Przepyszne przepisy z tuńczykiem



Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
Składniki na 4 porcje:
4 x Rio Mare Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
800 g świeżej dyni pokrojonej na kawałki
kilka gałązek rozmarynu
60 g oliwy extra vergine
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Jeśli kawałki dyni są zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Podsmaż na nieprzywierającej patelni z oliwą z oliwek, szczyptą soli i kilkoma gałązkami rozmarynu, aż będą miękkie i złociste.
Ugotowaną dynię ułóż na 4 talerzach. Dobrze wymieszaj Insalatissime, a następnie rozłóż łyżką na każdym talerzu obok dyni.
Podawaj na ciepło.

Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:
150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
400 g makaronu
200 g sera np. cheddar
50 g parmezanu
50 g masła
40 g mąki
300 ml mleka
150 ml śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Wrap z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:
4 tortille
4 x 80 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
2 dojrzałe pomidory
1 dojrzałe awokado
4 łyżki majonezu
2 marchewki
50 g mieszanych sałat
½ cytryny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.
Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.
Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.
Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń ciasno tortille, upewniając się, że nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół, na ukos i podawaj.




Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)
350 g krótkiego makaronu
200 g mozzarelli
30 g tartego parmezanu
100 ml śmietanki
100 g krojonych pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku
szczypta oregano kilka listków bazylii
20 g oliwy z oliwek extra vergine
sól

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem

Składniki na 4 kanapki:
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
8 kromek chleba tostowego
160 g sera cheddar lub emmentaler
1 łodyga selera
gałązka pietruszki
1 twardy pomidor
1/4 czerwonej cebuli
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
30 g masła
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę – dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.
Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.
Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ