Grillowany hot dog z surówką colesław – Dzień hot doga, czyli pyszne świętowanie w amerykańskim stylu



Hot dog to szybkie i pyszne danie. Na ogół kojarzy nam się z wakacyjnym klimatem, kiedy w miejscowościach turystycznych widzimy dużo budek serwujących ten letni przysmak. O ile pierwowzór dania był raczej ubogi i nie zawierał właściwie żadnych dodatków, dziś szefowie kuchni i kucharze-amatorzy prześcigają się w pomysłach na apetyczne podanie popularnego fast foodu. Czy wiecie, że 4 lipca obchodzony jest Dzień hot doga? To doskonała okazja do tego, by poznać bliżej nie tylko jego historię, ale też inspirujące przepisy na to danie.

Huczne świętowanie 4 lipca

Data ta wiąże się przede wszystkim z amerykańskim Dniem Niepodległości. Popkultura przyzwyczaiła nas do kojarzenia go ze spektakularnymi pokazami fajerwerków, paradami, festynami, imprezami, koncertami… To dzień wypełniony radością i patriotyczną atmosferą. Trudno byłoby o wybór lepszego terminu na uhonorowanie hot doga – przekąski, która cieszy się w Stanach Zjednoczonych ogromną popularnością, choć znany jest doskonale w innych rejonach świata, a jego korzenie sięgają najpewniej XV-wiecznej Europy.

Jak „długi pies” dotarł do Ameryki?

Przyjmuje się, że pierwsze hot dogi powstały pod koniec XV wieku na terenie Niemiec. Właśnie w tym okresie we Frankfurcie nad Menem wynaleziono parówki. Cienkie kiełbaski ze względu na swój podłużny kształt nazywano dachshund, co można tłumaczyć jako jamnik lub po prostu długi pies. Początkowo jadano je z chlebem, a pod koniec XIX wieku trafiły do Stanów Zjednoczonych wraz z europejskimi imigrantami. Wśród nich był Charles Feltman – właściciel pierwszego lokalu, w którym serwowano parówki na gorąco w mlecznej bułce. Z czasem zaczęto podawać je z musztardą, co wydaje się mało urozmaiconym zestawem, zwłaszcza że obecnie na stołach pojawiają się przysmaki typu grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem Samba.



Grillowany hot dog z surówką colesław

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:

• 4 parówki
• 4 bułki do hot-dogów
• 4 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny
• ¾ białej kapusty
• 1 marchewka
• 1 cebula
• sok z 1 cytryny
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkuj drobno, marchewkę zetrzyj na tarce i wymieszaj wszystko z sokiem z cytryny, przyprawami i majonezem Hellmann’s, który połączy i odpowiednio doprawi składniki oraz nada sałatce amerykańskiego charakteru.
2. Bułki do hot dogów oraz parówki podgrzej na grillu.
3. Do ciepłej bułki nałóż sałatkę colesław, a następnie parówkę. Gotowe hot dogi udekoruj majonezem.

Dzień hot doga z ponad stuletnią tradycją

Dzień hot doga jest owocem wieloletniego amerykańskiego zwyczaju – organizowania zawodów w jedzeniu tego przysmaku na czas. Pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się prawdopodobnie w 1916 roku. Wydarzenie miało miejsce w nowojorskim barze Nathan’s Famous.

Prawdopodobnie zainicjowało go czterech imigrantów, którzy w ten sposób starali się ustalić, kto z nich jest największym patriotą. O uzyskaniu honorowego tytułu miała zdecydować największa liczba zjedzonych hot dogów. Do dziś ten nietypowy sport przyciąga rzesze śmiałków chcących spróbować swoich sił w apetycznej konkurencji oraz kibiców dopingujących zawodników i pragnących na własne oczy przekonać się o pojemności żołądków najbardziej zdeterminowanych parówkożerców.

Jak zrobić hot dogi w zaciszu własnej kuchni?

4 lipca w polskim kalendarzu nie jest świętem, ale wakacyjny klimat to świetny pretekst do przygotowania słynnej potrawy samodzielnie. Tym bardziej że o tej porze roku posiłki na świeżym powietrzu smakują najlepiej, więc warto skusić się na piknikowego hot doga z ogórkiem konserwowym, kukurydzą, sałatą lodową, cebulą i pomidorem. Polecamy również wypróbować przepis na grillowanego hot doga z surówką colesław.

Dodatki do hot dogów – daj się ponieść wyobraźni

Składniki, które mają urozmaicić smak hot dogów, zaleca się dodawać tuż przed podaniem. Co włożyć do bułki oprócz parówki? Możliwości jest wiele!

Pikle i prażona cebula to kulinarny klasyk. Kapusta kiszona albo koreańskie kimchi to opcja idealna dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Ostre papryczki jalepeno zadowolą fanów ognistych smaków, a kawałki podsmażonego boczku zamienią hot doga w prawdziwą ucztę. Jeśli nie masz pod ręką pszennych bułek, możesz przygotować francuskie hot dogi z ciemnym sosem piwnym. Parówki w cieście to również doskonała i niezwykle smaczna propozycja. Udanego świętowania!

Zobacz także:

Grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem

Piknikowy hot dog

Francuskie hot dogi z ciemnym sosem piwnym

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ