Najpyszniejsze wielkanocne wypieki – Przepis na babkę wielkanocną



W Święta Wielkanocne poza klasycznymi potrawami, takimi jak żurek z białą kiełbasą czy faszerowane jajka, na stole nie brakuje również słodkości – mazurka, babki wielkanocnej i sernika. Bazą wielu wielkanocnych potraw jest mąka, dlatego powinniśmy zadbać o jej najlepsze właściwości. Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice gwarantuje najwyższą jakość wypieków, które zrobią wrażenie na każdym z naszych gości.

Wielkanoc to magiczny okres, podczas którego możemy odpocząć od codziennych obowiązków. Do dzieci przychodzi zając z drobnymi upominkami, przygotowywane są wydmuszki, pisanki oraz koszyczki wielkanocne. Wspólne gotowanie świątecznych posiłków również może być dobrze spędzonym czasem. W przygotowaniach wypieków pomoże nam Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, dzięki której babka, tarty czy inne ciasta wyjdą wprost wyśmienicie.

Świąteczne słodkie wypieki

Na wielkanocnym stole najczęściej znajdziemy tradycyjne dania, których przepisy są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Cały rok czekamy na moment, kiedy możemy zjeść pyszną babkę drożdżową oblaną słodkim lukrem czy mazurek, pojawiający się na stole ten jedyny raz w roku, podczas Świąt Wielkiej Nocy.

Poza ciastami, w ramach słodkości często pichcimy przeróżne ciasteczka, faworki i pączki. Jednak, aby przygotować te pyszności, musimy zadbać o jak najlepszej jakości składniki o, dlatego sięgamy po najświeższe i ekologiczne owoce, miody, konfitury. Bardzo istotna jest baza naszych wypieków, czyli mąka.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice jest czystym oraz naturalnym składnikiem naszych wielkanocnych potraw, która gwarantuje pyszny smak oraz najlepszą jakość. Typ 450 świadczy o wysokim przemiale mąki, dzięki czemu jest ona delikatna i puszysta, a nasze ciasta będą wyrośnięte i zawsze udane, co jest bardzo ważne przy świątecznych wypiekach.

Mąka Tortowa od Młyna Jaczkowice w połączeniu z rodzinnymi recepturami to doskonały duet, który pomoże nam stworzyć pyszne ciasta i świąteczne dania o najwyższej jakości i przepysznym smaku.

Tradycyjne dania

Podczas wielkanocnych spotkań na stole gości wiele pyszności, począwszy od śniadania wielkanocnego, gdzie spożywamy święconkę, jajka w przeróżnej postaci, sałatki czy pieczone mięsa, aż po obiad i kolację. Oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek w chlebie z białą kiełbasą lub barszcz biały, pieczone mięsa czy ryby z sosem, do których zagęszczenia możemy dodać Mąkę Tortową. Kiedy będziemy mieli ochotę na posiłek inny niż typowo świąteczny, mąka tortowa z Młyna Jaczkowice przyda nam się również do przyrządzenia przekąsek na słono, takich jak paszteciki z nadzieniem, naleśniki czy pizzerinki.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice
została wyprodukowana z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry, podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Dolnośląska Mąka Tortowa Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników wypieków zarówno wielkanocnych jak i naleśników, bułeczek czy drożdżówek.




Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

• 160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
• 90 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 200 g masła
• skórka i sok z 1 cytryny
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy.
2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę.
3. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło.
5. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
6. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach.
7. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ

Prawdziwe piękno w dobie sztucznej inteligencji – Dove rozpoczyna kampanię #PrawdziwePiekno i ponownie zmienia definicję piękna

20 lat temu marka Dove po raz pierwszy pokazała światu, jak wygląda prawdziwe piękno. W 2004 roku rozpoczęła kampanię od…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce, jedynie część z nich wie, że tę chorobę…
CZYTAJ

Chcesz zregenerować włosy po lecie? Wybierz kompleksową pielęgnację!

Ekspozycja na promieniowanie UV, słona woda morska oraz częste mycie i stylizowanie sprawiają, że po wakacjach nasze włosy są suche,…
CZYTAJ

Schudnąć czy zaakceptować? W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

Nierealistyczne standardy piękna kształtowane przez media i społeczeństwo sprawiają, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: zmierzyć się z odchudzaniem…
CZYTAJ

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a także strefa aktywności, strefa wiedzy, strefa relaksu, warsztaty…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ