Francuskie hot dogi z ciemnym sosem piwnym – Dzień hot doga, czyli pyszne świętowanie w amerykańskim stylu



Hot dog to szybkie i pyszne danie. Na ogół kojarzy nam się z wakacyjnym klimatem, kiedy w miejscowościach turystycznych widzimy dużo budek serwujących ten letni przysmak. O ile pierwowzór dania był raczej ubogi i nie zawierał właściwie żadnych dodatków, dziś szefowie kuchni i kucharze-amatorzy prześcigają się w pomysłach na apetyczne podanie popularnego fast foodu. Czy wiecie, że 4 lipca obchodzony jest Dzień hot doga? To doskonała okazja do tego, by poznać bliżej nie tylko jego historię, ale też inspirujące przepisy na to danie.

Huczne świętowanie 4 lipca

Data ta wiąże się przede wszystkim z amerykańskim Dniem Niepodległości. Popkultura przyzwyczaiła nas do kojarzenia go ze spektakularnymi pokazami fajerwerków, paradami, festynami, imprezami, koncertami… To dzień wypełniony radością i patriotyczną atmosferą. Trudno byłoby o wybór lepszego terminu na uhonorowanie hot doga – przekąski, która cieszy się w Stanach Zjednoczonych ogromną popularnością, choć znany jest doskonale w innych rejonach świata, a jego korzenie sięgają najpewniej XV-wiecznej Europy.

Jak „długi pies” dotarł do Ameryki?

Przyjmuje się, że pierwsze hot dogi powstały pod koniec XV wieku na terenie Niemiec. Właśnie w tym okresie we Frankfurcie nad Menem wynaleziono parówki. Cienkie kiełbaski ze względu na swój podłużny kształt nazywano dachshund, co można tłumaczyć jako jamnik lub po prostu długi pies. Początkowo jadano je z chlebem, a pod koniec XIX wieku trafiły do Stanów Zjednoczonych wraz z europejskimi imigrantami. Wśród nich był Charles Feltman – właściciel pierwszego lokalu, w którym serwowano parówki na gorąco w mlecznej bułce. Z czasem zaczęto podawać je z musztardą, co wydaje się mało urozmaiconym zestawem, zwłaszcza że obecnie na stołach pojawiają się przysmaki typu grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem Samba.



Francuskie hot dogi z ciemnym sosem piwnym

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:

• 4 parówki
• 1 opakowanie Sosu do Pieczeni Ciemny Knorr
• 300 ml piwa
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka suszonego tymianku
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Parówki zawiń pojedynczo w kawałki ciasta. Następnie wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
2. Sos do pieczeni Knorr wymieszaj z piwem, dodaj cukier oraz listki tymianku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3-5 minut. Po tym czasie sos przecedź przez sitko.
3. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C i zapiecz w nim parówki przez 20 minut. Gotowe złociste hot dogi podawaj z ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem.

Dzień hot doga z ponad stuletnią tradycją

Dzień hot doga jest owocem wieloletniego amerykańskiego zwyczaju – organizowania zawodów w jedzeniu tego przysmaku na czas. Pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się prawdopodobnie w 1916 roku. Wydarzenie miało miejsce w nowojorskim barze Nathan’s Famous.

Prawdopodobnie zainicjowało go czterech imigrantów, którzy w ten sposób starali się ustalić, kto z nich jest największym patriotą. O uzyskaniu honorowego tytułu miała zdecydować największa liczba zjedzonych hot dogów. Do dziś ten nietypowy sport przyciąga rzesze śmiałków chcących spróbować swoich sił w apetycznej konkurencji oraz kibiców dopingujących zawodników i pragnących na własne oczy przekonać się o pojemności żołądków najbardziej zdeterminowanych parówkożerców.

Jak zrobić hot dogi w zaciszu własnej kuchni?

4 lipca w polskim kalendarzu nie jest świętem, ale wakacyjny klimat to świetny pretekst do przygotowania słynnej potrawy samodzielnie. Tym bardziej że o tej porze roku posiłki na świeżym powietrzu smakują najlepiej, więc warto skusić się na piknikowego hot doga z ogórkiem konserwowym, kukurydzą, sałatą lodową, cebulą i pomidorem. Polecamy również wypróbować przepis na grillowanego hot doga z surówką colesław.

Dodatki do hot dogów – daj się ponieść wyobraźni

Składniki, które mają urozmaicić smak hot dogów, zaleca się dodawać tuż przed podaniem. Co włożyć do bułki oprócz parówki? Możliwości jest wiele!

Pikle i prażona cebula to kulinarny klasyk. Kapusta kiszona albo koreańskie kimchi to opcja idealna dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Ostre papryczki jalepeno zadowolą fanów ognistych smaków, a kawałki podsmażonego boczku zamienią hot doga w prawdziwą ucztę. Jeśli nie masz pod ręką pszennych bułek, możesz przygotować francuskie hot dogi z ciemnym sosem piwnym. Parówki w cieście to również doskonała i niezwykle smaczna propozycja. Udanego świętowania!

Zobacz także:

Grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem

Piknikowy hot dog

Grillowany hot dog z surówką colesław

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ