Lubisz ostre smaki? Sprawdź, z czym najlepiej je połączyć!



Podstawowe smaki, jakie wyróżniamy, to słodki, słony, kwaśny i ostry. Odbierając pojedyncze wrażenia smakowe, dokładnie wiemy, czego się spodziewać, jednak dopiero łączenie smaków ze sobą odkryje przed nami niezliczoną liczbę zachwycających kompozycji. Pikantne potrawy, z daniami kuchni tajskiej czy meksykańskiej na czele, mają wielu zwolenników. Jednocześnie znajdziemy też sympatyków łączenia pikantności ze słodyczą. Z czym warto zestawić ostry smak, by przygotowane przez nas danie jeszcze bardziej zachwycało głębią smaku? Podpowiadamy.

Ostre przełam kwaśnym

Wyrazisty, pikantny smak to wizytówka dań kuchni meksykańskiej. Popularne chili con carne, burrito czy quesadilla, to jej znak rozpoznawczy. Ostrość dania jest często pożądanym efektem, by złagodzić jednak nieco smak sosów i mięsa, warto podawać te potrawy w towarzystwie kwaśnej śmietany, która zarazem podkreśli ich charakter i przełamie zbyt intensywny smak.

Meksykańska quesadilla z kurczakiem i papryką

#Quesadilla to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej — dwa placki tortilli połączone ciągnącym się serem i różnymi dodatkami, obowiązkowo z dużą ilością kolendry. Danie idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Jest sycące, a jego przygotowanie na pewno nie zajmie więcej niż 30 minut.

Składniki:

• 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych,
• 300 g filetu z kurczaka,
• 300 g sera gouda Mlekpol,
• 1 mała czerwona papryka,
• 1 czerwona cebula,
• garść świeżej kolendry,
• oliwa z oliwek,
• sól i świeżo zmielony pieprz,
• 1 papryczka chili,
• śmietana Łaciata 18%.

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie, następnie studzimy i kroimy w plastry. Ser ścieramy na tarce, kolendrę siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Jeśli używamy papryczki chili, należy pokroić ją w półplasterki (można wcześniej usunąć pestki).

Na pierwszym placku kładziemy ser, warzywa, kurczaka i kolendrę. Całość ponownie posypujemy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Patelnię natłuszczamy oliwą z oliwek. Zsuwamy quesadillę i smażymy z obu stron przez 3–4 minuty. Tortilla ma być przyrumieniona i chrupiąca. Najłatwiej obrócić ją na drugą stronę, pomagając sobie talerzem. Gdy jedna quesadilla się smaży, w analogiczny sposób przygotowujemy kolejną. Każdą quesadillę kroimy na 4 części i serwujemy. Dla przełamania smaku danie serwujemy z kleksem gęstej śmietany.




Nutka ostrości dla podbicia słodkości

Czy deser może zaskoczyć nas nutą pikantności? Zdecydowanie! Ciasta i torty nie zawsze muszą być wyłącznie słodkie. Dlatego tak popularne stają się połączenia czekolady z chili czy, jak w tym wypadku – tortu brzoskwiniowego z pieprzem cayenne.

Torcik brzoskwiniowy z bitą śmietaną, pieprzem i listkami mięty pieprzowej

Składniki:

Biszkopt:
• 3 jajka,
• 90 g cukru,
• szczypta soli,
• 60 g mąki pszennej,
• 40 g skrobi ziemniaczanej.

Krem:
• 600 g brzoskwini w syropie z puszki, połówki,
• 40 ml likieru pomarańczowego,
• 500 ml śmietanki UHT Łaciatej 30%,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• 2 łyżeczki żelatyny.

Dekoracja
• mięta pieprzowa,
• grubo mielony pieprz,
• pieprz cayenne.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C (góra–dół). Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z połową cukru. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy pozostały cukier. Cały czas ubijając, łączymy pianę z żółtkami. Do powstałej masy przesiewamy mąkę oraz skrobię i wszystko mieszamy łopatką. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy przez 30–35 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu biszkopt studzimy.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w grubsze plasterki, skrapiamy likierem pomarańczowym i odstawiamy na 30 min. Następnie ponownie je odsączamy, jednak tym razem zachowując płyn – posłuży on do nasączenia biszkoptu. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną wcześniej śmietankę (min. przez 12 h w temperaturze poniżej 6°C) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec bitą śmietanę łączymy z żelatyną. Biszkopt skrapiamy zachowaną zalewą z brzoskwiń i rozprowadzamy na nim 1/3 śmietany.

Układamy brzoskwinie, przykrywamy pozostałą śmietaną i wyrównujemy. Wierzch dekorujemy wokół brzoskwiniami, listkami mięty oraz grubo mielonym pieprzem. Środek oprószamy delikatnie pieprzem cayenne. Gotowy tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jak widać, łączenie smaku ostrego z innymi, pozornie niepasującymi smakami, to sposób na stworzenie ciekawych dań o nieoczywistych walorach.

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a także strefa aktywności, strefa wiedzy, strefa relaksu, warsztaty…
CZYTAJ

Dlaczego adaptacja do zmian klimatu jest ważna również na poziomie województwa?

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się do coraz bardziej odczuwalnych skutków zmian klimatu. To działania podejmowane na wszystkich…
CZYTAJ

Duży krok dla człowieka, duży krok dla planety. Startuje wyzwanie Healthy Cities

Rusza czwarta edycja wyzwania Healthy Cities, corocznej inicjatywy Grupy LUX MED, która łączy promowanie zdrowego stylu życia z troską o…
CZYTAJ

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów

Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać…
CZYTAJ

Gorący trend 2024 w medycynie estetycznej – REGENERACJA!

Zatrzymać upływ czasu – to marzenie większości z nas. Piękne, ale czy realne? Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą nowoczesne zabiegi medycyny…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu skokowego, to uraz może przydarzyć się każdemu i…
CZYTAJ

Angina – dlaczego chorujemy na nią latem?

Angina to ostre zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła, charakteryzujące się specyficznymi objawami i często wymagające leczenia antybiotykiem. Choroba…
CZYTAJ

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają obecnie coraz większej liczby osób. Zmiany widoczne na…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ

Angina – dlaczego chorujemy na nią latem?

Angina to ostre zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła, charakteryzujące się…
CZYTAJ

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają…
CZYTAJ