Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Morszczuk po baskijsku



Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz, oceanów, rzek i jezior. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stanowią ważne źródło białka, są pełne składników odżywczych, a dodatkowo mogą być pozyskiwane przy niewielkim wpływie na środowisko.

Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Żyje w niej ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze – jest więc w czym wybierać! Oprócz niezwykłych walorów smakowych, ryby i owoce morza dostarczają nam również cennych dla naszego organizmu substancji: białka, cynku, żelaza, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują , że składniki te spożywane w rybach i owocach morza są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety.

Dodatkowo, w porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu, połowy dziko żyjących ryb i owoców morza są stosunkowo niskoemisyjnym źródłem białka, co sprawia, że niebieska żywność jest bardziej przyjazna środowisku. Jest to niezmiernie ważne w dobie postępującej zmiany klimatu.

Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po produkty niebieskiej żywności, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane. Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.

Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

Sprawdź przepisy na aromatyczne, niebieskie dania!



Morszczuk po baskijsku

Zdrowa potrawa z morszczuka z klasycznymi dodatkami z północnej Hiszpanii. Przepis brytyjskiego pisarza i restauratora Mitcha Tonksa.

CO WIESZ O MORSZCZUKU?

Morszczuk jest jedną z najzdrowszych ryb, ponieważ jego delikatne mięso zawiera mało tłuszczu przy dużej zawartości fosforu i wapnia – mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju układu kostnego.
Morszczuki poławiane są na Atlantyku i Pacyfiku.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

• ½ suszonej papryczki chilli
• 4 filety z morszczuka z certyfikatem MSC (ok. 180–200 g każdy), ze skórą
• 100 ml oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
• 20 ml dobrej jakości sosu agrodolce (np. biały ocet balsamiczny)
• 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
• Sól

Sos Romesco

• 4 suszone papryczki chili
• 100 g blanszowanych migdałów (całe migdały)
• 6 obranych ząbków czosnku
• 12 pieczonych papryczek piquillo
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• ¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
• 25 ml octu sherry
• 100 ml oliwy z oliwek
• Sól

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Suszone papryczki chili, potrzebne do ryby i sosu, mocz w osobnych miseczkach przez 10 minut, następnie odsącz i usuń pestki.
2. Sos: umieść migdały i 4 namoczone papryczki chili w blenderze i miksuj, aż będą grubo posiekane. Dodaj czosnek, pieczone papryki oraz przyprawy i ponownie zmiksuj. Dodaj ocet, oliwę z oliwek (zostaw 1 łyżkę na później) i szczyptę soli, a następnie miksuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
3. Na dużą patelnię żaroodporną wlej odłożoną wcześniej oliwę. Filety z morszczuka smaż skórką do dołu na lekko złoty kolor. Obróć, a następnie włóż patelnię do piekarnika na ok. 5 minut.
4. Namoczone suszone papryczki chili pokrój na małe plasterki. Podgrzej czosnek w odrobinie oliwy, dodaj pokrojone chili i szczyptę soli. Gotuj delikatnie przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
5. Gdy czosnek zacznie się rumienić, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj odrobinę octu oraz posiekaną natkę pietruszki.
6. Wyjmij rybę z piekarnika. Wyłóż filety na talerz i zdejmij skórkę. Polej odrobiną sosu czosnkowego i podawaj z łyżką sosu Romesco.

#zdrowoismacznie

* * *
DODATKOWE INFORMACJE:
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową, która działa od ponad 25 lat. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na pólkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2021-22).
W Polsce MSC działa już od 10 lat. Przez ten czas polskie firmy przetwórcze wyprodukowały ponad 800 tys. ton certyfikowanych produktów na rynki w Polsce, Europie i na całym świecie, a w samej Polsce sprzedanych zostało 400 mln sztuk produktów ze znakiem MSC. Polscy konsumenci mogą wybierać z blisko 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.

1. https://www.nature.com/articles/s41586-023-05737-x
2. https://www.researchgate.net/publication/298429211_Sustaining_healthy_diets_The_role_of_capture_fisheries_and_aquaculture_for_improving_nutrition_in_the_post-2015_era

zobacz także Niebieska żywność przepisy:

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Pieczony sandacz
Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Smażone krewetki królewskie
Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata! – Mule w śmietanie po norwesku

Światowy Dzień Choroby Alzheimera – jak wspierać bliskiego w chorobie otępiennej?

Każdemu z nas, niezależnie od wieku, zdarzają się problemy z pamięcią. Jeśli jednak zauważymy, że takie sytuacje – zwłaszcza u…
CZYTAJ

Wracamy z urlopu. Co należy suplementować po wakacjach

Badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association donosi, że około jedna piąta wszystkich pasażerów samolotów zapadła na infekcje…
CZYTAJ

Czego potrzebują nasze loki? Cud, miód… i aloes

Delikatne skręty, burza loków lub romantyczne fale. Każdy z typów kręconych włosów wymaga szczególnie troskliwej pielęgnacji. Eksperci podpowiadają, że najcenniejsze…
CZYTAJ

Cyfrowa krzywda – realne wołanie o pomoc

Krzywda wyrządzona w sieci boli tak samo, jak ta wyrządzona w realu. Nastolatki zdają się być mistrzami w wyrządzaniu sobie…
CZYTAJ

Rower a nawierzchnia, czyli jak znaleźć idealne połączenie? Zainspiruj się marką STORM

Rower to coraz chętniej wybierany środek transportu, ale też sposób na aktywność fizyczną czy krajoznawcze wycieczki. Zanim jednak wyruszysz w…
CZYTAJ

Czym różnią się szampony do świadomej pielęgnacji włosów od OnlyBio?

Marka OnlyBio znana z zaawansowanych produktów do świadomej pielęgnacji włosów i skóry głowy w swoim asortymencie ma szeroki wybór produktów…
CZYTAJ

Świat beauty pokochał OMO. Na czym polega nowy trend mycia włosów?

OMO to jeden ze skrótów, które zawojowały ostatnio rynek beauty. Jest używany przez fryzjerów, trychologów i włosomaniaczki właściwie bez przerwy.…
CZYTAJ

Unikalny design w klasycznej kolorystyce – Gatta z nową kolekcją rajstop wkracza na salony!

Do casualowej, bardziej sportowej, czy też eleganckiej stylizacji - rajstopy w każdym wydaniu prezentują się zjawiskowo. Ten element garderoby urozmaici…
CZYTAJ

Śródziemnomorskie kalmary na ostro – panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD

Aromatyczna kuchnia Morza Śródziemnego zachwyca przede wszystkim wyrazistym smakiem. Opiera się głównie na owocach morza, a jednymi z najpopularniejszych są…
CZYTAJ

Łagodzenie, ukojenie i dobra rutyna. Czego potrzebuje skóra atopowa?

Właściwa pielęgnacja skóry atopowej stanowi kluczowy element wspierający leczenie. To także sposób na znaczną poprawę komfortu życia chorych i zwalczanie…
CZYTAJ

Wrogowie urody – jakie czynniki mają destrukcyjny wpływ na skórę i kolagen?

Pielęgnując urodę często skupiamy się na rozwiązaniach, które mają pomóc w odzyskaniu młodego wyglądu. Poszukujemy coraz to nowych składników aktywnych,…
CZYTAJ

Powrót do pracy – z Sinsay na pewno będzie stylowy!

Powrót do biura po udanych wakacjach nie jest tym, na co czekamy z niecierpliwością, ale dzięki odświeżonej szafie na pewno…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Choroby Alzheimera – jak wspierać bliskiego w chorobie otępiennej?

Każdemu z nas, niezależnie od wieku, zdarzają się problemy z pamięcią. Jeśli…
CZYTAJ

Wracamy z urlopu. Co należy suplementować po wakacjach

Badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association donosi, że około…
CZYTAJ

Problem z zajściem w ciążę? Przyczyną może być endometrioza

W 96% przypadków endometrioza skutkuje obniżeniem płodności. U co trzeciej kobiety zgłaszającej…
CZYTAJ

Innowacyjne testy na endometriozę łatwiej dostępne

Nie lata, a od kilku do kilkunastu dni – tyle wystarczy, by…
CZYTAJ

Pierwszy na świecie test na endometriozę – od teraz w InviMed Warszawa!

Prawie 94% skuteczności wykrycia endometriozy w organizmie kobiety – mowa 
o pierwszym…
CZYTAJ