Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z cebuli



6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której czerpiemy przyjemność! Czy na ogół odmawiacie sobie ulubionych smakołyków? 6 maja myślenie o diecie i ograniczeniach żywieniowych powinno pójść w zapomnienie! Bez konieczności liczenia kalorii. Ale czy tylko 6 maja? Pozwólcie sobie czasem na słodką chwilę zapomnienia. W artykule zebraliśmy garść inspiracji na smaczne przekąski.

6 maja to wyjątkowa data, na którą przypada Międzynarodowy Dzień bez Diety! Święto zostało ustanowione w 1992 roku, a jego pomysłodawczynią była angielska feministka – Mary Evans. Cel, jaki przyświeca temu wydarzeniu, to akceptacja własnego ciała i czerpanie przyjemności z jedzenia smacznych posiłków. Z pewnością każdy ma takie dania, które uwielbia, ale na ogół unika ich ze względu na kaloryczność. Jak wiadomo zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywania. Jednak od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na ulubiony deser, pizzę czy inną przekąskę. Poznajcie nasze inspiracje na dania, które z powodzeniem możecie zjeść w domu, lub korzystając z pięknej pogody, zabrać ze sobą na piknik.

Na słono! Co wybrać – burgera, tortillę czy frytki?

Chrupiące frytki z cukinii w parmezanowej skorupce, domowe grissini czy paluszki serowe z ciasta francuskiego wydają się być bardzo smacznym pomysłem na słone przekąski, które można chrupać w ciągu dnia lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Frytki z cukinii zrobicie w zaledwie 30 minut! Pokrojoną cukinię na frytki o grubości około 2 cm wystarczy obtoczyć w jajku i parmezanie i wstawić na około 20 minut do nagrzanego do 200-220°C piekarnika. Voilà!

Możecie serwować je razem z ulubionym dipem. A jako danie główne polecamy tortillę ze szpinakiem. Możecie zastąpić je wrapami z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. To równie dobry i smaczny pomysł na posiłek. Spróbujecie? A co powiecie na aromatyczne double burgery z serem i konfiturą, które w niecałą godzinę zawitają na Waszych talerzach. Mogłoby się wydawać, że nic nie pobije ich aromatu. A jednak! Smak warzywnego burgera bez mięsa także okaże się doskonały, dzięki kompozycji warzyw i ich odpowiedniej obróbce.




Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z cebuli

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji:
4

Składniki:
• 700 g mięsa wołowego z udźca
• 4 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny
• 1 łyżka Przyprawy do Kurczaka Knorr
• 2 łyżki marynowanego pieprzu zielonego
• 100 g sera pleśniowego typu blue
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 4 plastry sera żółtego
• 4 liście sałaty karbowanej ciemnej
• 4 bułki do hamburgerów
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta pieprzu
• 6 czerwonych cebul
• 4 łyżki octu balsamicznego
• 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.
2. Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów.
3. Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. Zielony pieprz z grubsza przesiekaj nożem, wymieszaj go z majonezem. Na grillu opiecz bułki a następnie posmaruj je powstałym sosem.
4. Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.
5. Na bułkę połóż liść sałaty, następnie burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.

zobacz także:
Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia
Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Warzywne burgery
Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Tortilla ze szpinakiem

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a także strefa aktywności, strefa wiedzy, strefa relaksu, warsztaty…
CZYTAJ

Dlaczego adaptacja do zmian klimatu jest ważna również na poziomie województwa?

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się do coraz bardziej odczuwalnych skutków zmian klimatu. To działania podejmowane na wszystkich…
CZYTAJ

Duży krok dla człowieka, duży krok dla planety. Startuje wyzwanie Healthy Cities

Rusza czwarta edycja wyzwania Healthy Cities, corocznej inicjatywy Grupy LUX MED, która łączy promowanie zdrowego stylu życia z troską o…
CZYTAJ

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów

Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać…
CZYTAJ

Gorący trend 2024 w medycynie estetycznej – REGENERACJA!

Zatrzymać upływ czasu – to marzenie większości z nas. Piękne, ale czy realne? Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą nowoczesne zabiegi medycyny…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu skokowego, to uraz może przydarzyć się każdemu i…
CZYTAJ

Angina – dlaczego chorujemy na nią latem?

Angina to ostre zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła, charakteryzujące się specyficznymi objawami i często wymagające leczenia antybiotykiem. Choroba…
CZYTAJ

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają obecnie coraz większej liczby osób. Zmiany widoczne na…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ

Angina – dlaczego chorujemy na nią latem?

Angina to ostre zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła, charakteryzujące się…
CZYTAJ

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają…
CZYTAJ