytryny, imbiru lub kilka listków mięty – to pobudzi trawienie. Dobrym pomysłem jest także wypijanie szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny tuż po przebudzeniu.




Wsparcie ziół

Stosowanie herbatek ziołowych – z kopru włoskiego, rumianku lub mięty – to tradycyjny i tani sposób na wsparcie trawienia. Odpowiednio dobrane zioła łagodzą wzdęcia, działają przeciwzapalnie i pobudzają trawienie.

Sięgnij po kiszonki i produkty fermentowane

Naturalne probiotyki, takie jak kiszona kapusta, ogórki, kefir czy jogurt naturalny, pomogą przywrócić równowagę mikroflory jelitowej. Kupując tego typu produkty warto zwrócić uwagę na ich skład.

Nie zapominaj o aktywności fizycznej


Ruch jest tak samo ważny jak dieta – wspaniale wpływa na perystaltykę jelit i ogólną regenerację organizmu. W tym przypadku sprawdzi się każda forma, która sprawi Ci przyjemność; mogą to być spacery, lekkie ćwiczenia rozciągające, joga, taniec. Nie musisz od razu wskakiwać na bieżnię, czy dźwigać ciężarów na siłowni. 

Równowaga nie tylko po świętach

Święta to trudny okres dla naszych jelit, ale i całego organizmu. Jednak takie krótkie odstępstwo od normy raz na jakiś czas, jeżeli na co dzień o siebie dbamy i zaraz po świętach wrócimy na dobre tory, nie zrujnuje nam zdrowia. Warto bowiem pamiętać o roli jelit, jaką odgrywają w naszym organizmie. Odpowiadają nie tylko za trawienie, ale szereg innych procesów. Dlatego ich zdrowie powinno być dla nas priorytetem.

– Zdrowie zaczyna się w jelitac – przypomina Magdalena Czerska Dlatego dbajmy o nie nie tylko od święta. Jeżeli miałabym polecić jedną zasadę, która powinna zostać z nami na dłużej, poleciłabym przyjmowanie naturalnego colostrum w formie liofilizowanej. To produkt, który wspiera odbudowę bariery jelitowej, wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na nasze zdrowie – rekomenduje ekspertka.



Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ