Jedzenie ma znaczenie – 10 produktów, które pokochają Twoje oczy



Zgubienie nadprogramowych kilogramów, regulowanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie zdrowia naszych oczu – wszystkie wymienione cele zdrowotne mają jeden mianownik – zbilansowaną dietę. Podczas gdy stosunkowo dużo wiemy o wpływie odżywiania na sylwetkę czy minimalizowanie ryzyka chorób cywilizacyjnych, większe trudności może przynieść określenie zależności między tym co jemy a jakością widzenia. Które produkty warto dołączyć do naszej diety z korzyścią dla naszych oczu? Odpowiada dr n. med. Anna Groblewska, specjalista chorób oczu, ekspertka kampanii #GodzinaDlaOka.

Co powinna zawierać dieta dla zdrowych oczu?

Według raportu #GodzinaDlaOka blisko 50 procent respondentów przynajmniej raz w tygodniu obserwuje u siebie problemy z oczami. Wśród najczęstszych możemy wymienić m.in.: ich ból, zaczerwienienie, uczucie piasku pod powiekami, a nawet łzawienie czyli dolegliwości związane z tzw. zespołem suchego oka. Poza stosowaniem zewnętrznego wsparcia (np. kropli nawilżających) warto postawić również na ochronę wewnętrzną. Zapewnić nam ją może… odpowiednia dieta. Właściwe składniki odżywcze w naszym codziennym jadłospisie mogą również korzystnie wpływać na inne aspekty związane z widzeniem.

Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie, które możemy również zastosować do naszych oczu. Ich zdrowie jest bowiem w dużej mierze uzależnione od rodzaju produktów, które spożywamy. Jeżeli odpowiednio będziemy planować nasz codzienny jadłospis, wówczas dieta będzie „sprzymierzeńcem” narządu wzroku. Aby tak się stało musi dostarczać kilku niezbędnych elementów. Pierwszymi z nich są antyoksydanty – luteina i zeaksantyna, które m.in. zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy, czy zwyrodnienia plamki, chronią przed wolnymi rodnikami i szkodliwym oddziaływaniem światła niebieskiego. Kwasy nienasycone – omega-3 oraz omega-6 pozwalają z kolei w pewnym stopniu regulować ciśnienie wewnątrzgałkowe, a beta-karoten, po przetworzeniu w organizmie w witaminę A, pozwala na niwelowanie wolnych rodników oraz ogranicza ryzyko wystąpienia m.in. kurzej ślepoty czy zespołu suchego oka. Nie możemy również zapominać o innych witaminach – te z grupy C pozwalają na zachowanie właściwej kondycji naczyń krwionośnych, a witamina E korzystnie wpływa na błony komórek oka. Należy także pamiętać o regularnej podaży cynku, miedzi, manganu 
i selenu, które uczestniczą w wytwarzaniu barwnika – rodopsyny. Pośrednio pozwala ona m.in. na redukowanie szkodliwych wolnych rodników.– tłumaczy dr n. med. Anna Groblewska, specjalista chorób oczu, ekspertka kampanii #GodzinaDlaOka.

TOP 10 produktów dla zdrowych oczu

1. Warzywa – każdego dnia powinny znaleźć się w zbilansowanej, zdrowej diecie. Zaleca się, aby w ciągu dnia spożywać ok. 400 gramów warzyw. Z punktu widzenia naszych oczu do diety warto włączyć przede wszystkim: kapustę włoską, natkę pietruszki, paprykę, dynię, szpinak (źródło luteiny), brukselkę, pomidory, kukurydzę, brokuły (źródło zeaksantyny), a także groch i fasolę, które zawierają cynk.

2. Owoce – choć proporcjonalnie powinniśmy spożywać więcej warzyw niż owoców, jednak obecność w naszej diecie wielu z nich jest niezbędna dla utrzymaniu zdrowia oczu. Szczególnie korzystne są: maliny, porzeczki, jeżyny, borówki i jagody, które stanowią bogate źródło luteiny oraz truskawki, wiśnie i winogrona. Warto również sięgać pod owoce zawierające dużą dawkę witaminy C, m.in. owoce cytrusowe oraz kiwi.

3. Orzechy – to kolejna grupa produktów, których spożywanie jest korzystne dla naszego wzroku. Szczególnie warto sięgać po orzechy włoskie, które są źródłem witamin z grup A, C, E oraz zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto do diety powinniśmy dołączyć orzechy laskowe, które pozwolą dostarczyć miedź oraz arachidowe – źródło manganu.




4. Ryby – zarówno morskie, jak i słodkowodne stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3. Dlatego w naszej codziennej diecie warto uwzględnić spożywanie np. pstrągów, makreli, łososi, sardynek, karpi czy śledzi. Ryby to również źródło beta-karotenu, selenu i cynku.

5. Oleje roślinne – produkty te zawierają w składzie nienasycone tłuszcze omega-3 oraz omega-6. Znajdziemy je m.in. w olejach: sezamowym, kukurydzianym, kokosowym, lnianym, słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, z pestek winogron oraz oliwie z oliwek.

6. Kasze – nasze oczy zdecydowanie lubią kasze, zarówno jaglaną, jęczmienną, jak i gryczaną. Są one źródłem wartościowego cynku oraz manganu (pośrednio wpływają na redukcję wolnych rodników), dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

7. Nabiał – produkty mleczne powinny na stałe zagościć w naszej diecie, również w kontekście ochrony narządu wzroku. Wraz z ich spożywaniem dostarczamy bowiem do organizmu witaminy A oraz E. Z kolei w tłustym mleku znajduje się beta-karoten.

8. Jaja – dostarczają do organizmu wielu cennych składników i mikroelementów. Dla jakości widzenia szczególnie cenne są: luteina, zeaksantyna oraz przeciwutleniacze, eliminujące wolne rodniki.

9. Wątróbka – to jeden z tych produktów, który ma tylu samo miłośników, jak i przeciwników. Nie ulega jednak wątpliwości, że jej spożywanie jest korzystne dla naszego organizmu, w tym narządu wzroku. Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu, który w organizmie przetwarzany jest w witaminę A, odpowiadającą za redukowanie wolnych rodników oraz minimalizującą ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka czy tzw. kurzej ślepoty.

10. Syrop klonowy – to jedna z nieoczywistych propozycji spożywczych z perspektywy narządu wzroku. Warto jednak włączyć ją do diety, ponieważ syrop klonowy jest źródłem witaminy 
z grupy B, która m.in. pozwala zapobiegać objawom suchego oka.

Więcej eksperckich porad nt. ochrony oczu oraz informacje nt. kampanii można znaleźć na stronie godzinadlaoka.pl/.

Bibliografia:

Raport #GodzinaDlaOka
www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/83193,czy-dieta-ma-wplyw-na-wzrok
www.mp.pl/pacjent/okulistyka/zdroweoczy/151481,jak-dbac-o-wzrok
Weryfikacja ekspercka – dr n. med. Anna Groblewska, specjalista chorób oczu.

Hyal-Drop® multi

Wyrób medyczny Hyal-Drop® multi zapewnia natychmiastowe nawilżenie i odświeżenie oczu, dobrze sprawdzając się w środowiskach dla nich nieprzyjaznych (np. w suchych, klimatyzowanych pomieszczeniach czy podczas długotrwałej pracy przy komputerze).
Produkt Hyal-Drop® multi to klarowny roztwór kropli do oczu, nie zawiera środków konserwujących.
Produkt Hyal-Drop® multi zawiera naturalny polimer, kwas hialuronowy (w postaci hialuronianu sodu), który występuje w strukturach zdrowego oka ludzkiego oraz w naturalnym filmie łzowym.
Produkt Hyal-Drop® multi można stosować podczas noszenia miękkich i twardych soczewek kontaktowych w celu nawilżania i zwilżania, co znacznie poprawia komfort ich stosowania w trakcie całego dnia.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ