Sezon na dynię czas zacząć!



Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa, delikatna w smaku i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest uniwersalność: dynię wykorzystamy jako dodatek lub jako główny składnik dania, zarówno na słono i słodko. Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na mocno dyniowe, wczesnojesienne potrawy.

Dlaczego warto, by dynia pojawiła się w naszym jesiennym jadłospisie? Osoby będące na diecie lub preferujące lekkie dania z pewnością docenią to, że dynia zawiera dużo błonnika, ułatwiającego trawienie i jest niskokaloryczna – można zatem przygotować posiłki bez obawy o utratę linii. To także świetny „wspomagacz” przy co raz niższej temperaturze, ponieważ jest źródłem witaminy C i cynku, wspomagających odporność.

Nie bez znaczenia jest także zawarta w dyni witamina A i E, wpływających na dobrą kondycję skóry. Istnieje kilka podstawowych odmian dyń jadalnych: zwyczajna, japońska hokkaido, makaronowa i piżmowa. Każdy rodzaj dyni nadaje się do nieco innych potraw, między innymi ze względu na ich strukturę, inaczej wyczuwalny smak czy sposób obróbki.

Dynia zwyczajna – olbrzymia

Zwana także polską, dynia zwyczajna potrafi osiągać duże rozmiary. To właśnie tę odmianę wykorzystujemy jako ozdoby na halloween. Charakteryzuje się grubą, soczyście pomarańczową skórką i okrągłym kształtem. Jest to najmniej esencjonalna ze wszystkich dyń, z tego względu polecana jest na dobrze doprawione zupy, kremy, sosy i przetwory.

– Z tego rodzaju dyni możemy z niej przygotować mocno pomarańczową i rozgrzewającą zupę-krem z soczewicą czerwoną oraz marchewką, doprawioną imbirem i pieprzem czarnym. Sprawdzi się także w roli pasty kanapkowej, wzbogaconej ugotowaną ciecierzycą i świeżymi ziołami: tymiankiem i oregano – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Dynia olbrzymia ma swoje szczególne miejsce w tradycyjnej kuchni ormiańskiej. #Ghapama to danie, w którym główną rolę ma właśnie dynia, nadziewana ryżem basmati oraz bakaliami i symbolizuje tam dostatnie życie.

Drobna dynia hokkaido

To zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych dyń. Zawdzięcza to przede wszystkim szybką obróbką – dyni hokkaido nie trzeba obierać z cienkiej skórki. Wystarczy ją tylko pokroić, ponieważ skórka zmiękcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Odmiana hokkaido jest przyjemnie słodka w smaku, można ją zatem wykorzystać do dyniowych deserów, na przykład w formie sernika, muffinek lub pieczonych pączków.

Dynia hokkaido sprawdzi się także jako dodatek do mięs w postaci dyniowego puree, jako alternatywy dla ziemniaków lub w formie farszu do wegetariańskich pierogów. Sprawdzi się też jako składnik mocno kolorowej sałatki z kaszą pęczak, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i fetą.




Podłużna dynia makaronowa

Jak sama nazwa wskazuje: z tej odmiany dyni zwyczajnej przygotujemy pyszne dania makaronowe, zastępując zwykły pszenny makaron miąższem z dyni. A to za sprawą formy, w jakiej występują jej włókna: cienkie i długie, po obróbce termicznej przypominają makaron do spaghetti. Stąd najpopularniejszą potrawą z tego rodzaju dyni jest warzywna wersja spaghetti, z wydrążonymi włóknami zamiast makaronu, pokrojonymi pomidorami doprawionymi bazylią i oregano oraz parmezanem. Sprawdzi się też doskonale w formie zapiekanej z mięsem mielonym i kremowym sosem śmietankowym.

Dynia-gruszka piżmowa

Jest to dynia średniej wielkości, kształtem do złudzenia przypominająca gruszkę. Posiada najmniejszą ilość pestek ze wszystkim dyń.

– Jej miąższ posiada słodkawy smak, stąd może być wykorzystywana także w daniach na słodko, szczególnie ciastach i babeczkach. Jest idealna do faszerowania, np. ryżem białym, z dodatkami: grzybami i kurczakiem, zapiekana z tartym parmezanem – zaznacza ekspert marki Halina

Ze względu na dużą ilość zwartego miąższu przyrządzimy z niej pyszne pieczone frytki, które pokochają fani słodkich frytek z batatów.

Kulinarny sezon na dynie warto wykorzystać szczególnie, jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, ale też zadowolenie bliskich lub gości. Z dyni przyrządzimy niezwykle smaczne i oryginalne potrawy, ale też słodkie wypieki do kawy lub herbaty. Należy tylko pamiętać o tym, że dynia dyni nierówna i przed wejściem do sklepu trzeba zastanowić się, który rodzaj wybrać. A później przygotować ją według naszych kulinarnych gustów.

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ

Wpływ urbanizacji na wrażliwość miast wobec zmian klimatu. 
Przykład województwa śląskiego

31 października obchodzony jest Światowy Dzień Miast. W tym roku wydarzenie odbywa się pod hasłem „Act Local to Go Global”,…
CZYTAJ

Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada

Według Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce ponad 1,31 miliona osób zmaga się z chorobą onkologiczną, a rocznie diagnozuje się ponad…
CZYTAJ

Intensywny trening i wymagania organizmu

Osoby prowadzące aktywny tryb życia często stają przed wyzwaniem związanym z utrzymaniem odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych w organizmie.…
CZYTAJ

Nie-zwykły ból głowy, czyli 5 mitów na temat migreny

Migrena to jedna z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najmniej zrozumianych chorób neurologicznych. Wciąż powielane na jej temat mity utrudniają pacjentom…
CZYTAJ

Rowerzysta z zawałem serca w górach trafił do Polsko-Amerykańskich Klinik Serca w Bielsku-Białej. Jego stan jest stabilny.

24 października do Polsko-Amerykańskich Klinik Serca, American Heart of Poland w Bielsku-Białej trafił pacjent z podejrzeniem zawału serca. Mężczyzna został…
CZYTAJ

Jesień w odcieniach ziemi – torebki PANNA w najmodniejszych kolorach sezonu

Tegoroczne jesienne trendy to triumf naturalnych, stonowanych barw, które od lat królują w modzie jako symbol elegancji i harmonii z…
CZYTAJ

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale niestety także podwyższone ryzyko zdrowotne. Według kardiologów, w…
CZYTAJ

Odpowiadamy na 5 pytań o witaminę D – co musisz wiedzieć przed zimą?

Suplementacja witaminy D jesienią i zimą to temat, który co roku budzi wiele pytań u pacjentów. Czy rzeczywiście warto ją…
CZYTAJ

Dziurawiec, pokrzywa i skrzyp polny Popularne zioła wsparciem dla kobiecej urody

Zioła od wieków stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia i urody, a ich działanie jest szczególnie cenione w fitoterapii kobiecej. Rosemary…
CZYTAJ

Żywność do odpadów? To odpada!

Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) obchodzony jest co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do…
CZYTAJ

Bezpieczne przechowywanie leków w domu: najlepsze praktyki

Niewłaściwe trzymanie leków w domu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, o czym wielu pacjentów nie zdaje sobie sprawy. Farmaceutyki,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i…
CZYTAJ

Jakie znaczenie ma wsparcie dietetyczne w terapii onkologicznej? Lekarz onkolog odpowiada

Według Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce ponad 1,31 miliona osób zmaga się…
CZYTAJ

Nie-zwykły ból głowy, czyli 5 mitów na temat migreny

Migrena to jedna z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najmniej zrozumianych chorób neurologicznych.…
CZYTAJ

Rowerzysta z zawałem serca w górach trafił do Polsko-Amerykańskich Klinik Serca w Bielsku-Białej. Jego stan jest stabilny.

24 października do Polsko-Amerykańskich Klinik Serca, American Heart of Poland w Bielsku-Białej…
CZYTAJ

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale…
CZYTAJ