Sylwestrowe przekąski – jak smacznie pożegnać stary rok?



Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania. Sylwester dla wielu z nas oznacza zabawę do białego rana, w towarzystwie ulubionej muzyki i znajomych. To także przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i równie wystrzałowych, jak ta noc – pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy jak przyrządzić dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie tę wyczekiwaną, grudniową noc.

Imprezowy must have – paluchy serowe

Co jest gwarantem dobrej imprezy? Chrupiące, wytrawne przekąski. Grissini możemy kupić w większości marketów, jednak jakie będzie zdziwienie Twoich gości, jak ogłosisz, że te na sylwestrowym stole są jeszcze ciepłe i świeże, bo zostały przygotowane własnoręcznie. Ich dodatkową zaletą jest to, że w środku możesz dodać smaczną niespodziankę, na przykład oliwki lub kukurydzę.

Składniki:

• 25 g świeżych drożdży
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 100 ml mleka Łaciate 3,2%
• 100 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 ząbek czosnku
• 80 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
• 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
• 1 roztrzepane jajko
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 4 łyżki kukurydzy
• 100 g startej mozzarelli Mlekpol

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy ciepłe mleko, dosypujemy po łyżce cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut, do wyrośnięcia. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni.

Naczynie przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejscu. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 2 połowy i każdą rozwałkowujemy w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym, układamy kukurydzę, oliwki i posypujemy startym serem. Następnie nakrywamy resztą ciasta.

Kroimy je na równe kawałki, tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcamy i układamy z odstępami na blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C.




Zdrowe przekąski – pizzerinki z bakłażana

Na sylwestrowym wieczorze dobrze sprawdzają się przekąski typu finger food, które łatwo złapać w rękę i zjeść między tańcami lub na stojąco – w trakcie rozmowy. Polecamy niezawodne pizzerinki, ale w zdrowszym wydaniu, bo zamiast mącznego ciasta spód stanowią aromatyczne bakłażany, a smaku dodają soczyste pomidory oraz zapiekany ser.

Składniki:

• 4 bakłażany
• 1,5 szklanki sosu pomidorowego
• 100 g tartej mozzarelli Mlekpol
• 2 duże pomidory
• 4 ząbki czosnku
• suszone oregano
• świeża bazylia
• świeży tymianek
• oliwa extra vergine
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą. Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę. Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.

Zastrzyk energii – zapiekanka makaronowa

W trakcie całonocnej imprezy nie może zabraknąć dania na ciepło, tym bardziej że za oknem panuje zima. Warto nie tylko rozgrzać gości, ale także dodać im siły do zabawy. Jeśli planujemy zaprosić dużo osób, warto przyrządzić zapiekankę – jedna dużą porcję na raz. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo makaron jest bardzo pożywny. Daje także możliwości dodania różnorodnych dodatków, np. papryki, kukurydzy, pomidorów lub brokułów.

Składniki:

• 400 g makaronu penne
• 2 cebule
• 8 łyżek oliwy
• 200 g szynki lub piersi z kurczaka
• 150 ml śmietany 18% Łaciatej
• 1 brokuł
• 300 g sera mozzarella Mlekpol

Przygotowanie:

Nastawiamy osoloną wodę na makaron, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy drobno posiekaną szynkę, brokuł i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę startego sera, mieszamy ze śmietaną i wykładamy do żaroodpornej formy. Na wierzchu kładziemy resztę startego sera. Zapiekamy przez ok. 7 minut.

Pożegnaj się z włoskami bezproblemowo dzięki nowej serii depilatorów Panasonic EY

Szybki, delikatny i wielozadaniowy! Ciesz się spersonalizowaną depilacją dzięki nowej serii Panasonic EY. Szybkość, wydajność i łatwość obsługi to kluczowe…
CZYTAJ

Walentynki – słodkie święto miłości! Walentynkowe tiramisu i Ciasteczka z mascarpone

Walentynki to święto cieszące się dużą popularnością na całym świecie. W Polsce także ma ono grono zwolenników, którzy celebrują tę…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Rakiem – 
co warto wiedzieć o zapobieganiu, profilaktyce i leczeniu

Nowotworowy to obecnie jedna z głównych chorób cywilizacyjnych XXI wieku – stanowią drugą po chorobach układu krążenia przyczynę śmierci. Rocznie…
CZYTAJ

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych drużyn czy indywidualnych sportowców. Gwiazdy tenisa, piłki ręcznej…
CZYTAJ

Najbardziej komfortowe buty do biegania* ASICS GEL-NIMBUS 25 wkracza do gry

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii,…
CZYTAJ

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie. Pomoc humanitarna najbardziej potrzebującym…
CZYTAJ

Objętość, elastyczność i zdrowy wygląd 3 wyzwania dla delikatnych włosów

Pielęgnacja i stylizacja włosów cienkich, delikatnych lub pozbawionych objętości to prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują na perfekcyjne działanie protein, keratyny i…
CZYTAJ

Magia Kina Pokaz najnowszej kolekcji Deni Cler wiosna/lato 2023

„Magia kina” - to tytuł najnowszej kolekcji Deni Cler na sezon wiosna/lato 2023, której premiera odbyła się 26 stycznia w…
CZYTAJ

SUPER KONKURS: Wygraj kieszonkowe od MAOAM!

Marka MAOAM zaprasza wszystkich fanów soczystych i owocowych gum rozpuszczalnych do udziału w ogólnopolskim konkursie, w którym do wygrania jest…
CZYTAJ

TikTok gra razem z WOŚP!

TikTok po raz pierwszy oficjalnie dołącza do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i zachęca wszystkich swoich użytkowników do wzięcia udziału…
CZYTAJ

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić!

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić, aby zachować dłużej…
CZYTAJ

Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?

Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Walki z Rakiem – 
co warto wiedzieć o zapobieganiu, profilaktyce i leczeniu

Nowotworowy to obecnie jedna z głównych chorób cywilizacyjnych XXI wieku – stanowią…
CZYTAJ

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy…
CZYTAJ

Babciu, Dziadku – zadbaj o swoje zdrowie, czyli o profilaktyce dla seniora

Już w najbliższy weekend, 21. i 22. stycznia obchodzimy Dzień Babci i…
CZYTAJ