Jedzenie ma znaczenie – 10 produktów, które pokochają Twoje oczy



Zgubienie nadprogramowych kilogramów, regulowanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie zdrowia naszych oczu – wszystkie wymienione cele zdrowotne mają jeden mianownik – zbilansowaną dietę. Podczas gdy stosunkowo dużo wiemy o wpływie odżywiania na sylwetkę czy minimalizowanie ryzyka chorób cywilizacyjnych, większe trudności może przynieść określenie zależności między tym co jemy a jakością widzenia. Które produkty warto dołączyć do naszej diety z korzyścią dla naszych oczu? Odpowiada dr n. med. Anna Groblewska, specjalista chorób oczu, ekspertka kampanii #GodzinaDlaOka.

Co powinna zawierać dieta dla zdrowych oczu?

Według raportu #GodzinaDlaOka blisko 50 procent respondentów przynajmniej raz w tygodniu obserwuje u siebie problemy z oczami. Wśród najczęstszych możemy wymienić m.in.: ich ból, zaczerwienienie, uczucie piasku pod powiekami, a nawet łzawienie czyli dolegliwości związane z tzw. zespołem suchego oka. Poza stosowaniem zewnętrznego wsparcia (np. kropli nawilżających) warto postawić również na ochronę wewnętrzną. Zapewnić nam ją może… odpowiednia dieta. Właściwe składniki odżywcze w naszym codziennym jadłospisie mogą również korzystnie wpływać na inne aspekty związane z widzeniem.

Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie, które możemy również zastosować do naszych oczu. Ich zdrowie jest bowiem w dużej mierze uzależnione od rodzaju produktów, które spożywamy. Jeżeli odpowiednio będziemy planować nasz codzienny jadłospis, wówczas dieta będzie „sprzymierzeńcem” narządu wzroku. Aby tak się stało musi dostarczać kilku niezbędnych elementów. Pierwszymi z nich są antyoksydanty – luteina i zeaksantyna, które m.in. zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy, czy zwyrodnienia plamki, chronią przed wolnymi rodnikami i szkodliwym oddziaływaniem światła niebieskiego. Kwasy nienasycone – omega-3 oraz omega-6 pozwalają z kolei w pewnym stopniu regulować ciśnienie wewnątrzgałkowe, a beta-karoten, po przetworzeniu w organizmie w witaminę A, pozwala na niwelowanie wolnych rodników oraz ogranicza ryzyko wystąpienia m.in. kurzej ślepoty czy zespołu suchego oka. Nie możemy również zapominać o innych witaminach – te z grupy C pozwalają na zachowanie właściwej kondycji naczyń krwionośnych, a witamina E korzystnie wpływa na błony komórek oka. Należy także pamiętać o regularnej podaży cynku, miedzi, manganu 
i selenu, które uczestniczą w wytwarzaniu barwnika – rodopsyny. Pośrednio pozwala ona m.in. na redukowanie szkodliwych wolnych rodników.– tłumaczy dr n. med. Anna Groblewska, specjalista chorób oczu, ekspertka kampanii #GodzinaDlaOka.

TOP 10 produktów dla zdrowych oczu

1. Warzywa – każdego dnia powinny znaleźć się w zbilansowanej, zdrowej diecie. Zaleca się, aby w ciągu dnia spożywać ok. 400 gramów warzyw. Z punktu widzenia naszych oczu do diety warto włączyć przede wszystkim: kapustę włoską, natkę pietruszki, paprykę, dynię, szpinak (źródło luteiny), brukselkę, pomidory, kukurydzę, brokuły (źródło zeaksantyny), a także groch i fasolę, które zawierają cynk.

2. Owoce – choć proporcjonalnie powinniśmy spożywać więcej warzyw niż owoców, jednak obecność w naszej diecie wielu z nich jest niezbędna dla utrzymaniu zdrowia oczu. Szczególnie korzystne są: maliny, porzeczki, jeżyny, borówki i jagody, które stanowią bogate źródło luteiny oraz truskawki, wiśnie i winogrona. Warto również sięgać pod owoce zawierające dużą dawkę witaminy C, m.in. owoce cytrusowe oraz kiwi.

3. Orzechy – to kolejna grupa produktów, których spożywanie jest korzystne dla naszego wzroku. Szczególnie warto sięgać po orzechy włoskie, które są źródłem witamin z grup A, C, E oraz zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto do diety powinniśmy dołączyć orzechy laskowe, które pozwolą dostarczyć miedź oraz arachidowe – źródło manganu.




4. Ryby – zarówno morskie, jak i słodkowodne stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3. Dlatego w naszej codziennej diecie warto uwzględnić spożywanie np. pstrągów, makreli, łososi, sardynek, karpi czy śledzi. Ryby to również źródło beta-karotenu, selenu i cynku.

5. Oleje roślinne – produkty te zawierają w składzie nienasycone tłuszcze omega-3 oraz omega-6. Znajdziemy je m.in. w olejach: sezamowym, kukurydzianym, kokosowym, lnianym, słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, z pestek winogron oraz oliwie z oliwek.

6. Kasze – nasze oczy zdecydowanie lubią kasze, zarówno jaglaną, jęczmienną, jak i gryczaną. Są one źródłem wartościowego cynku oraz manganu (pośrednio wpływają na redukcję wolnych rodników), dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

7. Nabiał – produkty mleczne powinny na stałe zagościć w naszej diecie, również w kontekście ochrony narządu wzroku. Wraz z ich spożywaniem dostarczamy bowiem do organizmu witaminy A oraz E. Z kolei w tłustym mleku znajduje się beta-karoten.

8. Jaja – dostarczają do organizmu wielu cennych składników i mikroelementów. Dla jakości widzenia szczególnie cenne są: luteina, zeaksantyna oraz przeciwutleniacze, eliminujące wolne rodniki.

9. Wątróbka – to jeden z tych produktów, który ma tylu samo miłośników, jak i przeciwników. Nie ulega jednak wątpliwości, że jej spożywanie jest korzystne dla naszego organizmu, w tym narządu wzroku. Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu, który w organizmie przetwarzany jest w witaminę A, odpowiadającą za redukowanie wolnych rodników oraz minimalizującą ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka czy tzw. kurzej ślepoty.

10. Syrop klonowy – to jedna z nieoczywistych propozycji spożywczych z perspektywy narządu wzroku. Warto jednak włączyć ją do diety, ponieważ syrop klonowy jest źródłem witaminy 
z grupy B, która m.in. pozwala zapobiegać objawom suchego oka.

Więcej eksperckich porad nt. ochrony oczu oraz informacje nt. kampanii można znaleźć na stronie godzinadlaoka.pl/.

Bibliografia:

Raport #GodzinaDlaOka
www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/83193,czy-dieta-ma-wplyw-na-wzrok
www.mp.pl/pacjent/okulistyka/zdroweoczy/151481,jak-dbac-o-wzrok
Weryfikacja ekspercka – dr n. med. Anna Groblewska, specjalista chorób oczu.

Hyal-Drop® multi

Wyrób medyczny Hyal-Drop® multi zapewnia natychmiastowe nawilżenie i odświeżenie oczu, dobrze sprawdzając się w środowiskach dla nich nieprzyjaznych (np. w suchych, klimatyzowanych pomieszczeniach czy podczas długotrwałej pracy przy komputerze).
Produkt Hyal-Drop® multi to klarowny roztwór kropli do oczu, nie zawiera środków konserwujących.
Produkt Hyal-Drop® multi zawiera naturalny polimer, kwas hialuronowy (w postaci hialuronianu sodu), który występuje w strukturach zdrowego oka ludzkiego oraz w naturalnym filmie łzowym.
Produkt Hyal-Drop® multi można stosować podczas noszenia miękkich i twardych soczewek kontaktowych w celu nawilżania i zwilżania, co znacznie poprawia komfort ich stosowania w trakcie całego dnia.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ