Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Mule w śmietanie po norwesku



Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz, oceanów, rzek i jezior. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stanowią ważne źródło białka, są pełne składników odżywczych, a dodatkowo mogą być pozyskiwane przy niewielkim wpływie na środowisko.

Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Żyje w niej ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze – jest więc w czym wybierać! Oprócz niezwykłych walorów smakowych, ryby i owoce morza dostarczają nam również cennych dla naszego organizmu substancji: białka, cynku, żelaza, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują , że składniki te spożywane w rybach i owocach morza są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety.

Dodatkowo, w porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu, połowy dziko żyjących ryb i owoców morza są stosunkowo niskoemisyjnym źródłem białka, co sprawia, że niebieska żywność jest bardziej przyjazna środowisku. Jest to niezmiernie ważne w dobie postępującej zmiany klimatu.

Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po produkty niebieskiej żywności, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane. Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.

Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

Sprawdź przepisy na aromatyczne, niebieskie dania!



Mule w śmietanie po norwesku

Pyszny norweski przepis na mule ze zrównoważonych połowów, według fińskiego eksperta sushi, Jespera Björkella.

CO WIESZ O MULACH?

Miękkie mięso małży (MULI, OMUŁKÓW) to wyjątkowo zdrowy przysmak, bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych kluczowych dla zbilansowanej diety.

Omułki jadalne występują głównie we wschodnim i północnym Atlantyku, a jedne z najbardziej znanych łowisk znajdują się w Morzu Białym. Można je również znaleźć na północnym Pacyfiku.


Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

• 3 łyżki masła
• 2 posiekane szalotki
• 200 ml białego wina
• 1 kg muli (małży, omułków) z certyfikatem MSC
• 300 ml śmietany „double cream” lub kremówki
• 3 łyżki startego chrzanu
• 2 łyżki drobno pokrojonego koperku (lub pietruszki) i dodatkowo do dekoracji
• Biały pieprz
• Sól
• 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1.
Umyj i oczyść małże pod zimną wodą. Jeśli jakieś małże są otwarte, mocno uderzaj nimi o bok durszlaka lub miski – powinny się natychmiast zamknąć. Nie używaj tych, które są otwarte lub mają pęknięte i połamane muszle.
2. Rozpuść masło w rondelku, dodaj drobno posiekaną cebulę i gotuj na małym ogniu przez 2-4 minuty. Uważaj, aby nie przypalić.
3. Dodaj wino i małże. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż małże się otworzą. Wyciągnij małże i oddziel te, które się nie otworzyły.
4. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, chrzan i koperek (lub pietruszkę) i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj pieprz, sól i szczyptę cukru. Unikaj gotowania pieprzu, ponieważ sos może stać się gorzki.
5. Małże polej sosem i udekoruj posiekanym koprem (lub pietruszką). Podawaj z młodymi ziemniakami lub świeżym makaronem.

#zdrowoismacznie

* * *
DODATKOWE INFORMACJE:
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową, która działa od ponad 25 lat. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na pólkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2021-22).
W Polsce MSC działa już od 10 lat. Przez ten czas polskie firmy przetwórcze wyprodukowały ponad 800 tys. ton certyfikowanych produktów na rynki w Polsce, Europie i na całym świecie, a w samej Polsce sprzedanych zostało 400 mln sztuk produktów ze znakiem MSC. Polscy konsumenci mogą wybierać z blisko 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.

1. https://www.nature.com/articles/s41586-023-05737-x
2. https://www.researchgate.net/publication/298429211_Sustaining_healthy_diets_The_role_of_capture_fisheries_and_aquaculture_for_improving_nutrition_in_the_post-2015_era

zobacz także Niebieska żywność przepisy:
Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Morszczuk po baskijsku
Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Pieczony sandacz
Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Smażone krewetki królewskie

Retinol plus fotoprotekcja – Jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji

Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,…
CZYTAJ

Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Gdy aura na zewnątrz bywa kapryśna postaw na sprawdzone przepisy. Soczyste 
i aromatyczne klopsiki w delikatnym sosie to klasyka, która…
CZYTAJ

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co…
CZYTAJ

Bonding stomatologiczny – spełnienie marzeń o zachwycającym uśmiechu? Sprawdzamy!

Wśród metod pozwalających na uzyskanie pięknych, białych zębów mnożą się propozycje, które w sposób mniej lub bardziej inwazyjny mają doprowadzić…
CZYTAJ

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może prowadzić do niepożądanych reakcji skórnych, jak fotouczulenia i…
CZYTAJ

Ginekologia estetyczna – nie ma się czego wstydzić!

Poprawa wyglądu oraz funkcjonowania kobiecych okolic intymnych to główne cele zabiegów z obszaru ginekologii estetycznej. Szczególnie efektywnie działają w tym…
CZYTAJ

Polacy entuzjastami mody z drugiej ręki? Wraz z nadejściem nowego sezonu, Vinted sprawdza zwyczaje zakupowe nowej garderoby

Niemal połowa Polaków postrzega modę jako istotną formę auto ekspresji. Czesi i Słowacy mniej skupiają się na swoim wyglądzie. Ponad…
CZYTAJ

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o sercu – mimo niewielkiego rozmiaru, pracuje nieustannie przez całe nasze życie, pełniąc kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu


Ostatnia niedziela września na całym świecie obchodzona jest jako Światowy Dzień Serca – inicjatywa, której celem jest zwiększenie świadomości na…
CZYTAJ

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki…
CZYTAJ

Trwa wyzwanie Healthy Cities. Każdy uczestnik to jedno posadzone drzewo

Trwa wyzwanie Healthy Cities, w ramach którego mieszkańcy 66 miast na prawach powiatu i pracownicy firm codziennie przemierzają minimum 6…
CZYTAJ

Jak dopasować aktywność fizyczną do swojego stylu życia i dlaczego to takie ważne? O poważnych konsekwencjach braku ruchu alarmują naukowcy

Prowadzimy siedzący tryb życia, sporo czasu spędzamy przed monitorami, a wyjście do sklepu czasami bywa jedyną aktywnością fizyczną w ciągu…
CZYTAJ

Wszechstronność i jesienne odmłodzenie Czego jeszcze nie wiesz o retinolu?

Retinol jest ulubieńcem świata beauty i absolutnym królem wszechstronności. Odmładza, regeneruje, normalizuje i … „naprawia” to, co w danym momencie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala…
CZYTAJ

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może…
CZYTAJ

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o sercu – mimo niewielkiego rozmiaru, pracuje nieustannie przez całe nasze życie, pełniąc kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu


Ostatnia niedziela września na całym świecie obchodzona jest jako Światowy Dzień Serca…
CZYTAJ

Jak dopasować aktywność fizyczną do swojego stylu życia i dlaczego to takie ważne? O poważnych konsekwencjach braku ruchu alarmują naukowcy

Prowadzimy siedzący tryb życia, sporo czasu spędzamy przed monitorami, a wyjście do…
CZYTAJ

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ